Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε να ζητήσει παράταση για την αποχώρηση από την ΕΕ


 Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2019


ΛΟΝΔΙΝΟ. Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι για την Βρετανία η διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση που ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2016 με το δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες κατά πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ του brexit.
Την Πέμπτη το βρετανικό Κοινοβούλιο με ψήφους 412 υπέρ και 202 κατά ψήφισε να ζητηθεί από την ΕΕ να καθυστερήσει η αποχώρηση πέρα από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Η νέα ημερομηνία που τέθηκε στο «τραπέζι» είναι η 30η Ιουνίου.
Την Τετάρτη, οι βουλευτές είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία, ενώ την Τρίτη το Κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Από τις εξελίξεις αυτές, όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, όσον αφορά το Brexit, αλλά αντιθέτως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, υπέστη δύο βαριές ήττες, οι οποίες προστίθενται σε αυτήν της Τρίτης, αλλά και αυτή του Ιανουαρίου.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την κυβέρνηση να προτείνει στο Κοινοβούλιο τροπολογία, η οποία θα απέτρεπε το Brexit χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, πριν φτάσουν σε αυτή την ψηφοφορία, οι βουλευτές άναψαν «πράσινο φως» σε μια παρόμοια τροπολογία, η οποία επιτάσσει να μην υπάρξει σε καμία περίπτωση έξοδος δίχως συμφωνία. H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312- 308.
Αυτή η εξέλιξη όμως άλλαξε άρδην την «στρατηγική» της Μέι, η οποία στη συνέχεια -και ενώ πρώτα είχε πει πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας- διέταξε τους βουλευτές των συντηρητικών να ψηφίσουν κατά της δικής της τροπολογίας.
Ωστόσο, και αντίθετα προς τη σύσταση της Μέι, η τροπολογία της κυβέρνησης πέρασε με 321 θετικές ψήφους, έναντι των 278 αρνητικών, οδηγώντας την Μέι σε μια ακόμα συντριβή.
Την ίδια στιγμή οι βουλευτές με 374 ψήφους υπέρ και 164 κατά απέρριψαν την πρόταση για καθυστέρηση του Brexit έως 22 Μαΐου.
Παρέμβαση Τραμπ
Εν τω μεταξύ, στο θέμα του Brexit παρενέβη με δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα «δεν θα ήταν δίκαιο».
«Εχω εκπλαγεί πόσο άσχημα πήγαν οι διαπραγματεύσεις. Εδωσα στην Πρωθυπουργό ιδέες για το πώς να διαπραγματευθεί, αλλά δεν με άκουσε», είπε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ φιλοξενούσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ.
Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε κάνει και σχετική ανάρτηση στο τουίτερ λέγοντας ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί «να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία μεγάλου μεγέθους με το Ηνωμένο Βασίλειο».
«Η κυβέρνησή μου αναμένει διαπραγματεύσεις για μια Εμπορική Συμφωνία μεγάλης κλίμακας με τον Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δυνατότητες είναι άπειρες!», έγραψε.
Επιφανείς υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονταν προ πολλού ότι μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια της αποχώρησης από την Ε.Ε. Αλλοι όμως προειδοποιούν ότι μια τέτοια συμφωνία θα χρειαζόταν πολύ καιρό για να επιτευχθεί, ενώ θα οδηγούσε σε έκπτωση των ποιοτικών κριτηρίων στα εισαγόμενα τρόφιμα και αγροτικά είδη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου