Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Γιορτή των Κλασσικών Γραμμάτων στο Γενικό Προξενείο στη Βοστώνη


Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, 2019



Η καθηγήτρια Mary Lefkowitz με τον γενικό πρόξενος Στράτο Ευθυμίου. Στο βάθος σε φωτογραφία του Robert McCabe που κοσμεί το προξενείο απεικονίζεται ο Βρετανός Ελληνιστής και αρχαιολόγος Alan Wace στην πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από γενικό προξενείο Βοστώνης
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας,  ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου διοργάνωση στο Γενικό Προξενείο Βοστώνης εκδήλωση με ομιλήτρια την Mary Lefkowitz, Ομότιμη Καθηγήτρια του Κολεγίου Wellesley της Μασαχουσέτης.
Υπήρξε κοσμοσυρροή από όλα τα διαστρώμματα της Ομογένειας σε σημείο που  κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του προξενείου πλημμύρισε από κόσμο και χρειάστηκε να τοποθετηθούν οθόνη και καθίσματα σε διπλανή αίθουσα για το ευρύ κοινό που προσήλθε για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

H ομότιμη καθηγήτρια Mary Lefkowitz στο βήμα. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Γεώργιος Αλογοσκούφης πρώην υπουργός και νυν καθηγητής της έδρας Καραμανλή στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου του Tufts. Εκ δεξιών του ο καθηγητής Δημήτρης Σωτηρόπουλος.
Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από το γενικό προξενείο Βοστώνης.

Υπογραμμίζεται ότι η Mary Lefkowitz είναι παγκοσμίου φήμης λόγια και καθηγήτρια κλασσικών επιστημών με πάνω από πενήντα χρόνια διδασκαλίας και με πολλές δημοσιεύσεις. Είναι φιλέλληνας, μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών εδώ και δεκαετίες και η οποία επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα. Είναι η χήρα του Sir Hugh Lloyd-Jones, μεγάλου Ελληνιστή και πρώην ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το πεδίο του ενδιαφέροντος τόσο της διδασκαλίας της, όσο και της συγγραφής της έχει να κάνει με τις γυναίκες στην αρχαιότητα, την αρχαία ελληνική ποίηση και τη μυθολογία. Τονίζεται ότι έγινε γνωστή στο ευρύτερο ακροατήριο με το βιβλίο της Not Out of Africa (1996), με το οποίο καταρρίπτει την αφροκεντρική θεωρία του Martin Bernal, ο οποίος υποστήριζε ότι ο ελληνικός πολιτισμός «εκλάπη» από την Αρχαία Αίγυπτο. Η κυρία Lefkowitz είναι άοκνη και δεν σταματά «να επανεφευρίσκει» τον εαυτό της, για παράδειγμα το 2017 είχε δώσει μαζί με την Medeleine Albright διάλεξη με θέμα τα «ψεύτικα νέα» (Fake News) και τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει η σύγχρονη Αμερική από την Αρχαία Αθήνα.
Στη ομιλία της στο γενικό προξενείο της Ελλάδος, την οποία προλόγισε ο Καθηγητής Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), κ Jay Sammons, η κυρία Lefkowitz ανέλυσε την Μάχη της Σαλαμίνας, την άνοδο της Αθηναϊκής ισχύος, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την συγκυρία λήψης της απόφασης για τη Σικελική Εκστρατεία, η οποία συνίστατο στην κακή προετοιμασία, στον ενθουσιασμό της κοινής γνώμης και την επικράτηση ευσεβών πόθων και υπεροψίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από την κλασσική αρχαιότητα που παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, όπως λόγου χάρη πώς από τον θρίαμβο η αλαζονεία και η αίσθηση της στιγμιαίας υπεροχής μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένες και λανθασμένες κρίσεις και αποφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση προσπαθειών δεκαετιών.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, επαινεί τον Ben Roy, φοιτητή Κλασσικών Σπουδών στο Harvard για τη μετάφραση, πετυχημένη παραγωγή και σκηνοθεσία της Αντιγόνης του Σοφοκλή στο στάδιο του Harvard.
Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από γενικό προξενείο Βοστώνης

Ο Γενικός Πρόξενος Στράτος Ευθυμίου κλείνοντας την εκδήλωση, ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, την κυρία Lefkowitz για την πολυετή συνεισφορά της στην υπεράσπιση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τα περίπου πενήντα χρόνια διδασκαλίας των Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών Γραμμάτων, αλλά και το πλούσιο συγγραφικό της έργο. Προς ένδειξη ευγνωμοσύνης της προσέφερε ως δώρο ένα αντίγραφο ειδωλίου Κυκλαδικής Τέχνης. Ο κ. Ευθυμίου ενέταξε την διάλεξη αυτή, τόσο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας (9/2/2019), όσο και στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας του Μαραθωνίου της Βοστώνης, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου Βοστώνης και περιλαμβάνει δράσεις όπως διαγωνισμός έκθεσης ιδεών σε σχολεία της Μασαχουσέτης με θέμα τη Μάχη του Μαραθώνα, παρουσιάσεις του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, με θέμα «Η Τέχνη στην Αρχαία Ελλάδα», σειρά ακαδημαϊκών διαλέξεων κ.ά.

Από την κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του γενικού προξενείου Βοστώνης. Διακρίνεται ο καθηγητής Τάκης Μεταξάς, διευθυντής του Κέντρου Albright στο Wellesley College που απευθύνει ερώτηση στην κυρία Lefkowitz.
Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση από το γενικό προξενείο Βοστώνης.

Επίσης ο κ. Ευθυμίου αναγνώρισε, ανάμεσα στο ακροατήριο, και δημόσια επιβράβευσε τον φοιτητή κλασσικών σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard, Ben Roy για την μετάφραση, παραγωγή και σκηνοθεσία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, παράσταση η οποία ανέβηκε, υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου, πέρυσι τον Απρίλιο στο στάδιο του Harvard μπροστά σε κοινό άνω των έξι χιλιάδων θεατών.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του τοπικού Προξενικού Σώματος και της επιχειρηματικής κοινότητας, ο Καθηγητής της Έδρας Καραμανλή του Fletcher του πανεπιστημίου Tufts και πρώην υπουργός,  Γεώργιος Αλογοσκούφης, ο Τάκης Μεταξάς, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Albright, του Wellesley College, ερευνητές και καθηγητές από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ),  Γιάννης Τσιτσικλής, Δάφνη Πολίτη, πολλοί Καθηγητές Κλασσικών Σπουδών όπως ο Νίκος Πρεβελάκης από το Harvard, ο Jay Samons και η Κέλλυ Πολυχρονίου από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University), ο Πέτρος Βαμβακάς από το Emmanuel College, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας  Βασίλης Καυκάς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου «Alpha Omega» Νικόλαος Υψηλάντης, και πολλοί φοιτητές και ομογενείς από την Βοστώνη και τα προάστια. Ακολούθησε δεξίωση για όλους.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου