Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Σε κρίση οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ελληνική κυβέρνηση

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, 2019

 
Σε κρίση έχουν περιέλθει οι σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κυβέρνηση της Ελλάδος, υπαιτιότι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί Επιτροπή η οποία αντιπροσωπεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου και της αλλαγής του Συντάγματος.
Τα θέματα αυτά είναι ουσιαστικά μέρη της «συμφωνίας» την οποία εξύφαναν στα κρυφά και χωρίς την εξουσιοδότηση ούτε πληροφόρηση κανενός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και την οποία εμφάνισαν σε κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση στις αρχές Νοεμβρίου 2018.
Τα προαναφερθέντα θέματα της μισθοδοσίας του κλήρου και της αλλαγής του Συντάγματος έχουν άμεσες επιπτώσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, της Δωδεκανήσου και της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι στάλθηκε γράμμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν μπορεί να έλθει αντιπροσωπεία στην Αθήνα διότι υπάρχουν δυσκολίες και διάφορα θέματα που επείγουν και εάν επιθυμεί ο Πατριάρχης να στείλει τον Υπουργό Παιδείας με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.
Ο Πατριάρχης απάντησε ότι αυτούς δεν τους θέλει.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης αισθάνεται ότι οι δύο τελευταίοι τον εμπαίζουν και γι’ αυτό δεν τους θέλει να μεταβούν στο Φανάρι.
Εν τω μεταξύ, αναμένεται ο κ. Τσίπρας να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμα εάν θα επισκεφτεί τον Πατριάρχη στο Φανάρι, όπως συνηθίζεται από τους εκάστοτε πρωθυπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ελλάδος.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται να συμπλέει με τον κ. Τσίπρα και σ’ αυτό το θέμα της επίσκεψης της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας, η οποία έχει προγραμματιστεί να μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προς συνάντησή του, πλην όμως δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επιστολή του Πατριάρχη ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον περασμένο Οκτώβριο αρνήθηκε να δεχθεί την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα.
Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως κατ’ ουσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει να τα ψηφίσει και τα δύο η κυβέρνηση, δηλαδή και το μισθολογικό των κληρικών και το συνταγματικό και επειδή γνωρίζει ότι αντιδρά ο Πατριάρχης δεν φαίνεται να θέλει να δεχθεί την αντιπροσωπεία του.
Η αποστολή αντιπροσωπείας είχε αποφασισθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, όπως είχε σημειώσει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 14 Ιανουαρίου 2019, χαρακτηριστικά τα εξής:
«Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα για να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και, ενδεχομένως, με υπηρεσιακούς παράγοντες, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, η οποία συνήλθε στο Σεπτό Κέντρο από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».
Ακολουθεί σχετικό ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
«Ανακοινούται διά του παρόντος ότι κατά την τελευταίαν συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προτάσει της Α.Θ. Παναγιότητος, απεφασίσθη όπως Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταβή εις Αθήνας διά να έχη συνομιλίας μετά του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Αλεξίου Τσίπρα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ως, ενδεχομένως, και υπηρεσιακών παραγόντων, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Η Αντιπροσωπεία θα τελεί υπό την ηγεσίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, μέλη δε αυτής θα είναι οι Σεβ. Μητροπολίται, Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκ μέρους των Επαρχιών Κρήτης και Δωδεκανήσου, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».
Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της πρόσφατης χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας φαίνεται να παίρνει καινούργια τροπή με την στάση αναμονής που κρατούν Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες αναφορικά με την αναγνώρισή της.
Ανώτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι εκ Φαναρίου είπαν στον «Ε.Κ.» πως ο μόνος σίγουρος Προκαθήμενος που αναγνωρίζει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος.
Ο Αλβανίας Αναστάσιος φαίνεται να επιδίδεται σε παίγνια αναβλητικότητας, ο Αθηνών Ιερώνυμος έχει παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Πολωνίας Σάββας έχει εκφράσει την άρνησή του, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος δεν έχει εκφρασθεί ευκρινώς, ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος φαίνεται να αμφιταλαντεύεται καθότι είναι εν πολλοίς προσδεμένος στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ενώ ο Αντιοχείας Ιωάννης δεν προτίθεται να προβεί σε αναγνώριση. Βρίσκεται μάλιστα στη Μόσχα από τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων στον Πατριαρχικό Θρόνο, ενώ θα τις χρησιμοποιήσει ο κ. Κύριλλος ουσιαστικά για να δημιουργήσει «φατρία» εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος φαίνεται να τάσσεται εναντίον της αναγνώρισης της Ουκρανίας καθότι έχει τους δικούς του φόβους για το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.
Είναι κοινό μυστικό, μη ομολογούμενο δημοσίως, πλην όμως ιδιωτικώς γνωστό, πως το Πατριαρχείο Μόσχας έχει το δικό του τρόπο επιρροής μέχρι σημείου άλωσης αρκετών κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, επίδειξης αριθμητικής ισχύος και πλούτου.

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου