Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Ομολογίες επώδυνες περί Σχολής


Το Βυζαντινόρυθμο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, μέσα στον καταπράσινο περίβολο της, δεσπόζει στον λόφο της Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Ανάλυση
Για την παρακμιακή κατάσταση της Θεολογικής Σχολής έχουμε γράψει στο πρότερο και πρόσφατο παρελθόν. Επανέρχομαι για τους εξής λόγους: 1) Την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, σε σημείο μάλιστα που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τη μισθοδοσία του υπαλληλικού της προσωπικού, γι’ αυτό γίνονται εν κρυπτώ συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για εκποίηση ή ενοικίαση -leasing- ακίνητης περιουσίας της. 2) Τα όσα αποκαλυπτικά είπε ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» πως «αυτή τη στιγμή πνίγονται εκεί πέρα από οικονομικής απόψεως, για να μην βάλουμε και τα υπόλοιπα. Κάθε μέρα λαμβάνω στο e-mail μηνύματα του είδους «προς Θεού πνιγόμαστε» και 3) μία επιστολή που μας έστειλε ο πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100», Αργύρης Βασιλείου, με αφορμή το τελευταίο δημοσίευμά μας για τη Σχολή στην οποία μας λέγει ότι «η ‘Ηγεσία των 100’ έχει προσφέρει (στη Σχολή) το συνολικό ποσό των $20.403.617 (εκατομμυρίων δολαρίων) για υποτροφίες από το έτος 2000. Μόλις ολοκληρώσαμε τη δεύτερη χορηγία μας των $10 εκατομμυρίων και το πρόγραμμα των υποτροφιών θα έλθει προς ανανέωση το 2019». Εμείς είχαμε γράψει ότι η «Ηγεσία των 100» είχε δώσει $10 εκατομμύρια.
Ας αρχίσουμε με την πρώτη αιτία, την εν κρυπτώ μεθόδευση εκποίησης ακίνητης περιουσίας και να πούμε ότι ο μακαριστός Αθηναγόρας και οι πρωτοπόροι μας Ελληνες μετανάστες θα στριφογυρίζουν μέσα στους τάφους τους, διότι με το όραμα και τις θυσίες τους, κατόρθωσαν και αγόρασαν και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς αυτό το διαμάντι της Βοστώνης, το οποίο οι σημερινοί διάδοχοί τους προσπαθούν να το ξεκάνουν.
Η ομολογία του Γεράσιμου για τη Σχολή πως «αυτή τη στιγμή πνίγονται εκεί πέρα από οικονομικής απόψεως, για να μην βάλουμε και τα υπόλοιπα. Κάθε μέρα λαμβάνω στο e-mail μηνύματα του είδους προς Θεού πνιγόμαστε».
Είναι λυπηρό που «πνίγονται», αλλά όχι να μην εκποιηθεί ούτε σπιθαμή περιουσίας από τη Σχολή, αλλά να συνδράμουν κατ’ αρχήν οι Μητροπολίτες από τα δικά τους κρυφά και φανερά ταμεία, κι ακόμα από τους μισθούς τους για να δοθεί μια ανάσα στη Σχολή.
Ο σημερινός πρόεδρος π. Μητρόπουλος να συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο και να απέλθει παίρνοντας μαζί του και τον κουμπάρο του, τον Λέλον, αντιπρόεδρο της Εφορείας και άλλους τινές. Να αναλάβει προσωρινά μία εθελοντική ομάδα από ομογενείς λαϊκούς ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες να διευθύνει τη Σχολή το επόμενο εξάμηνο έως ότου αποφασίσει ο Βαρθολομαίος να κάνει αυτό που όφειλε να είχε κάνει πολύ καιρό πριν για να μην φτάσει η κατάσταση στην οσμή θανάτου.
Αυτό που λέγω είναι να μη δεσμευτεί η Σχολή με καινούργιους διορισμούς τώρα, αλλά να απομείνει αυτό το σοβαρό έργο στον νέο Αρχιεπίσκοπο, για να καθαρίσει και τη δυσοσμία της Σχολής γενικώς. Να αναλάβει να ανανεώσει τον σύλλογο των καθηγητών με ικανούς και ελληνοπρεπείς καθηγητές και με ικανό και ελληνοπρεπή αντιπρόεδρο την Εφορεία και φυσικά αξιόλογα μέλη.
Η ομολογία του προέδρου της «Ηγεσίας των 100» Αργύρη Βασιλείου πως από το έτος 2000 έχουν δώσει για υποτροφίες το ποσό των $20.403.617 (εκατομμυρίων δολαρίων), είναι κυριολεκτικά για συγχαρητήρια, αλλά και για προβληματισμό διότι ο Οργανισμός αυτός κατάντησε ένα απλό όργανο συγκέντρωσης χρημάτων -fundraiser- για τη Σχολή, ενώ θα μπορούσε και όφειλε να είχε κάνει ουσιώδη πράγματα για την Ομογένεια για τα οποία θα μπορούσε να καυχάται. Σήμερα απλά θα πρέπει να διερωτάται για την «μαύρη τρύπα» της Σχολής, έτσι τόσο απλά.
Προτού εγκρίνει λοιπόν τον άλλο μήνα στο συνέδριο στη Φλόριδα άλλα $10,0 εκατομμύρια, οφείλει να ζητήσει λεπτομερή οικονομικό απολογισμό για το πώς, προς ποιους φοιτητές και πόσα δόθηκαν σε υποτροφίες, κι αν όλα τα χρήματα διατέθηκαν σε υποτροφίες από το έτος 2000 μέχρι σήμερα. Ο απολογισμός να είναι από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές κι όχι απλά και πρόχειρα πράγματα από τους «οικονομολόγους» της Σχολής πάνω σε επιστολόχαρτο της.
Οι 154 φοιτητές σε αμφότερα τα Σχολεία, Κολέγιο και Σχολή είναι απαράδεκτος για να ξοδεύονται δώδεκα εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Να ληφθεί η γενναία απόφαση να κλείσει το Ελληνικό Κολέγιο. Επώδυνο βέβαια, αλλά και αναγκαίο αφού δεν πάει πουθενά διότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει όραμα και ηγεσία, ξεκάθαρα πράγματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή του κατάσταση, διότι αφ’ ενός κοστίζει πολλά χρήματα, αφ’ ετέρου αποτελεί όνειδος. Να παραμείνει μόνο η Θεολογική Σχολή η οποία οφείλει να επανεύρει τον βηματισμό της μόρφωσης και μορφοποίησης Ελληνορθόδοξων κληρικών με ήθος, αφοσίωση και θυσιαστικό πνεύμα κι όχι στυγνούς επαγγελματίες.
Ο καινούργιος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να κάνει εκκαθάριση στη Σχολή, στις Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή, αλλιώς η σημερινή τελμάτωση έχει πορεία προς θάνατο.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου