Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Προς αναθεώρηση το άρθρο 3 για Κράτος-Εκκλησία παρά τα όσα είπε ο Τσίπρας σε Βαρθολομαίο


Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, 2019



Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο σε επιβλητικό τραπεζί στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις αρχές Φεβρουαρίου (AP Photo/Emrah Gurel, FILE)Share
ΑΘΗΝΑ. Με την οριακή πλειοψηφία των 151 ψήφων πέρασε η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Συντάγματος, που αφορά στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Επίσης, με 151 ψήφους πέρασαν και οι αλλαγές στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου. Η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους.
Ετσι, θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.
Κι όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την ιδίαν συνάντησή τους στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ότι «δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού» Πατριαρχείου για τα θέματα που αφορούν την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μισθοδοσία του κλήρου.
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης πληροφόρησε ιεράρχες του Φαναρίου για την παραπάνω συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, μετά την αποχώρησή του από τη Χάλκη.
Το άρθρο 3 του ισχύοντος Συντάγματος ως είχε μέχρι σήμερα προβλέπει τα εξής:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ’ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Χριστού Eκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.
Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».
Επίσης, καταργείται η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνει με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης, προτείνονται αλλαγές στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από τις συναντήσεις της Πατριαρχικής Επιτροπής υπό τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκιποννήσων Δημήτριο, με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, αναφορικά με τα θέματα της αναθεώρησης του Συνάγματος και της μισθοδοσίας του κλήρου.
Παρ’ όλες τις τυπικές διαχυτικότητες υπήρξε ευρύ φάσμα διαφωνιών οι οποίες διατυπώθηκαν από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δημητρίου, αναφορικά με την ανησυχία και τον προβληματισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Δημήτριος επικεφαλής της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «επαναλάβαμε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον προβληματισμό του για τις συζητούμενες τροποποιήσεις του ελληνικού Συντάγματος».
Επίσης, τόνισε επιτακτικά πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο έγινε στον καιρό του με πάρα πολλούς κόπους μετά από πολλές θυσίες και αναμονές και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την Ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν. Δεν επιθυμεί, επίσης, την προσθήκη στο άρθρο αυτό περί ουδετεροθρησκείας. Τη θεωρεί μη απαραίτητη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, το Πατριαρχείο τιμά την ελληνική οικογένεια. Πιστεύει, όντως, ότι είναι θεμέλιο του έθνους και δεν επιθυμεί στο άρθρο 21 να διασαλευθεί φραστικά».
Αναφορικά για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο Μητροπολίτης Δημήτριος επισήμανε ότι ο διάλογος περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ελληνική Πολιτεία χωρίς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου και τόνισε πως «η Μητέρα Εκκλησία αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Οχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι. Διερμηνεύσαμε στον κύριο υπουργό, ο οποίος είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και ξέρει να ακούει, την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό. Δεν θέλει το Πατριαρχείο να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου».
Σχετικά για το κείμενο που αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Πολιτείας, υποστήριξε ότι «θέλει επεξεργασία» από πλευράς Πατριαρχείου. Πρόσθεσε πως «είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος».
Ο υπουργός κ. Γαβρόγλου ανέφερε για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου ότι «περιμένουμε συγκεκριμένα σχόλια και σε περίπτωση που υπάρχουν ενστάσεις, συγκεκριμένες ενστάσεις και όχι κάτι το γενικό, γιατί θεωρούμε ότι για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».
Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές άρχισαν τον διάλογο σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Κρήτης, για να δούμε πώς αυτά θα μπορέσουν να λυθούν, πάλι στο πλαίσιο ενός δεδομένου σεβασμού προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την Εκκλησία της Κρήτης».
Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Ωστόσο, τόνισε ότι «την τελική ευθύνη και τον τελικό λόγο τον έχει η Πολιτεία».
Εξ’ άλλου, με εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αλλαγές που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία τόσο στο άρθρο 3, όσο και στο άρθρο 13 του Συντάγματος. Παράλληλα, επανέλαβαν τον προβληματισμό που προκαλεί στους κόλπους του Πατριαρχείου η επιχειρούμενη αλλαγή εκ μέρους της κυβέρνησης στο μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στις προωθούμενες αλλαγές του Συντάγματος, επισημαίνοντας πως τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς συνταγματικές αλλαγές και σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία αντιτάχθηκε εξ αρχής στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταβάλλει, ερήμην του κλήρου, το μισθολογικό τους καθεστώς. Επίσης, εναντίον είχε ταχθεί και ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου