Την θλίψη της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση της Άγκυρας να μην ανανεώσει τη διαπίστευση τριών ανταποκριτών γερμανικών μέσων ενημέρωσης, υποχρεώνοντας δύο εξ’ αυτών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Για ακατανόητη ενέργεια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, σε καμία περίπτωση.
«Οι ανταποκριτές πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα στην Τουρκία. Περιμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα βρει άμεσα μια λύση για τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους ανταποκριτές», σημείωσε ο Ζάιμπερτ τονίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι ύψιστο αγαθό. Ανέφερε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν θεωρεί ότι το ζήτημα διευθετήθηκε.
Νωρίτερα, ο Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι η κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχει φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από το να αντιδράσουμε πιο δυναμικά».
Με αφορμή και το ζήτημα των ξένων δημοσιογράφων, η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ‘Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ επανήλθε στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η ίδια βλέπει «πολύ μικρές πιθανότητες περαιτέρω προσέγγισης» των δύο πλευρών. «Λέγαμε πάντα ότι βλέπουμε μια ειδική εταιρική σχέση με την Τουρκία, αλλά η απόφαση να μην διαπιστεύσει ανεξάρτητους δημοσιογράφους απομακρύνει τη χώρα από αυτή την διαδικασία» δήλωσε η επικεφαλής του CDU στην ηλεκτρονική έκδοση της Welt.
Η Κραμπ – Καρενμπάουερ εξέφρασε μάλιστα την επιφύλαξή της σχετικά με το εάν έχει πραγματικά νόημα να συνεχίζεται μια διαδικασία, όταν ο ένας από τους δύο εταίρους δείχνει ότι κάποιες αξίες «που για εμάς έχουν ύψιστη σημασία», γι’ αυτόν  «έχουν πολύ μικρή ή καμία σημασία».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ