Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης


Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2019


Μετανάστευση είναι η εγκατάλειψη του εδάφους ενός κράτους από μεμονωμένα άτομα ή ολόκληρες ομάδες ατόμων και η εγκατάστασή τους στο έδαφος μιας άλλης επικράτειας, με σκοπό την εξεύρεση καλύτερης τύχης. Όπως έχει αποδειχθεί και με το φαινόμενο της αστυφιλίας, η μετανάστευση δεν αποτελεί εκδήλωση της σύγχρονης μόνο εποχής, αλλά έλκει την καταγωγή του από  τον αρχαίο κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον πρώτο και το δεύτερο ελληνικό αποικισμό με τη δημιουργία των αποικιών.
Τα αίτια που εξώθησαν και εξωθούν τους ανθρώπους στην εγκατάλειψη της προγονικής τους εστίας και στην αναζήτηση καλύτερης μοίρας στην αλλοδαπή ήταν πάντοτε πολλαπλά και πολυποίκιλα και εξαρτιόνταν από τις εκάστοτε οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Βασικό λόγο της μετανάστευσης οφείλουμε να θεωρήσουμε τον οικονομικό παράγοντα, πράγμα που αποδείχνεται και από το γεγονός ότι οι οικονομικά ανεξάρτητοι άνθρωποι πολύ σπάνια εγκαταλείπουν τις πατρικές τους εστίες. Η οικονομική ανέχεια, η φτώχεια και η δυστυχία ξεσπίτωναν από παλιά τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν στην περιπέτεια του ξενιτεμού. Ειδικά σήμερα οι σκληρές συνθήκες της εργασίας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, οι ζωώδικες συνθήκες διαβίωσης, η πενιχρή αμοιβή και η ηθική έκλυση επέτειναν την τάση των ανθρώπων για εγκατάλειψη της πατρίδας. Επιπροσθέτως στην κοινωνία οι αντιθέσεις είναι κραυγαλέες. Από τη μια μεριά η καλοπέραση, η σπατάλη, η επίδειξη, ο εγωισμός και από την άλλη η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση σε ένα ασφυκτικά αντιανθρώπινο περιβάλλον. Σε πολλές χώρες μάλιστα οι κοινωνικοί θεσμοί είναι εντελώς αναχρονιστικοί και συντηρούν την κοινωνική αδικία,  την καταπίεση και την ανισότητα. Ήταν, λοιπόν, επόμενο κάτω από τέτοιες συνθήκες να παρουσιάζεται σαν μοναδική λύση και απολύτρωση η αποδημία και η μετοίκηση σε ξένες χώρες. Ας κάνουμε στο σημείο αυτό μια μικρή αναφορά σε κάτι που είχε ειπωθεί στο παρελθόν. Κάποτε ο Κων/νος Καραμανλής [ο θανών] είχε πει πως ο έχων πρέπει να φροντίζει να είναι χορτάτος και ο γείτονάς του , για να είναι και αυτός ασφαλής. Με όλες τις προεκτάσεις που έχει αυτό μας παραπέμπει σήμερα σε αυτόν απελπισμένο κόσμο που φορτώνεται σαν σκουπίδι με γυναίκες και παιδιά σε μια πλεούμενη νεκροφόρα για να αφεθεί ακυβέρνητο μήπως και συγκινήσει τους φύλακες των θαλασσών. Αυτό δείχνει με σαφήνεια ότι  το φαινόμενο της μετανάστευσης βρίσκεται σε λάθος δρόμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα των αποτελεσμάτων της μετανάστευσης που δεν μπορεί να απλοποιηθεί με την απαρίθμηση των ωφελειών που προέκυψαν από αυτή. Πολλοί φυσικά από τους μετανάστες είδαν να πραγματοποιούνται τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους, κυρίως οι πιο έξυπνοι ή και οι πιο αδίστακτοι. Για άλλους όμως η ξενιτιά αποδείχτηκε η μεγαλύτερη κατάρα, εφόσον και στις νέες χώρες δεν έλειπαν οι πληγές που μάστιζαν τις προηγούμενες κοινωνίες. Στο σημείο αυτό μπορούμε με έμφαση να τονίσουμε ότι στα θετικά της μετανάστευσης μπορούμε να προσμετρήσουμε το οικονομικό όφελος τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις οικογένειές τους στις χώρες προέλευσης με τη μορφή εμβασμάτων. Εκείνο όμως που αποτελεί αναμφισβήτητο όφελος είναι η διαπίστωση εκ μέρους των ξενιτεμένων του αναντικατάστατου της πατρίδας και η τόνωση της εθνικής συνείδησης που εκδηλώνεται με την έμπρακτη αγάπη και συμπαράσταση προς τους συμπατριώτες.
Η περίπτωση των συμπατριωτών μας αποτέλεσε και αποτελεί κλασσική περίπτωση του φαινομένου της μετανάστευσης. Υπολογίζεται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια συνθέτουν σήμερα την εθνική ομογένεια που είναι διασπαρμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί πτυχιούχοι, πολλοί νέοι με γνώσεις να μεταναστεύουν αναζητώντας καλύτερη τύχη. Πάνω από μισό εκατομμύριο νέο στα χρόνια της κρίσης εγκατέλειψαν τη χώρα. Μεγάλο μέρος από αυτούς αποτελείται από επιστήμονες με ειδίκευση, η οποία για να αποκτηθεί κόστισε χρόνο, χρήμα και γενικότερα ενέργεια τόσο στις οικογένειες όσο και γενικότερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η χώρα μας δέχεται με αυτό τον τρόπο αδυσώπητα χτυπήματα, αφού χάνει ό,τι πιο υγιές έχει, τη νεολαία της. Απογυμνώνονται πόλεις και χωριά από τα πιο ζωντανά στοιχεία τους. Μπροστά στην ερήμωση και την τρομακτική απογύμνωση της χώρας μας και κυρίως της ελληνικής επαρχίας δεν ωφελούν ούτε το ξένο συνάλλαγμα ούτε η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες. Η αποδυνάμωση του τόπου από τη νεολαία του, η οικονομική καθυστέρηση, η ανάσχεση της προόδου δεν μπορούν να επουλωθούν με όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλονται για την ωραιοποίηση της συνεχούς και επικίνδυνης αυτής αιμορραγίας. Η πατρίδα μας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται τους ανθρώπους τις και απαιτεί τη δική της οικονομική ανόρθωση πάνω σε υγιείς και αληθείς βάσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν έχει πια άλλα περιθώρια να συνεισφέρει στο βωμό της ανάπτυξης των ξένων χωρών σε βάρος πλέον των δικών μας, εθνικών συμφερόντων.
Νίκος Γιαννόπουλος, Φιλόλογος
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου