Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

«ΝΥΤ»: Πιθανότητα για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα


Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2019



(AP Photo/Petros Giannakouris)

ΑΘΗΝΑ. Στην πιθανότητα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται η εφημερίδα «New York Times», λόγω της οριακής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ σημειώνει ότι θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό.
Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει, μάλιστα, τις δυσκολίες στην κυβέρνηση «μειοψηφίας», όπως την χαρακτηρίζει, να περάσει νομοσχέδια και είναι κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Παράλληλα, αποκαλώντας τη νίκη του Πρωθυπουργού ως «αδύναμη», αναφέρεται και σε πιθανότητα ανασχηματισμού πριν τις εκλογές.
Ο Τσίπρας ζήτησε την ψηφοφορία την Κυριακή, μετά την αποχώρηση του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου, βυθίζοντας τη χώρα σε νέα πολιτική αναταραχή και τροφοδοτώντας εικασίες για πιθανές εκλογές, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας επίσης τον «καταλυτικό ρόλο» που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου έχει 145 βουλευτές, πήρε έξι βουλευτές από το Κόμμα των ΑΝΕΛ και έναν που είχε διαγραφεί από το Ποτάμι και έτσι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Μετά από ένα διήμερο παθιασμένων ομιλιών, γεμάτων εντάσεις, εκτός των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, «Ναι» ψήφισαν άλλοι έξι: Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη), Ελενα Κουντουρά (ανεξάρτητη) διά επιστολικής ψήφου, Σπύρος Δανέλλης (ανεξάρτητος), Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ), Βασίλης Κόκκαλης (ανεξάρτητος) διά επιστολικής ψήφου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε), οι 20 της ΔΗΣΥ, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 15 του ΚΚΕ, 4 των ΑΝΕΛ, οι 5 του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 6 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ την έδωσαν, όπως προαναφέρθηκε 4.
Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του Κανονισμού δεν ελήφθη υπόψιν.
Η «ΝΥΤ» αναφέρεται στη ομιλία Τσίπρα στη Βουλή που ζήτησε την εμπιστοσύνη της να απαλλάξει τη χώρα «από τον ξένο εξαναγκασμό, την οικονομική αδυναμία και την κυριαρχία της διεφθαρμένης ελίτ».
Την ίδια ώρα όμως η «ΝΥΤ» υπενθυμίζει ότι την άλλη εβδομάδα φθάνει στην Αθήνα η αντιπροσωπεία των δανειστών να ελέγξει αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους που της έχουν επιβληθεί για μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
«Δυστυχώς για τον Τσίπρα, η πολιτική αστάθεια υπάρχει καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές αξιολογούν την απροθυμία της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τώρα που δεν υπάγεται σε μνημόνιο», ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα από το Λονδίνο, Mujtaba Rahman, της ομάδας αξιολόγησης πολιτικού ρίσκου Eurasia Group.
«Η εικόνα είναι πιθανό να παραμείνει ανάμεικτη στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο κ. Rahman. «Κάθε ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου που φέρνει πιο μετριοπαθείς στο υπουργικό συμβούλιο για να προσελκύσει τους κεντρώους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από το γεγονός ότι ο Τσίπρας έχει χάσει τώρα την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για αναγκαστικά μέτρα λιτότητας και τόνισε ότι «οι εκλογές είναι η μόνη λύση για τη χώρα να πάει μπροστά».
Μετά τη νίκη του, πάντως, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Εδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.
Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου