Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Το «αγκάθι» των S-400, τα stealth και το κλιμάκιο των ΗΠΑ στην Αγκυρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το προσεχές διάστημα οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικό κλιμάκιο στην Τουρκία για να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια των αμερικανικών F-35. Οπως έγραψε χθες η τουρκική «Χουριέτ», επικαλούμενη τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, «ακούμε διαρκώς για τα εν δυνάμει προβλήματα πτητικότητας των F-35 μετά την ανάπτυξη των S-400.
Κι έχουμε επανειλημμένως ενημερώσει τους ομολόγους μας για τα μέτρα που λαμβάνουμε. Αν και αυτά τα ζητήματα τίθενται εδώ και ένα χρόνο, είναι η πρώτη φορά που μια αποστολή θα επισκεφθεί την Τουρκία για να διευκρινίσει ποια είναι τα τεχνικά μας ρίσκα», ανέφερε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας. «Τους έχουμε πει αρκετές φορές να έρθουν και να μας εξηγήσουν τους φόβους τους, αν πιστεύουν ότι είναι σοβαροί. Τώρα, έπειτα από όλα αυτά, μας είπαν ότι θα στείλουν μία ομάδα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων.
Oι ΗΠΑ προσπαθούν επί μακρόν να πιέσουν την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών αντιβαλλιστικών πυραύλων ύψους 2,5 δισ. δολ. επειδή είναι ασύμβατοι με την πέμπτη γενιά των F-35, γνωστών και ως μαχητικών stealth. Η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο συνδυασμός των δύο θα δώσει την ευκαιρία στη Μόσχα να μελετήσει εκ του σύνεγγυς το αμερικανικό αεροσκάφος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να το εξουδετερώσει. Εκθεση του Πενταγώνου τον περασμένο Νοέμβριο ζητούσε να απομακρυνθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αν η Αγκυρα δεν ματαιώσει την αγορά.
Εχοντας επίγνωση όλων αυτών των προβληματισμών, ο Ντεμίρ επανέλαβε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα ανεξάρτητα, χωρίς να το συνδυάσει με άλλο οπλισμό ή συστήματα ραντάρ. «Εξετάζουμε μια αρχιτεκτονική που δεν θα ενσωματώνει άλλα συστήματα», τόνισε.
Η απόφαση για αποστολή αμερικανικού τεχνικού κλιμακίου στο ζήτημα ακολούθησε την προσφορά πώλησης αμερικανικών συστημάτων Patriot, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, που έγινε στη διάρκεια επίσκεψης ομάδας πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία την πώληση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας. «Η απόφασή μας να αγοράσουμε τους S-400 δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες μας στον τομέα προστασίας του εναέριου χώρου μας», συμπλήρωσε ο Ντεμίρ. «Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα», ανέφερε και εξήγησε ότι η αμερικανική προσφορά θα αποτιμηθεί με βάση αυτήν την πραγματικότητα.
Η Τουρκία χρειάζεται τέσσερα συστήματα αεράμυνας και μόλις δύο εξ αυτών θα παρασχεθούν μέσω των S-400, κατά τον Ντεμίρ. Απαντώντας τέλος στις εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακυρώσουν την παράδοση των F-35 λόγω της αγοράς των S-400, ο Ντεμίρ επέμεινε ότι με βάση το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η ανάπτυξη των F-35 στην Τουρκία θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. «Από τη μία θα συνεχιστεί η παράδοση των αεροσκαφών και από την άλλη η εκπαίδευση των πιλότων στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Nευρικότητα στις αγορές
Πάντως, η προοπτική νέας κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας αποτυπώθηκε στη χθεσινή νευρικότητα των αγορών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έπεσε 2% έναντι του δολαρίου χθες, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή επιδείνωση των διμερών σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον με αφορμή την αμερικανική δέσμευση για απόσυρση από τη Συρία.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου