Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Σκηνές απείρου κάλλους στο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα

Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2019

Γεώργιος Τσαντίκος, Αθανάσιος Αντον, Τζον Παγιάβλας και Τσαρλς Κότρος. Φωτογραφία αρχείου: «Ηγεσία των 100».
Σκηνές απείρου κάλλους, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου και πρώην πρόεδρο της Ηγεσίας Γεώργιο Τσαντίκο.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο σε τέτοιο σημείο που ο κ. Τσαντίκος απεχώρησε από το Συνέδριο σε έξαλλη κατάσταση όπως πληροφόρησαν τον «Εθνικό Κήρυκα» αυτόπτες και αυτήκοοι σύνεδροι.
Συγκεκριμένα, «ο πόλεμος» ξεκίνησε στην Εκτελεστική Επιτροπή και έγιναν τα εξής: Μετά την προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Τζον Συντυλίδης, εκ των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου άρχισε να κάνει την έκθεση για τις εγκεκριμένες χορηγίες του έτους 2019. Ο Γεώργιος Τσαντίκος του υπέβαλλε την ερώτηση εάν όλες αυτές οι χορηγίες εγκρίθηκαν πρώτα από την Αρχιεπισκοπή.
Πριν προλάβει να απαντήσει ο κ. Συντυλίδης, πετάχτηκε ο Τζον Παγιάβλας, μεγάλος επιχειρηματίας και με μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία από το Οχάιο, και επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Τσαντίκο λέγοντας του γιατί ρωτάς; Αυτή η επιτροπή έχει εργαστεί τόσο σκληρά και συνέχισε να ρωτά τον κ. Τσαντίκο για ποίον είσαι εδώ για την Αρχιεπισκοπή ή για την Ηγεσία των 100; Στη συνέχεια άρχισαν να λογομαχούν φωνάζοντας ο ένας προς τον άλλον.
Ο κ. Παγιάβλας φέρεται να του είπε εμπρός φύγε, πάντοτε φεύγεις, πάρε δρόμο. Αυτοστιγμεί σηκώθηκε ο κ. Τσαντίκος έφυγε από το Συνέδριο και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη. Μερικοί τον αναζητούσαν να τον μεταπείσουν για να μην δημιουργηθεί ζήτημα, και το πληροφορηθεί ο «Εθνικός Κήρυκας», πλην όμως αυτός είχε φτάσει στο αεροδρόμιο.
Ο δε Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρακολουθούσε τα γενόμενα άφωνος και αμήχανος.
Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος επιδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο επιταγή το 2014 για τα προγράμματα της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία GOA

Οι κύριοι Παγιάβλας, Τσαντίκος, Βασιλείου και η εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης, Πωλέτ Πούλου δεν ανταποκρίθηκαν στα τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» για να πουν την δική τους άποψη.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου έγιναν εκτενείς συζητήσεις για τη Θεολογική Σχολή και επισημάνθηκε για μία ακόμα φορά ότι έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Η ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ελένη Αλλεν (Elaine Allen) συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τους Μητροπολίτες που είχαν παρευρεθεί στο Συνέδριο, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Απόντες ήταν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος λόγω κρυολογήματος, ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος επειδή η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Μητρόπολης του, Αναστασία Μάικλς βρισκόταν στην επιθανάτια κλίνη και ο Βοστώνης Μεθόδιος ο οποίος δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά. Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Σχολής π. Χριστόφορο Μητρόπουλο να είναι παρών στη συνεδρίαση των Μητροπολιτών με την κ. Αλλεν όταν συζητούσαν για τη Σχολή και για τον ίδιον.
Μητροπολίτες έλεγαν πως δεν έπρεπε να είχαμε περιμένει τόσο πολύ για να πληροφορηθούμε όλα αυτά που μας είπε η κ. Αλλεν, είναι κοινή ήταν η γνώμη ότι ο π. Μητρόπουλος έπρεπε να αποπεμφθεί πάραυτα από την προεδρία. Ωστόσο αποφασίσθηκε να τον αφήσουν να παραμείνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τον ερχόμενο Μάιο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 κ. Γεώργιος Τσαντίκος, παραδίδει την προεδρία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο κ. Αργύρη Βασιλείου, παρουσία του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο π. Μητρόπουλος συναντήθηκε με τους Μητροπολίτες. Ο Σικάγου Ναθαναήλ φέρεται να του είπε πως δεν είμαι σίγουρος ότι είσαι ο καλύτερος για τη θέση του προέδρου της Σχολής. Ο π. Μητρόπουλος του απάντησε πως αυτή είναι η δική σου γνώμη.
Εκφράσθηκε η γνώμη να αποπεμφθεί άμεσα ο π. Μητρόπουλος και να αναλάβει αναπληρωματικά την προεδρία ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, πράγμα το οποίο είχε διαδοθεί ευρέως στη Σχολή πριν το Συνέδριο της Ηγεσίας των 100. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεθόδιος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής, πλην όμως με παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ο κ. Μεθόδιος απεπέμφθη από τη Σχολή.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώθηκε εγκαίρως για τα διαδιδόμενα και τεκταινόμενα περί Σχολής. Εν τω μεταξύ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να αποπέμψει τον π. Μητρόπουλο διότι δεν έχει κανέναν να τον αντικαταστήσει.
Η Ελένη Αλλεν επέμενε να δώσει η Ηγεσία των 100 άμεσα μισό εκατομμύριο δολάρια αλλιώς δεν μπορούσε να ανοίξει η Σχολή. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πρέπει να δοθούν τα χρήματα γιατί θα χάσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Σχολής. Η Ηγεσία των 100 έδωσε το μισό εκατομμύριο, το οποίο προορίζεται για λειτουργικά έξοδα της Σχολής, πράγμα το οποίο αντιβαίνει στους κανονισμούς της Ηγεσίας των 100.
Όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» η Ελένη Άλλεν είχε επισκεφθεί προ μηνών τη Σχολή με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και είχε ζητήσει να δει κάποιες εκθέσεις οικονομικών. Ο π. Μητρόπουλος αρχικά είχε αρνηθεί λέγοντας της όχι δεν δίνουμε αυτές τις εκθέσεις. Του απάντησε η κυρία Αλλεν πως είτε μου δίνεις αυτά τα χαρτιά που σου ζητώ τώρα αμέσως ή φεύγω, οπότε ο π. Μητρόπουλος έδωσε τις οικονομικές εκθέσεις.
Ελέχθη ακόμα ότι τα χρηματικά ποσά από τα Κληροδοτήματα της Σχολής εξανεμίσθηκαν. Ο π. Μητρόπουλος επικαλείται ότι κληρονόμησε τα προβλήματα από τον προκάτοχο του π. Νικόλαο Τριανταφύλλου.
Εν τω μεταξύ η Ηγεσία των 100 ενέκρινε άλλα $10.0 εκατομμύρια δολάρια για υποτροφίες για φοιτητές της Θεολογικής Σχολής οι οποίοι προορίζονται για ιερείς. Τονίζεται πως είναι η τρίτη φορά που δίνεται αυτό το ποσό στη Σχολή.
Μία σύνεδρος υπέβαλε την ερώτηση λέγοντας πως διαβάζω όλες αυτές τις αποκαλύψεις για τα χρήματα και την κακοδιαχείριση στην Αρχιεπισκοπή από αυτούς που ήταν υπεύθυνοι, ποίος εξ’ αυτών τιμωρείται; Θα υπάρξουν διώξεις από το νόμο; Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100 Αργύρης Βασιλείου είπε ότι αυτό το θέμα δεν ανήκει στο δικό μας Συνέδριο, αλλά υπέδειξε στον Λάζαρο Κύρκο ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής να βγει έξω από την αίθουσα και να εξηγήσει κατ’ ιδίαν στην κυρία, πράγμα που έκανε. Πιστεύεται ότι το θέμα είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.».
Η Ηγεσία των εκατό ενέκρινε χορηγίες ύψους $2.7 εκατομμυρίων δολαρίων για τις λεγόμενες διακονίες της Αρχιεπισκοπής για το έτος 2019. Η Οργάνωση έχει στα ταμεία της πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια. Οι σύνεδροι οι οποίοι ανερχόταν σε περίπου τετρακόσιοι παρακολούθησαν πρόγραμμα για την Υγεία και Ευεξία, το οποίο συντόνισε ο Γεώργιος Μπεχράκης, με ομιλίες και παρουσιάσεις των ομογενών ιατρών Γεωργίου Ντάγγα και Χάρη Αναστόπουλου. Επίσης η Άννα Μπεζερίδη παρουσίασε το πρόγραμμα crossroads της Θεολογικής Σχολής.
Έγινε αναφορά στον ναό του Αγίου Νικολάου για τον οποίον μίλησε ο Μιχάλης Ψαρός για την σύσταση του καινούργιου Οργανισμού «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου».
Ο Γεώργιος Σάφιολ από τη Βοστώνη έκανε δωρεά $50,000, το ζεύγος Νικοζήση από τη Φλόριδα $50,000, ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος $5,000, ο Τζιμ Παντελίδης $20,000 και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος $100,000 από το ταμείο «Archbishop Demetrios Benevolent Fund» (Φιλανθρωπίας). Πρόκειται για ένα ειδικό ταμείο στο οποίο κατατίθενται τα τυχερά του Αρχιεπισκόπου από διάφορες ιεροτελεστίες και μυστήρια ή επιταγές εκδιδόμενες στο όνομα του.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου