Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

«ΝΥΤ»: H Αmazon θέλει να έρθει στη Νέα Υόρκη, αλλά ο ομογενής Γιάνναρης στέκεται εμπόδιο




Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019

Ο πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης. (AP Photo/Hans Pennink, FILE)

ΑΛΜΠΑΝΙ. ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Amazon έχει μία εμπορική αξία που ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και τη στήριξη του κυβερνήτη τη Νέας Υόρκης, του δημάρχου και ενός στρατού από λομπίστες αφοσιωμένους στην πραγματοποίηση του σχεδίου επένδυσης να χτιστούν τα δεύτερα κεντρικά της εταιρείας στη Νέα Υόρκη.
Αλλά το σχέδιο θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από έναν άνθρωπο: Τον γερουσιαστή Μάικλ Γιάνναρη, τον αναπληρωτή επικεφαλής της Γερουσίας της Νέας Υόρκης, που αντιπροσωπεύει την περιοχή του Κουίνς, όπου η Amazon θέλει να χτίσει το νέο της σπίτι.
Μέσα από το πλέγμα του χρόνου, των εκλογικών επιτυχιών και των παλαιομοδίτικων πολιτικών, ο κ. Γιάνναρης, γράφει η «ΝΥΤ», αποτελεί έναν ξεκάθαρο αντίπαλο που μιλάει ανοικτά για τη διαφωνία του αυτή.
Την Δευτέρα, ο κ. Γιάνναρης διορίστηκε από την επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Αντρέα Στίουαρτ-Κάουζινς, μέλος της Δημόσιας Επιτροπής Ελέγχου Αρχών, ένα όχι και τόσο γνωστό συμβούλιο που πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο της Amazon.
Ενα από τρία μέλη της Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου μπορούν να θέσουν βέτο, γεγονός που ισχυροποιεί τον διορισμό Γιάνναρη στο κέντρο του θορύβου γύρω από την Amazon.
Ο διορισμός έχει επίσης καταστήσει φανερή την πρόσφατη δραματική αλλαγή στα πολιτικά του δεδομένα. Ο κ. Γιάνναρης από ένας κατά βάση ανίσχυρος ανταγωνιστής ορισμένων ισχυρών επώνυμων παικτών στο Αλμπανι, μεταβλήθηκε σε μία από τις κεντρικές φιγούρες στην πρωτεύουσα.
Ο κ. Γιάνναρης αποκρούει την ιδέα ότι η αντιπαράθεση με την Amazon έχει βοηθήσει το πολιτικό του προφίλ. «Θα προτιμούσα να είχε προσγειωθεί στο γραφείο μου», είπε ενδεικτικά σε συνέντευξή του την Τρίτη. Επέμενε ότι η εναντίωσή του βασίζεται στην αφοσίωσή του να πολεμάει την οικονομική ανισότητα. «Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για την κατεύθυνση που πάει η χώρα μας και το πώς χειριζόμαστε ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της εποχής μας», είπε.
Η στάση του απέναντι στην Amazon, καθώς και στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας και της πόλης να τον χρηματοδοτήσουν με 3 δισ. δολάρια για να δημιουργηθούν 25.000 έως 40.000 νέες θέσεις εργασίας στο Κουίνς, υποστηρίχθηκε την Τρίτη από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον δισεκατομμυριούχο και πιθανό προεδρικό υποψήφιο, που είπε ότι «η Amazon προτίμησε τη Νέα Υόρκη για τις φορολογικές περικοπές που δεν νομίζω να χρειάζονταν».
Επίσης είναι αναμφισβήτητο ότι η αντιπολίτευση του κ. Γιάνναρη στην επένδυση έχει κερδίσει και προοδευτικές διακρίσεις σε μια εποχή όπου τα δημογραφικά στοιχεία στην περιοχή του μεταβάλλονται ταχέως και μάλιστα εκεί εξελέγη πέρυσι η ομοσπονδιακή βουλευτής Alexandria Ocasio-Cortez.
Ο κ. Γιάνναρης, απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ και γιος Ελλήνων μεταναστών, από καιρό έχει δώσει την εντύπωση ότι στοχεύει σε υψηλότερο αξίωμα και ορισμένοι πολιτικοί του αντίπαλοι, ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, τον έχουν κατηγορήσει ότι θέτει τις φιλοδοξίες του μπροστά από το κοινό καλό.
«Νομίζω ότι είναι ατυχές που η Γερουσία παίζει παιχνίδια με αυτό το θέμα», δήλωσε εξάλλου ο κ. Κουόμο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «WNYC» όταν ερωτήθηκε για τον διορισμό του κ. Γιάνναρη στη Δημόσια Επιτροπή Ελέγχου Αρχών. «Ναι, είναι σπουδαίο από πολιτικής άποψης να αντιτίθεσαι στην επένδυση της Amazon. Είναι ο Τζεφ Μπέζος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους τότε γιατί του δίνουμε ανάσα;» αναρωτήθηκε ειρωνικά.
Αυτό όμως είναι ακριβώς και το επιχείρημα του κ. Γιάνναρη, αν και αρνείται ότι υπάρχει από πολιτικό έρεισμα. «Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι που εστιάζουν στην αντιμετώπιση της άδικης εισοδηματικής ανισότητας», είπε ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής. «Υπάρχουν και άλλοι που ανησυχούν για τους πλούσιους και φροντίζουν γι’ αυτούς. Αυτοί βρίσκονται απέναντι», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο κ. Γιάνναρης έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για το τι θα ήθελε, λέγοντας ότι η παρούσα συμφωνία είναι απαράδεκτη και θα ήθελε να υπάρξει νέα επαναδιαπραγμάτευση.
Το γραφείο του, ωστόσο, έστειλε προκηρύξεις που έλεγαν στον κ. Μπέζο να παραμείνει στο Σιάτλ, αν και ο κ. Γιάνναρης δήλωσε ότι δεν είναι κάθετα αντίθετος με τον ερχομό του κ. Μπέζου στο Κουίνς.
Είχε μάλιστα πει πρόσφατα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να χτίσει τα κεντρικά της στο Μανχάταν και να επιδοτήσει προσιτές κατοικίες στο Κουίνς. Ωστόσο, την Τρίτη, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει τι ακριβώς θα μπορούσε να στηρίξει σε μία νέα συμφωνία.
Νομοθετική πρωτοβουλία
Στο μεταξύ, με πρόταση που έχει καταθέσει στη Γερουσία ο κ. Γιάνναρης, αν εγκριθεί, όσοι υπογράφουν συμφωνία με κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Κρατικής Στέγασης, θα μπορούν αυτόματα να εγγράφονται ως εκλογικοί ψηφοφόροι. Εκτός αν οι ίδιοι απορρίψουν αυτό το δικαίωμα γραπτώς μέσα σε 21 ημέρες.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου