Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Στην Αθήνα η επιτροπή του Φαναρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα η επιτροπή που έχει συσταθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να συζητήσει με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους - Εκκλησίας, καθώς η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου δείχνει να βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέλη της επιτροπής είχαν χθες διαβουλεύσεις επί του νομοσχεδίου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Οπως αναφέρουν πηγές από το Φανάρι, το ζήτημα αποτέλεσε μέρος της εικοσάλεπτης συνομιλίας που είχαν χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συμφωνία, τα βασικά σημεία της οποίας είχαν ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Φαναρίου, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας. Η διαδικαστική ένσταση αφορούσε τη μη ενημέρωση για το αντικείμενο της συμφωνίας, παρότι αφορούσε και τους ιερείς που υπάγονται στο Πατριαρχείο, είτε διοικητικά (Κρήτη, Δωδεκάνησα) είτε μόνο πνευματικά (Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά Β. Αιγαίου). Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιπλέον, έχει πάρει σαφή θέση κατά της πρόβλεψης της συμφωνίας για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των κληρικών.
Στην επιτροπή, όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα το Πατριαρχείο, θα είναι επικεφαλής ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος, που ειδικεύεται σε θέματα των μητροπόλεων «Νέων Χωρών» (Β. Ελλάδος). Θα μετέχει επίσης ο μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, που προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, του οποίου οι σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα δώσει σάρκα και οστά στο «προσύμφωνο» Τσίπρα - Ιερωνύμου δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη (Εκκλησία της Ελλάδος, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Κρήτης). Αναμενόταν να κατατεθεί ώς τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια δόθηκε προτεραιότητα στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν ξεκαθαρίσει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στις διαδοχικές του επισκέψεις στο Φανάρι τον περασμένο Νοέμβριο, ότι διαφωνούν τόσο με κυοφορούμενες αλλαγές στη μισθοδοσία και στο εργασιακό καθεστώς των κληρικών, όσο και στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος (περί επικρατούσας θρησκείας). Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε μάλιστα ενημερώσει τον πρωθυπουργό από τον Αύγουστο του 2017 για τη διαφωνία του με οποιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος (και ειδικά στις αναφορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο). Η Εκκλησία της Κρήτης έχει κι αυτή απορρίψει ευθέως τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου