Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Καθοριστική ψηφοφορία για το Σύνταγμα

 Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2019Η δεύτερη συζήτηση και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού ενδιαφέροντος για την προσεχή εβδομάδα: τα κομματικά επιτελεία, ειδικώς των μεγαλύτερων κομμάτων, όπως είναι φυσικό, ειδικά μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην τύχη που θα έχει η διάταξη περί αποσυνδέσεως της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία η εν λόγω αλλαγή συγκέντρωσε περισσότερες των 180 ψήφων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως εάν επαναληφθεί και την Πέμπτη ένας αντίστοιχος αριθμός θετικών ψήφων, τότε στην επόμενη Βουλή θα αρκούν τουλάχιστον 151 «ναι» για αλλαγή της διάταξης στην κατεύθυνση που θα έχει η κυβερνώσα πλειοψηφία την οποία θα αναδείξουν οι κάλπες.
Οι διαρροές
Τούτου δοθέντος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από αρκετούς στο Περιστύλιο η στάση των μελών της σημερινής πλειοψηφίας, καθώς κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας είχαν κυκλοφορήσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες εξεταζόταν από ορισμένους στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο να αφήσουν να «διαρρεύσουν» από την προσεχή, δεύτερη ψηφοφορία ορισμένες ψήφοι της πλειοψηφίας, ώστε να πέσει ο πήχυς σε επίπεδα απλής πλειοψηφίας και να απαιτείται η ενισχυμένη των τουλάχιστον 180 ψήφων στην επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας και ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το «όπλο» της πρόκλησης εκλογών μέσω «μη συναίνεσης», στην πιθανολογούμενη περίπτωση που η Ν.Δ. βγει κερδισμένη από τις φετινές κάλπες.
Ενόψει της προσεχούς κρίσιμης διαδικασίας, υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία υπήρξαν και άλλες ρωγμές στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, οι επιπτώσεις των οποίων δεν έχουν λησμονηθεί: εξαιτίας αρνητικών ψήφων που έφεραν την υπογραφή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτεινή Βάκη, Ν. Φίλης, Ν. Κοτζιάς, Στ. Κοντονής και Νίνα Κασιμάτη), η «εμβληματική» για το κυβερνών κόμμα πρόταση που προέβλεπε άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό, στην περίπτωση που η Βουλή ύστερα από αρκετές προσπάθειες δεν θα μπορούσε να τον αναδείξει, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό 151 και «πάγωσε».

Ετερη πρόταση, σχετικά με τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους, καταψηφίστηκε από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκη, ενώ «παρών» είχαν ψηφίσει από τον χώρο της πλειοψηφίας οι με υπουργικά καθήκοντα Ελενα Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, καθώς και οι Κ. Ζουράρις και Νίνα Κασιμάτη. Επίσης, η κυρία Αικατερίνη Παπακώστα είχε καταψηφίσει την πρόταση για τον πολιτικό όρκο – διάταξη επί της οποίας είχε δηλώσει «παρούσα» η κυρία Κουντουρά, ενώ και την πρόταση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «προστασία της άγριας ζωής, της ευζωίας όλων των ζωικών ειδών και ιδίως καθιέρωσης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, φύλαξης, μεταφοράς και εισαγωγής τους» στήριξαν μόνο 57 βουλευτές του κόμματος.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου