Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ συνεχάρη τα Σκόπια και την Αθήνα για το θάρρος που επέδειξαν και απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια».
«Η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας» πρόσθεσε ο κ. Στόλντεμπεργκ πριν να ξεκινήσει η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης.
Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».

skop«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».
Επικαλέστηκε, δε, μια φράση από την ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας» ότι «τίποτα δεν είναι γραμμένο μέχρι να γραφτεί».
«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονες μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπω τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.
Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Επίσημα πλήρες μέλος μπορεί να γίνει το 2020 κατά πάσα πιθανότητα, όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Τώρα ο δρόμος είναι ελεύθερος, κατ ‘αρχήν, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και στην ΕΕ – αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι που θα αργήσει να γίνει, γράφει το Spiegel.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς κύρωση αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14:00, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου