Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Βαρθολομαίο στις 6 Φεβρουαρίου στη Σχολή της Χάλκης


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Ο κ. Βαρθολομαίος με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).
ΒΟΣΤΩΝΗ.- Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στην Άγκυρα την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του της Παρασκευής 1η Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Την Τετάρτη το πρωί 6 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα πάει στη Χάλκη καθότι θα βρίσκεται εκεί ο Πατριάρχης χοροστατών στη γιορτή του Αγίου Φωτίου κατά την οποία γιορτάζει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία, στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα παρακαθίσει στο γεύμα.
Τονίζεται ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδος μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1933 ο οποίος θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» έγραψε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ότι σε κρίση έχουν περιέλθει οι σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κυβέρνηση της Ελλάδος, υπαιτιότι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί Επιτροπή η οποία αντιπροσωπεύει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της μισθοδοσίας του ιερού κλήρου και της αλλαγής του Συντάγματος.
Τα θέματα αυτά είναι ουσιαστικά μέρη της «συμφωνίας» την οποία εξύφαναν στα κρυφά και χωρίς την εξουσιοδότηση ούτε πληροφόρηση κανενός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και την οποία εμφάνισαν σε κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση στις αρχές Νοεμβρίου 2018.
Τα προαναφερθέντα θέματα της μισθοδοσίας του κλήρου και της αλλαγής του Συντάγματος έχουν άμεσες επιπτώσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα για τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, της Δωδεκανήσου και της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.
Ακόμα ο  Πατριάρχης στην αντιπρόταση του κ. Τσίπρα να στείλει τον υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου απάντησε αρνητικά.
Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Αθήνα και το Φανάρι παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» ότι τον κ. Τσίπρα τον επηρεάζει στις αποφάσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να μην δεχθεί την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2018.
Η ιστορική Θεολογική της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Φωτογραφία Θεολογική Σχολή Χάλκης.
Ο Πατριάρχης αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι το Πατριαρχείο είναι αντίθετο με την τροποποίηση του Συντάγματος  και τον ορισμό του ουδετερόθρησκου κράτους και επίσης με την μισθοδοσία του κλήρου. Υπογραμμίζεται ότι στη κανονική και εκκλησιαστική Δικαιοδοσία του Πατριαρχείου υπάγονται οι 37 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, οι οποίες με την Πατριαρχική Πράξη του 1928 έχουν ανατεθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος «επιτροπικώς και άχρις καιρού», οι Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και η Ημιαυτόνομος Εκκλησία της Κρήτης. Επίσης υπάρχουν και οι αποσπασμένοι ιερείς οι οποίοι υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά υπηρετούν σε Μητροπόλεις της Ευρώπης οι οποίες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι οποίοι μισθοδοτούνται από την Ελλάδα.
Το 1971 η Σχολή της Χάλκης έκλεισε, με νόμο της τουρκικής κυβερνήσεως που απαγόρευσε τη λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ παρόλες τις κατά καιρούς υποσχέσεις των Τουρκικών Αρχών αλλά και τις παρεμβάσεις Αμερικανών Προέδρων, με τελευταίον τον Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή.
Η Σχολή η οποία στεγάζεται στη Μονή της Αγίας Τριάδος της Χάλκης, στην οποία ηγούμενος  ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος,  καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει ανακαινισθεί και είναι έτοιμη να επαναλειτουργήσει ανά πάσα στιγμή. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1844.
Το νησί της Χάλκης ανήκει στα Πριγκηπόνησα. Απέχει μία περίπου ώρα με πλοίο από την ακτή της Πόλης. Η σημερινή μορφή της Μονής και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης οφείλεται στην προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Παύλου Σκυλίτση Στεφάνοβικ που ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη την οικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων σε σχήμα Π. Το συγκρότημα της Σχολής αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Τα εγκαίνια έγιναν την 6η Οκτωβρίου 1896 και συνεχίστηκε η λειτουργία της Σχολής.
Η  Σχολής της Χάλκης ιδρύθηκε για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Βρίσκεται σε έναν επιβλητικό καταπράσινο λόφο και δεσπόζει στη νήσο Χάλκη. Σήμερα οι εγκαταστάσεις της χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση Θεολογικών  συνεδρίων και ημερίδων με τη συμμετοχή θεολόγων και επιστημόνων  από όλο τον Κόσμο.
Θεωρείται δε ως ο τόπος καταφυγής και περισυλλογής του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο σημερινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας εκ των αποφοίτων της.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου