O επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντενστάϊν αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν στις ΗΠΑ ύστερα από αίτημα Αμερικανών γερουσιαστών, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα The Washington Post.
«Ακούσαμε από πολλούς γερουσιαστές ότι αυτή (η πρόσκληση προς τον Ρoγκόζιν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ) δεν ήταν αρκετά καλή ιδέα» δήλωσε ο Μπραϊντενστάϊν, προσθέτοντας ότι «και εγώ ο ίδιος επιδίωξα να ενεργήσω με βάση τα συμφέροντα των γερουσιαστών και ως εκ τούτου ακύρωσα την πρόσκληση».
Σύμφωνα με την The Washington Post, νωρίτερα είχε γίνει λόγος να μετατεθεί η επίσκεψη του Ρογκόζιν επ αόριστον, ωστόσο στη συνέχεια η NASA αποφάσισε να την ακυρώσει. Ο Μπραϊντενστάϊν υπογράμμισε επίσης στην συνέντευξη του, ότι η ιδέα να προσκαλέσει τον επικεφαλής της Roskosmos να επισκεφθεί τις ΗΠΑ , ήταν μια προσπάθεια «να διατηρηθούν οι σταθερές σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες συντηρούνταν μακριά από την γεωπολιτική αλλά ακόμη και από τις ενδοκομματικές διενέξεις στις ΗΠΑ , και αυτό ήταν καλό και για τις δύο πλευρές». Παράλληλα ο επικεφαλής της NASA λέει στην συνέντευξη του ότι αυτό ήταν «καλό και για όλο τον κόσμο, όταν χώρες που έχουν διαφωνίες σε πλήθος άλλων ζητημάτων, να μπορούν να συνεργάζονται στον διαστημικό τομέα». Ο ίδιος παραδέχεται ότι όταν απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Ρογκόζιν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ δεν είχε συμβουλευθεί τον Λευκό Οίκο όπως δεν τον συμβουλεύθηκε και τώρα που αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση.
Η NASA την Παρασκευή, είχε ανακοινώσει ότι ενημέρωσε την ρωσική πλευρά για το ότι είναι «αναγκαίο να ματαιωθεί» η επίσκεψη του Ρογκόζιν, επισημαίνοντας ότι η νέα ημερομηνία δεν έχει ακόμη ορισθεί.
Η Roskosmos το Σάββατο ζήτησε επίσημα εξηγήσεις από την NASA για την απόφαση της αυτή, δεδομένου ότι στις 2 Ιανουαρίου η εκπρόσωπος τύπου της NASA Μέγκαν Πάουερς είχε ανακοινώσει ότι η διοίκηση της συνεχίζει την προετοιμασία της επίσκεψης Ρογκόζιν στις ΗΠΑ.
Ωστόσο παρά την εξέλιξη αυτή στις σχέσεις μεταξύ NASA και Roskosmos, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίνιν, δήλωσε χθες ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες Νίκ Χέϊγκ και Κριστίνα Κοχ οι οποίοι θα συμμετάσχουν μαζί του σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό την 1η Μαρτίου με το διαστημόπλοιο Souyz-MC12 , θα φθάσουν στην Ρωσία εντός του Ιανουαρίου για να ακολουθήσουν στην πόλη των Άστρων σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.