«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ, που διέπει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών και έχει προγραμματισθεί να τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει το news.bg
στη Βουλγαρία.
Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ανέμιζαν ελληνικές σημαίες.

«Από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις»

Η διαδήλωση είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Αθήνα που σχετίζεται με τη συμφωνία του ονόματος των Σκοπίων.
Πολλοί Ελληνες πιστεύουν ότι το όνομα Μακεδονία προϋποθέτει εδαφική διεκδίκηση της βόρειας περιοχής της χώρας τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι διοργανωτές σχολίαζαν ότι αναμένουν 600 χιλιάδες να φθάσουν με λεωφορείο, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο στην Αθήνα για να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ, γράφει το newsbomb.al στην Αλβανία.
Μετά την επίθεση κουκουλοφόρων η ελληνική αστυνομία αντέδρασε ρίχνοντας δακρυγόνα.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τραυματίσθηκαν 15 άτομα και οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία.

«Μια μορφή εξέγερσης κατά της Συμφωνία των Πρεσπών»

Οι διαδηλωτές που υπολογίζονται σε 150 χιλιάδες προέβησαν σε μια μορφή εξέγερσης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων.
Οι πολίτες διαφωνούν με τη συμφωνία αυτή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη τους και ότι παραβιάζεται το σύνταγμα της χώρας και η κυριαρχία του ελληνικού λαού.
Σε διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων, ενδεχομένως μελών ακροδεξιών οργανώσεων, και της αστυνομίας, αναφέρει η σκοπιανή NovaTV χωρίς να αναφερθεί στους λόγους της διαμαρτυρίας.
Ατομα ομάδας που φορούσαν μάσκες, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Επιτέθηκαν στην αστυνομία με μπουκάλια, και άλλα εύφλεκτα υλικά, ενώ δέχθηκαν απάντηση με βόμβες σοκ και δακρυγόνα. Κατά των αστυνομικών πετάχτηκαν και χρώματα.

«Με το σύνθημα η "Μακεδονία είναι ελληνική"»

Η ελληνική αστυνομία εκτιμά ότι τη διαδήλωση παρακολούθησαν περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα έφθασαν από το πρωί στην Αθήνα, τονίζει η σκοπιανή NovaTV.
Επίσης, το Κανάλ 5 των Σκοπίων αναφέρει ότι έγινε στην Αθήνα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική» και ο όγκος των πολιτών σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Μετά την επικύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών από το κοινοβούλιό μας, στην Ελλάδα το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό, μεταδίδει ο ανταποκριτής στην Αθήνα του πρακτορείου ειδήσεων των Σκοπίων MIA.
Πηγή: echedoros-a.gr