Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Δυναμική η παρέμβαση του Αγίου Ορους για το θέμα της Μακεδονίας – Ζητά δημοψήφισμα από Τσίπρα


Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2019



Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου στον «Ε.Κ.».

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. Η Αγιώνυμη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Ορους κάνει δυναμική παρέμβαση για το εθνικό θέμα παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια και ζητά ομοφώνως από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να μην προχωρήσει η Βουλή στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Επίσης στην Εκτακτη Σύναξη όλων των Ιερών Μονών που έγινε το πρωί της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου αποφασίσθηκε να στείλει η Ιερά Κοινότητα αντιπροσωπεία στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.
Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Κοινότητας αναγράφεται, ανάμεσα στα άλλα, και το εξής: «Ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Ορους εν συνεχεία της από 26ης Ιουνίου 2018 ανακοινώσεως αυτής, με την οποία είχε εκφρασθεί η αντίθεσίς της προς την υπογραφείσα Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την επικείμενη κατάθεση της Συμφωνίας προς ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζει εκ νέου ότι το Αγιον Ορος θεωρεί ως περιφρόνηση της ιστορίας και της αληθείας την αναγνώριση ‘μακεδονικής γλώσσης’ και ‘μακεδονικής εθνικότητος’ υπό της Ελληνικής Πολιτείας εις το γειτονικό Κράτος.
Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να σεβασθεί την βούληση του Ελληνικού λαού προχωρώντας εις την διεξαγωγή δημοψηφίσματος προ της κυρώσεως της Συμφωνίας, δεδομένου ότι με αυτήν παραχωρείται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας εις γειτονικό έθνος με όλες τις συνέπειες τούτου. Επομένως θα πρέπει οπωσδήποτε να εκφρασθεί ο Ελληνικός λαός.
Επίσης, η Ιερά Κοινότης απεφάσισε να αποστείλει εκπροσώπους της εις την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώνεται εις Αθήνας την ερχομένη Κυριακή, 20ή Ιανουαρίου, ενώνοντας την φωνή του Αγίου Ορους με την φωνή των Ελλήνων κατά της σχεδιαζομένης κυρώσεως της Συμφωνίας.
Δεόμενοι προς τον Θεόν και προς την προστάτιδα του Αγιωνύμου Τόπου Κυρίαν Θεοτόκον να διαφυλάττουν το Γένος μας, ποιούμεν υστάτην έκκλησιν προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν, να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενεργείας δημοψηφίσματος. Απαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Ορους Αθω».
Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το Αγιον Ορος έχουν ξεσηκωθεί πλείστοι όσοι Μητροπολίτες της Μακεδονίας, οι οποίοι αντιστέκονται στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ προτρέπουν τους πιστούς των Μητροπόλεών τους να συμμετάσχουν στο επικείμενο συλλαλητήριο της Κυριακής, βάζοντας μάλιστα ναυλωμένα λεωφορεία προς τούτο και δίνοντας οδηγίες με εγκύκλια γράμματά τους για τις τοποθεσίες από τις οποίες θα ξεκινήσουν. Πολλοί θα φύγουν από το βράδυ του Σαββάτου, θα ταξιδεύουν όλη τη νύχτα για να φτάσουν εγκαίρως στην Αθήνα.
Επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κρατά μέχρι αυτή την ώρα σιωπή τόσο για τη Συμφωνία, όσο και για το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Εξ’ άλλου είναι γνωστή σε όλους η φιλία και η εγγύτητα του κ. Ιερωνύμου με τον κ. Τσίπρα, μέχρι του σημείου που εξύφανε μυστική συμφωνία για τα θέματα της Εκκλησίας και του ιερού κλήρου.
Η Μητρόπολη Καλαμαριάς σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι «το συλλαλητήριο αποτελεί ύψιστη δημοκρατική έκφραση διαμαρτυρίας προς αυτούς που ξεπουλούν, αντί πινακίου φακής, το όνομα της Μακεδονίας μας» και συμπληρώνει πως «η I.M. Καλαμαριάς προτρέπει όλους τους πιστούς χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως να συμμετέχουν στο Συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής».
Ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος με ανακοίνωσή του προς το ποίμνιό του προτρέπει «αντισταθείτε στην εκχώρηση του ονόματος της ηρωικής Μακεδονίας».
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μας αδελφοί, ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης της επαρχίας Φωκίδος και διάδοχος του Εθνομάρτυρος Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, συνταυτιζόμενος με την επιστολή των 22 Μακεδόνων Αρχιερέων, καλώ τον κλήρο και τον λαό μας, να αντισταθεί στην εκχώρηση του ονόματος της ηρωικής Μακεδονίας μας, στο κρατίδιο των Σκοπίων».
Σε άλλο σημείο, αναφέρει πως «έχουμε δικαίωμα και καθήκον να ομιλούμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία για τη Μακεδονία μας, για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί όλων των βαθμίδων. Κανένας να μην απουσιάσει λοιπόν από το συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητος της Μακεδονίας μας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος Αθηνών».
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς (τηλέφωνο 2467022334), στον Δήμο Καστοριάς (τηλέφωνο 2467351100), στο Βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως (τηλέφωνο 2467023013)». Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ζιχνών: «Δεν δεχόμαστε να απεμπολήσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας»
Εν τω μεταξύ, τρεις Μητροπολίτες από κοινού ο Σερρών Θεολόγος, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, με εγκύκλιο γράμμα τους προτρέπουν τον λαό να συμμετέχει μαζικά και ειρηνικά στο συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου στο Σύνταγμα, προσθέτοντας ότι οι τρεις μητροπόλεις θα δώσουν «δυναμικό παρών».
Η Μητρόπολη Φιλίππων δήλωσε πως ο Μητροπολίτης, ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός της Ιεράς Μητροπόλεως φίλιππων, Νεαπόλεως και Θάσου για μία ακόμη φορά δηλώνουν με όλη τους την φωνή ότι δεν δέχονται το όνομα «Μακεδονία» να συμπεριληφθεί στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων και συμμετέχουν ενεργώς στην συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος των Αθηνών, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στις 2 το μεσημέρι.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου