Η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Ιανουάριο με την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
«Ήταν η πρώτη έκδοση χρέους της Ελλάδας εκτός προγράμματος μετά από σχεδόν μία δεκαετία που βασιζόταν σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές», αναφέρει ο οίκος σε σημείωμά του. «Ενισχυμένη με ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι περίπου 26,5 δισ. ευρώ (13,8% του ΑΕΠ) και την ισχυρή στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης, όπως εκδηλώνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις κεφαλαιαγορές», προσθέτει ο οίκος.
Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «η χρονική συγκυρία της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση ήταν ισχυρή και η απόδοση 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα», αναφέρει ο Moody's. Ο οίκος σημειώνει ότι η προηγούμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 είχε απόδοση 4,625%. Η απόδοση 3,6% για αυτή την έκδοση αντανακλά ένα πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον και λιγότερο δύσκολες συνθήκες στην αγορά, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει.
Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου καθιστά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αντίστοιχο με αυτό της Κύπρου, όταν αυτή εξήλθε από το πρόγραμμα προσαρμογής της τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας όταν βγήκε από το πρόγραμμά της. Παρά αυτό το σημαντικό βήμα στην ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένων των προοπτικών για μία συγκρατημένη ανάπτυξη και ενός αδύναμου τραπεζικού τομέα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει ο Moody's.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ