Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

«Άναψαν» τα αίματα στη Βουλή- «Άγριες» κόντρες στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου, 2019
Σε υψηλούς τόνους, δίνοντας μια… πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει αύριο, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνει τα πυρά του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για την τοποθέτηση του ναύαρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισαν τη θέση τους, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση.
«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς». 

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τονίζοντας πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.
«Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Αν δεν τους έχει»; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης.
«Τότε θα ξέρουμε» απάντησε.
«Εμείς τους βγάζουμε 149», σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση:
«Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο».

Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια», διαβεβαίωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο ίδιος, ήδη από τον Νοέμβριο, είχε πει δημόσια ότι θα δοκιμάζεται η συνοχή και υπόστασή τους ανεξαρτήτως της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είναι θέμα του κάθε κόμματος πώς το αντιμετωπίζει. Σε μια οκτακομματική Βουλή που πάει στην τέταρτη Σύνοδό της και σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είμαστε επιεικείς. Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν. Το ότι κάθε κόμμα δίνει την δική του ερμηνεία είναι δικαίωμα του, δεν είναι όμως ανάγκη να λασπολογούμε, ή να βρίζουμε, ή να βάζουμε ταμπέλες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Βούτσης καταδίκασε ενέργειες και απειλές που γίνονται εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες τους ή στοχοποιούνται με εκδηλώσεις έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

«Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά όταν η συζήτηση γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτοσυγκράτηση, αλλά και σαφή κυρίως καταδίκη αυτών των φαινομένων. Είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται βουλευτές, ή να τους δημιουργούνται εκβιαστικές καταστάσεις» επεσήμανε.
Στον "αέρα" βρίσκεται το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υπολόγισε ότι από τα 2 δισ. που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου για την χρηματοδότησή του, τελικώς το μόνο σίγουρο ποσό είναι τα 26 εκατ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε την τελευταία ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ για το 2019 στα 4 δισ. και σωρευτικά στα 9,7 δισ. μέχρι το 2022. Ο κ. Χουλιαράκης, είχε πει στην ομιλία του στον Προϋπολογισμό, ότι με αυτό το δεδομένο η ΝΔ θα μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ εξακολουθεί να πιστεύει στο αποτυχημένο μοντέλο η επιθετική μείωση των φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή θα μειώσετε τους φόρους αλλά θα πάρετε περισσότερα έσοδα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Χουλιαράκης το μόνο που είπε είναι ότι θα εξοικονομηθούν 2 δισ. που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά της, από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου από το 2015 μέχρι το 2018. "Μόνο που από το ΓΛΚ έμαθα ότι δεν είναι 2 δισ. αυτά, αλλά 1,6 δισ. και από αυτά: τα 680 εκατ. από αυτά είναι ενδοκυβερνητικές μεταβιβάσεις (που δίνονται τώρα στο ΕΦΚΑ και άρα δεν μετράνε σε τίποτα καθώς δεν είναι καινούργια δαπάνη παρά απλώς είναι ένα καινούργιο σύστημα που αποκτήσαμε γιατί έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη λογιστική πρακτική), το ενιαίο μισθολόγιο που αυξήθηκε 225 εκατ., 80 εκατ., από την τριετία και 50 εκατ., για κίνητρα στο Δημόσιο.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Σας μένουν 26 εκατ., από τα 2 δισ. που μπορεί να χρηματοδοτήσετε με απλόχερο τρόπο το πρόγραμμά σας" είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ. Σχετικώς με την μείωση των φόρων, για την οποία η ΝΔ υποστηρίζει ότι μειώνοντας τους φόρους στους επιχειρηματίες όλοι κερδίζουν γιατί αυξάνονται τα έσοδα, επικαλέστηκε άρθρο γνωστής ανθρωπολόγου, που βασίζεται σε συγκριτικά στοιχεία των πρώτων εννέα μηνών του 2017 με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 με στόχο να εξετάσει αυτόν τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όπως είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των φόρων, οι φόροι που εισπράχθηκαν από τις επιχειρήσεις το 2018 ήταν 265 δισ., ενώ το 2019 ήταν 223 δισ. μια μείωση δηλαδή κατά 16%. Κι αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ήταν εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άρα θα ήταν αναμενόμενα περισσότερα έσοδα και παρόλο που τα κέρδη αυξήθηκαν 13%. "Αυτή είναι η στρατηγική που στηρίζεστε", παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν έχει πάρει κανένα μάθημα ότι αυτές οι πολιτικές που είχατε παλιά με αυτές θα πάει και σήμερα. "Εμείς θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην υπάρχει αυτή η παλινόρθωση για το πελατειακό κράτος" σχολίασε και προσέθεσε ότι "ζητούμε την εμπιστοσύνη της Βουλής, γιατί αυτή η κυβέρνηση ψάχνει να βρει την απάντηση στις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, στην οικουμενική τάξη, με δυσκολίες και με ανάγκη βοήθειας από άλλες δυνάμεις γιατί ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας".

Ο υπουργός Οικονομικών, καταλόγισε στην ΝΔ αποτυχημένη στρατηγική με μόνο στόχο να πέσει αυτή η κυβέρνηση "γιατί δεν θα τελειώναμε τις αξιολογήσεις, δεν θα τελείωνε το πρόγραμμα, για τις Τράπεζες και σήμερα για το Μακεδονικό". "Μόνο που δεν έχουμε πέσει. Μόνο που αυτή η στρατηγική της καταστροφολογίας δεν έχει αποδώσει. Όλη η στρατηγική της ΝΔ είναι αποτυχημένη. Και απέτυχε γιατί δεν ήξερε πως να αντιδράσει στην κρίση, δεν σκέφτηκε πως φτάσαμε στην κρίση τί ευθύνη είχε και το σύστημα ιδεών. Δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να το σκεφτείτε" επισήμανε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταλήγοντας δε, αντιπαρέβαλλε δε, την στρατηγική της κυβέρνησης: "Για μας το κυρίαρχο για να κατανοήσεις την κρίση είναι να καταλάβουμε την οικουμενική τάξη, της οποίας τα συμφέροντα αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Για σας η οικουμενική τάξη είναι οι επιχειρηματίες, η ελίτ και οι τραπεζίτες και γι αυτό πριν 30 χρόνια λέγατε ότι με την μείωση των φόρων και την φιλελευθεροποίηση θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βοηθηθεί η κοινωνία. Εμείς αντιθέτως λέγαμε και λέμε ότι η οικουμενική τάξη είναι ο κόσμος της εργασίας γι αυτό πιστεύουμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι ωφέλιμες και για την κοινωνία και για την Οικονομία, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού και το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

Τη βούλησή του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέςφρασε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Νικολόπουλος. Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, «συνηθίζουμε να λέμε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί και όταν υπάρχουν ή δημιουργούνται, επιλύονται με την προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή την ανάθεση της ευθύνης, απευθείας στον κυρίαρχο λαό.

Ξέρετε ότι είμαι παλιός κοινοβουλευτικός. Και καθώς επί πολλά χρόνια έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στα κοινοβουλευτικά έδρανα, σας ομολογώ ότι υπήρξαν αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, που αναρωτήθηκα εάν όλοι όσοι εκλεγόμαστε με τη ψήφο των πολιτών και υπηρετούμε τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζουμε ουσιαστικά την λαϊκή κυριαρχία». Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έθεσε και τα παρακάτω ερωτήματα προς την κυβέρνηση: «Πιστεύει πραγματικά η κυβέρνηση, ότι μπορεί να κουβαλήσει μέχρι τέλους την ευθύνη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανεξάρτητα με όσα λέει για την χρησιμότητά της - με τα οποία διαφωνώ πλήρως - δεν πρόκειται για ένα μείζον εθνικό θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός; Επίσης, πιστεύει πραγματικά ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, έστω και αν έχει ή βρει τις 151 ψήφους που απαιτούνται, τόσο για την παροχή εμπιστοσύνης, όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών;».

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Νικολόπουλος, είναι ότι «και στα δύο παραπάνω ερωτήματα έχει έρθει η ώρα του λαού. Ότι προφανώς φτάσαμε στο τέλος ενός ιστορικού κύκλου, του οποίου ο απολογισμός δεν είναι της παρούσης, αλλά τώρα, προτού ανοίξει ένας νέος κύκλος, πρέπει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός να κληθεί να αποφασίσει για την τύχη του και την τύχη της χώρας». Ο κ. Νικολόπουλος, στην ομιλία του δήλωσε ακόμα ότι «η συγκυβέρνηση έφτασε στο τέλος της» και σημείωσε ότι «και το ένα και μόνο επιχείρημα που θα συνηγορούσε υπέρ της άποψης περί μη πρόωρων εκλογών, δηλαδή η πολιτική σταθερότητα στην χώρα, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κατά την άποψή μου.

Η κυβέρνηση, ακόμα και αν πάρει σήμερα 151 ψήφους, θα παραμείνει ασταθής, μετέωρη και με πολύ κοντό ορίζοντα μπροστά της».
Οικονομία, κοινωνική πολιτική αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκαν στο επίκεντρο παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που πήραν νωρίτερα το λόγο στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση επιβίωσε γιατί αφουγκράστηκε τα δίκαια της κοινωνίας, ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.
"Επιβιώσαμε γιατί στη ζυγαριά της ιστορίας, η Αριστερά των δικαιωμάτων, η Αριστερά που δίνει φωνή, αξιοπρέπεια και την υπόσταση του πολίτη στους μη έχοντες, στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και της φασιστικής απειλής είναι το καταφύγιο των ηττημένων της κρίσης. Γιατί αφουγκρασθήκαμε τα δίκαια της κοινωνίας κι όχι τη λογική της αγοράς", είπε η Φωτεινή Βάκη και πρόσθεσε ότι "οι δημοσκοπικές ψαλίδες κλείνουν αλλά υπάρχει μια ψαλίδα που ανοίγει διάπλατα: αυτή μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς".

Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με πεπραγμένα και προγράμματα, με οράματα και αξίες, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση: "Όταν δινόταν η μάχη για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και οι Ευρωπαίοι άφηναν μια χαραμάδα ελπίδας, σπεύδατε να τους εγκαλέσετε για ελαστικότητα και επιείκεια. Δεν διστάσατε, τυφλωμένοι από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος και μίσος, να μας εγκαλείτε για ανταλλαγή των συντάξεων έναντι του Μακεδονικού διαιρώντας τους Έλληνες, για να μην διχάσετε ή δυσαρεστήσετε τις ακροδεξιές απολήξεις της παράταξής σας, σε προδότες και «πατριώτες». Ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας στα νεοναζιστικά μορφώματα που δηλητηριάζουν εφηβικά μυαλά και οπλίζουν καραμπίνες".

Η Φωτεινή Βάκη αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση όσων εναντιώνονται: "Προς τους όψιμους Μακεδονομάχους που στο εσωτερικό της χώρας ενδύονται τη λεοντή του εθνικιστικού παροξυσμού ενώ στο εξωτερικό διαβεβαιώνουν τους ανησυχούντες φίλους τους του ΕΛΚ ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, θα ήθελα να πω ότι ο μεγάλος ηττημένος αυτής της συμφωνίας δεν είναι το έθνος μας, ούτε εχθρός μας ο γείτονάς μας. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, που γεννούν ακροδεξιά τέρατα που απειλούν να αφανίσουν την Ευρώπη. Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι το μίσος στον γείτονα".

ΝΔ

"Μετράμε ανάποδα για την ημέρα που η ελληνική κοινωνία θα δώσει απάντηση και θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πρέπει", ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση παρωδία.

Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την πλήρωση των κενών θέσεων στην κυβέρνηση και προκρίνει την πρόταση εμπιστοσύνης. "Αυτό για τους κακόπιστους, δεν δημιουργεί υπόνοιες ότι η στάση αυτή αποτελεί υπόσχεση σε κάποιους για να δώσουν ψήφο;", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και αναρωτήθηκε για ποιο πράγμα θα έπρεπε να επαινεθεί αυτή η κυβέρνηση με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

"Αυτή η κυβέρνηση αποτελεί παρωδία. Και έρχεται και μας λέει πως θέλει να πατάξει τη διαπλοκή όταν επί των ημερών της πέρασαν διατάξεις με τις οποίες οι off shore που δεν είχαν καταθέσει τις απαιτούμενες δηλώσεις για την αποφυγή του 15% απηλλάγησαν. Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, όλη η διαπλοκή που είχε συλληφθεί στα δημόσια έργα απηλλάγη", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: "η εξαέρωση του τραπεζικού συστήματος και των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα συνέβη επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Η διαρκής μεταμνημονιακή εποπτεία επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης συνέβη, η ενυποθήκευση του συνόλου της περιουσίας του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, η υπερφορολόγηση των πάντων έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης".

"Μπροστά σε μια τέτοια κυβέρνηση που επικαλείται την επιφάνεια και δεν δέχεται τον δημοκρατικό διάλογο, που δεν αντιλαμβάνεται τα υπόλοιπα κόμματα ως συνομιλητές και συνοδοιπόρους, μέσα από αντιπαλότητες και διάλογο, σε μια πορεία για το εθνικό συμφέρον, εμείς οφείλουμε να είμαστε απέναντι", είπε ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΣΥ

"Ο πρωθυπουργός καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία. Σε σημείο τέτοιο που ο χαρακτηρισμός που του προσήκει, εκτός από εκείνον του κυνηγού των καιρών , είναι και εκείνος του λάτρη των θέσεων", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας "εφάρμοσε ανοιχτά και απροκάλυπτα την τακτική του εξανδραποδισμού πολιτικών στελεχών, σε βάρος του μέχρι σήμερα πολιτικού του εταίρου". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι για να παρατείνει τη βιωσιμότητα της καταρρέουσας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δημιουργεί μια πλασματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με μια πρωτοφανή πολιτική συναλλαγή, αντί να προκηρύξει εκλογές. "Κάλπες τώρα γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους και νέα βάρη από την ακαταστασία που θα προκύψει", είπε ο Α. Λοβέρδος και τόνισε ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής βρίσκεται σε καταφανή δυσαρμονία με το λαό.

"Όσοι σήμερα επιλέξουν να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι προσπαθούν να δώσουν φιλί της ζωής σε ένα κυβερνητικό πτώμα που έχει ήδη αρχίσει να εκπέμπει την αποκρουστική αποφορά της αποσύνθεσης", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

"Η πολιτική αστάθεια έχει ως πρώτο απότοκο την οικονομική αστάθεια.
Και με τις κρατούσες συνθήκες στον ομιχλώδη ευρωπαϊκό χώρο, η τελευταία κυβέρνηση που μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των διεθνών αγορών είναι μια τέτοια αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση, σαν αυτή που επιδιώκει να στηρίξει σήμερα ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα χρειάζεται αμέσως πολιτική αλλαγή και οριστική απαλλαγή γιατί δεν αντέχει περαιτέρω τις πολιτικές της υπερφορολόγησης και των βαρειών εισφορών", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το όλο σύστημα βυθιζόταν στην απόλυτη απαξία εξαιτίας της υψηλής διαφθοράς των σκανδάλων και των εγκλημάτων λευκού κολάρου. Το σύστημα διακυβέρνησης από τα κόμματα που εφάρμοσαν τις πολιτικές των πρώτων μνημονίων οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Και αυτή την κατάσταση παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Σε αυτό το σκηνικό αμφισβήτησης και κρίσης τόσο της πολιτικής διαμεσολάβησης όσο και της κοινωνικής εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και πέτυχε ως ένα βαθμό μια πολιτική ηγεμονία» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Υπερασπίστηκε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι «για την οικοδόμηση ηγεμονικής παρέμβασης της Αριστεράς σε συνθήκες κρίσης του πολιτικού συστήματος προέκυψε η ανάγκη για την επίτευξη συμμαχιών. Οι δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος δεν θα μπορούσαν να συναινέσουν και δεν θα μπορούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένων των δεσμών τους ή τουλάχιστον μεγάλου μέρους τους, με το σύστημα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας που είχε διαμορφωθεί στη χώρα. Υπό τους όρους αυτούς η λύση μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ κατέστη μονόδρομος» και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης και κριτικής από το παλιό δικομματικό σύστημα εξουσίας όχι τόσο για την αποτελεσματικότητα ή την αναποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, όσο για τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα των συνιστωσών της. Αυτό που ενοχλούσε το σύστημα δεν ήταν η ιδεολογική ασυμβατότητα των εταίρων του σχήματος όσο ότι με τη συμμαχία αυτή κατέστη δυνατή η διακυβέρνηση της χώρας και η επίτευξη της εξόδου από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Το παλιό σύστημα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις προσδοκούσε να παίξει με τη διαδικασία των εντολών και το διαφαινόμενο και επιθυμητό αδιέξοδο ώστε να καταστεί ρυθμιστής της κατάστασης και να σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές».
«Η ΝΔ και όλο το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό επένδυσε στην πολιτική της Αριστερής παρένθεσης στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχαν και τμήματα του κρατικού μηχανισμού, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ΜΜΕ, επιχειρηματικά συμφέροντα και αρραγές όλο το παλιό πολιτικό σύστημα του βαθέως κράτους» πρόσθεσε.
Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι «η πολιτική αυτή σε όλες τις μορφές της απέτυχε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η μακροβιότερη κυβέρνηση από το 2010» και υποστήριξε ότι «αν πάρουμε υπόψη μας τη φροϋδική προσέγγιση περί του ναρκισσισμού, των μικρών διαφορών και των συνεπειών του θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι όσο πιο εμφανείς και εξόφθαλμα ασύμβατες είναι οι διαφορές τόσο πιο σταθερό είναι ένα συνεργατικό σχήμα. Συνεπώς η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια εξαιρετικά ορθή πολιτική επιλογή».
Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια και συνέπεια με τους δανειστές, πέτυχε σε υπολογίσιμο βαθμό την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων παρά τις δυσκολίες, παρήγαγε έργο και ως κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από το θανάσιμο σπιράλ των μνημονιακών πολιτικών» και πρόσθεσε «αυτή η αντιφατική ιδεολογικά κυβέρνηση παρήγαγε τα πιο δικαιωματικά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει ποτέ η ελληνική Βουλή».
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ολίσθησε προς την Ακροδεξιά υιοθετώντας πολιτικές και ιδεολογικές πρακτικές της καθιστώντας τη διγλωσσία πολιτικό εργαλείο χειραγώγησης και το ψεύδος όπλο στην κήρυξη ενός εσωτερικού πολέμου ως μορφή αντιπολίτευσης.
«Η ΝΔ προσβλέπει στις ψήφους που θα αποσπάσει από τη ΧΑ αλλά με τον τρόπο αυτό μπήκε σε διαδικασίες μετασχηματισμού της από ευρωπαϊκό κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς με κεντροδεξιές αναφορές και φιλελεύθερο πρόσημο, σε κόμμα με σαφείς ακροδεξιές αναφορές και πρακτικές» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «η αποτυχία του εγχειρήματός του οφείλεται στην υιοθέτηση των πολιτικών ταύτισης με τη Δεξιά, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, την τυφλή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, την έλλειψη συνεκτικού πολιτικού σχεδίου και την αυταρχική συμπεριφορά ακόμη και προς τους συμπράττοντες πολιτικούς φορείς και κόμματα».
Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών επισήμανε ότι «αποτελεί σήμερα τη νέα διαιρετική τομή για την ελληνική πολιτική σκηνή και καταλύτη για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Κλονίζει εκ θεμελίων ξανά τα κόμματα του κλασσικού παλιού δικομματισμού με την έννοια ότι η συμφωνία ιχνογράφησε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εθνική εξωστρέφεια και την ενεργητική πολιτική προσέγγιση από τη μία και την αναδίπλωση τον απομονωτισμό και την πολιτική αδράνεια σε όλα τα πεδία από την άλλη».
Υποστήριξε ότι είναι οξύμωρο ότι τα κόμματα που συνδιαμόρφωσαν την εθνική γραμμή εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία και αναρωτήθηκε γιατί οι πρώην πρωθυπουργοί που δούλεψαν για το ζήτημα σιωπούν και δεν τοποθετούνται δημόσια.
Ο υπουργός επικρατείας εκτίμησε ότι «δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα νέο πολιτικό δίπολο. Τις άκρες αυτού του δίπολου θα καταλαμβάνουν αφενός οι προοδευτικές δυνάμεις τις ελληνικής κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με συλλογικότητες της Αριστεράς, με Σοσιαλδημοκράτες και Σοσιαλιστές, με προοδευτικούς Δημοκράτες, με όλη την Αριστερά ακόμη και συντηρητικούς πολίτες που δεν μπορούν να ταυτιστούν πολιτικά με τις ακροδεξιές πολιτικές του χώρου πολιτικής τους προέλευσης. Στο άλλο άκρο θα υπάρχουν δυνάμεις της αντίδρασης με κορμό μια μεταλλαγμένη ΝΔ που θα διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς τα άκρα».
Ο κ. Βερναρδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη σύμπτυξη ενός προοδευτικού μετώπου και τα διακυβεύματα είναι καθαρά» και συμπλήρωσε «εμείς θα είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και γι' αυτό ζητούμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
«Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν είναι υποχρέωση εκ του συντάγματος, θα πρέπει να περάσει με 151 ψήφους για να είναι ισχυρή, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σημείωσε δε ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος, όπως εξήγησε.

«Στην περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές κανείς από τους διεθνείς οργανισμούς δεν πρόκειται να θέσει θέμα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει, γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κληθείς ο κ. Βούτσης να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκε χθες από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αρνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά «το μόνο που έχω να πω θλίψη».
«Η ΝΔ με σκοπό την καταστροφή των πολιτικών της αντιπάλων, χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταστρέφει την ίδια τη χώρα και την κοινωνία» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

«Ως Κασσάνδρες όμως αποτύχατε πλήρως», είπε προς την πτέρυγα της ΝΔ και προσέθεσε πως αυτό δεν έχουν καταλάβει είναι πως κάθε πράξη και κάθε προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης είναι συγχρόνως ένα βαρύ κατηγορώ στον τρόπο που διοίκησε το παλιό πολιτικό σύστημα τη χώρα, δηλαδή «ένα δημόσιο υποτελές και υπάλληλος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σε μια εξουσία που αντί να φροντίζει την κοινωνία βάζει σαν πρώτο και κύριο καθήκον το να αυτοναπαραχθεί».

Σχολιάζοντας δε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βίτσας είπε ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πανελλήνια μετάδοση πίεσε και τρομοκράτησε τους βουλευτές, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη ύβρη» την αναφορά του για τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας λέγοντας: «Σήμερα είναι πολιτικός του αντίπαλος, αλλά πρέπει να συγκρατηθεί και να αποδώσει την οφειλόμενη τιμή στον ναύτη που πάνω του στηρίζουμε εν πολλοίς τα σύνορά μας».
Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο παλιό σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά» για να πει ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι αυτό, είναι ότι η Δεξιά δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά «στις πρακτικές και τις ρίζες της».
Αναφορικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Βίτσας προέτρεψε την παράταξη της ΝΔ να κοιτάξει το παρελθόν της. Διερωτήθηκε δε, «Ποιοί είναι αποστάτες πραγματικά; Όσοι νομίζουν ότι θα έχουν μικροκομματικά οφέλη ή αυτοί οι οποίοι μένουν και επιμένουν ότι εθνικό είναι ότι είναι αληθινό και σήμερα αναγνωρίζουν ότι πρέπει να πάμε με τη διπλωματία του εδάφους κι όχι με τη διπλωματία του αίματος;».

«Θλίβομαι που σε αυτή τη λογική προσχωρούν και αριστερά κόμματα. Από πότε η ταξική και η λαϊκή πάλη επιβάλλει να αξιοποιούμε ακόμη και ζητήματα που ξεπερνούν το εθνικό για να απαγορεύσουμε σε έναν άλλο λαό να επιλέξει κάτι διαφορετικό στο οποίο δεν συμφωνούμε;» είπε εξάλλου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Βίτσας αφού είπε ότι «οι Συριζαίοι είμαστε σκληρά καρύδια», προσέθεσε ότι στις εκλογές που θα γίνουν στη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης «έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό ότι θα ακουμπήσει και πάλι με εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Είναι υποχρέωση μας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για τη συμφωνία των Πρεσπών να δώσουμε αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο η συμφωνία να ακυρωθεί».

Αυτό δήλωσε η πρώην υφυπουργός Άμυνας και βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.
Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά, υπεραμύνθηκε της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι το κόμμα της βοήθησε στο να βγει η χώρα από τα μνημόνια αλλά και να δοθεί η μάχη κατά της διαπλοκής και της συναλλαγής, ωστόσο, όπως είπε, αυτή η πορεία σταμάτησε καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έφερε «εκβιαστικά» τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Τότε που δίναμε τη μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, επέλεξε εκβιαστικά ο κ. Κοτζιάς να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και, ενώ διαβεβαίωνε ότι θα ήταν μια συμφωνία που θα την αποδεχόταν ο ελληνικός λαός, έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τη θέση των ΑΝΕΛ και έβαζε τον όρο Μακεδονία. Έδωσε έτσι την ευκαιρία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης και να κρύβουν τις δικές τους ευθύνες για την οικονομική κρίση που δημιούργησαν στη χώρα», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν φοβηθήκαμε, δεν κάναμε πίσω, επιτρέψαμε να πάρουν πίσω οι Έλληνες εκείνα που τους στέρησαν οι ίδιοι που εξαιτίας της συμφωνίας υποδύονται σήμερα τους πατριώτες».
Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα επικυρώσει συμφωνία με την πΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία και την κατηγόρησε ότι σιωπά και δεν απαντά στη σχετική πρόταση του Πάνου Καμμένου, ώστε να συνυπογράψουν οι ΑΝΕΛ την πρόταση δυσπιστίας.
«Μόνο ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τη συμφωνία των Πρεσπών είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών. Θα κάνουμε τα πάντα για να τιμήσουμε τον ρόλο και την ευθύνη μας. Και σας διαβεβαιώνω ότι η βάση των ΑΝΕΛ παραμένει ισχυρή» κατέληξε η κ. Κόλλια Τσαρουχά.
Δύο επιπλέον αστυνομικοί -σε πρώτη φάση- διατίθενται άμεσα στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος φέρεται να δέχεται απειλές για τη στάση του στην Βουλή αλλά και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της huffingtonpost, η απόφαση αυτή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ελήφθη μετά τα όσα κατήγγειλε ο κ. Δανέλλης το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής προσκόμισε φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις απειλές που υπάρχουν κατά των παιδιών του και της συζύγου του.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο Σπύρος Δανέλλης διεγράφη από το Ποτάμι και έχει δηλώσει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και ότι θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου