Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία : Τζιχαντιστές αντέγραψε ο Τάραντ

Η προετοιμασία του μακελάρη

Έκανε ταξίδια στο Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και την Ευρώπη. Ενδεχομένως σε αυτά τα ταξίδια να ριζοσπαστικοποιήθηκε και να έγινε πιο ακραίος βάζοντας στο μυαλό του ένα δολοφονικό σχέδιο που κάποτε θα εκτελούσε

Παγκόσμιο σοκ αλλά και ανείπωτο θρήνο προκάλεσε η μαζική δολοφονία 49 μουσουλμάνων στο Κράιστσερτς στης Νέας Ζηλανδίας. Τα μηνύματα των ηγετών από όλες τις χώρες δείχνουν ότι ο κόσμος έχει παγώσει με την αγριότητα της επίθεσης, με τον τρόπο που ο μακελάρης κατέγραψε τις επιθέσεις στα δύο τεμένη..
Και την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια για την επίδραση που είχε στον δολοφόνο η δράση του ISIS, πώς ένας ήσυχος Νεοζηλανδός μετατράπηκε σε έναν ακραίο εθνικιστή, ρατσιστή και τελικά σε έναν από τους χειρότερους δολοφόνους της ιστορίας.
Ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέναν Τάραντ ήταν ένα παιδί που – όπως αναφέρει ο ίδιος στο μανιφέστο του- γεννήθηκε από γονείς που η καταγωγή τους έχει ρίζες από τη Σκωτία, την Ιρλανδία και την Αγγλία, που μεγάλωσε στο Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας. Ο πατέρας του, Ρόντνεϊ, ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 49 ετών από καρκίνο. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμα στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με το ABC News, η οικογένεια Τάραντ ήταν γνωστή στην περιοχή.
Ο μικρός Τάραντ με τα μακριά ξανθά μαλλιά
«Ήταν πολύ αφοσιωμένος, περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Ήταν πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του» έλεγαν όσοι τον ήξεραν, σημειώνοντας πως ποτέ δεν είχε μιλήσει μαζί του πολιτικά ούτε τον είχε ακούσει να εκφράζει πολιτικές απόψεις.
Τονίζουν πως δεν τον ενδιέφερε ούτε το σχολείο ούτε και το πανεπιστήμιο, πως έβγαλε λεφτά ανταλλάσσοντας Bitcoin και πέρασε κάποια χρόνια, από το 2011 και μετά ταξιδεύοντας στο Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και την Ευρώπη.
Ενδεχομένως σε αυτά τα ταξίδια να ριζοσπαστικοποιήθηκε και να έγινε πιο ακραίος βάζοντας στο μυαλό του ένα δολοφονικό σχέδιο που κάποτε θα εκτελούσε.
Μίμηση του ISIS
Ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, έκανε δηλώσεις που προξενούν εντύπωση καθώς είπε ότι η επίθεση έχει πολλές ομοιότητες με αυτές που πραγματοποιούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Ο 28χρονος άλλωστε είχε ως ίνδαλμά του τον Μπρέιβικ που αιματοκύλισε τη Νορβηγία ο οποίος είχε επιρροές από την ισλαμική τρομοκρατία. «Μπορείτε να δείτε ότι οι νεοφασιστικές ομάδες, οι λευκοί υπερασπιστές δανείζονται πολλές πρακτικές από βιβλία του Iσλαμικού Κράτους», τόνισε ο Μίλερ.
«Σε αυτή την επίθεση βλέπετε το φαινόμενο της δολοφονίας σε απευθείας σύνδεση. Αυτή ήταν μια τακτική του
Iσλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την οποία, ένας κάποιος πρόκειται να εκτελέσει μια μαζική επίθεση, θα πρέπει να την μεταδώσει μέσω των social media. Τελευταία έχουμε δει να υιοθετούν πολλές από τις τακτικές που αναφέρονται στο περιοδικό «Rumiyah» ή τα περιοδικά της Αλ Κάιντα».
Ερωτηθείς για τις απειλές των λευκών εθνικιστών που εμπίπτουν στο πόλεμο της προπαγάνδας, ο Μίλερ λέει: «Είδατε την επίθεση στα τζαμιά του Καναδά, έναν σκοπευτή να ανοίγει πυρ ενώ οι κινήσεις του μεταδίδονται live, είδατε την επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ… Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, βλέπουμε μια ενίσχυση της προπαγάνδας. Βλέπουμε λευκούς να δανείζονται τεχνικές προπαγάνδας από τρομοκρατικές ομάδες…κάτι που παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.
Η μαζική δολοφονία σε ζωντανή μετάδοση από το facebook σε συνδυασμό με το ακραίο, ρατσιστικό μανιφέστο που ήρθε στο φως δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια των επιθέσεων του ISIS χωρίς να είναι μέλλον του. Μιμείται το μίσος των τζιχαντιστών για τον διαφορετικό τρόπο ζωής και τελικά τον αντιστρέφει στο μυαλό του χτυπώντας μουσουλμάνους και θέλοντας να «καθαρίσει» την πατρίδα του.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας,Τζέσικα Άρντερν, στις πρώτες της δηλώσεις μετά το μακελειό είπε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η χώρα έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. «Η Νέα Ζηλανδία ζει τις πιο σκοτεινές της ώρες», πρόσθεσε η Άρντερν.
Παγκόσμιο σοκ
Τη συμπαράστασή του στον λαό της Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.  Με μήνυμά του στο twitter, ο Τραμπ έκανε λόγο για «φρικτή σφαγή» στα μουσουλμανικά τεμένη, όπου «49 άτομα πέθαναν τόσο άσκοπα».  «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για οτιδήποτε μπορούν να κάνουν. Ο θεός να σας ευλογεί», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ, εξέδωσε ανακοίνωση για το μακελειό, τονίζοντας πως είναι «πολύ στεναχωρημένη» με την είδηση.
«Λυπάμαι βαθύτατα για από τα αποκρουστικά γεγονότα που σημειώθηκαν στο Κράιστσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ, στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους. Θέλω, επίσης, να κάνω ειδική μνεία στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών και τους εθελοντές που παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε όσους τραυματίστηκαν. Σε αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και προσευχές μου είναι με όλους στη Νέα Ζηλανδία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
Οι πρίγκιπες της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίλιαμ και Χάρι, και οι σύζυγοι αυτών, Κέιτ και Μέγκαν, καταδίκασαν, επίσης, την «τρομακτική επίθεση». Σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρονται στον χρόνο που έχουν περάσει στο Κράιστσερτς μαζί με τους «ανοιχτόκαρδους πολίτες του» και καταδικάζουν την επίθεση, που όπως είπαν, έγινε ενάντια «σε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στην φιλία».

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να πάει σε ένα ιερό μέρος λατρείας», αναφέρουν, επίσης και τονίζουν πως οι σκέψεις τους είναι με τις «οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε, μέσω twitter, την «θερμή του συμπάθεια και τις ευχές του στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας μετά το τρομερό μακελειό στα τζαμιά. 49 αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αναίτια και τόσοι πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ότι μπορούμε να κάνουμε. Ο κόσμος να σας ευλογεί όλους».
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε καταδικάσει την επίθεση και είχε στείλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Μέσω Twitter έστειλε τα συλλυπητήριά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Όλες οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα των ειδεχθών εγκλημάτων κατά των τζαμιών του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία και για τους αγαπημένους τους. Η Γαλλία αντιτίθεται σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού και ενεργεί με τους εταίρους της κατά της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως ο ίδιος και η σύζυγός του, Μισέλ, πενθούν για τους νεκρούς του Κράιστσερτς.
«Η Μισέλ και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας. Πενθούμε μαζί μας και την μουσουλμανική κοινότητα. Πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί ενάντια στο μίσος σε όλες τις μορφές του».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου