Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Το ελληνικό και το αμερικάνικο διαβατήριο μεταξύ των ισχυρότερων του κόσμου





Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2019

Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ.

ΑΘΗΝΑ. Το ελληνικό και το αμερικανικό διαβατήριο βρίσκονται ανάμεσα στα πιο ισχυρά του Κόσμου, σύμφωνα με την «Henley & Partners», εταιρεία η οποία μετρά περιοδικά την πρόσβαση που παρέχουν τα διαβατήρια κάθε χώρας στους κατόχους τους.
Ο δείκτης ισχύος, «Henley Passport», ανανεώνεται κάθε τρίμηνο και καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και κατατάσσει όλα τα διαβατήρια παγκοσμίως, ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών τους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς θεώρηση.
Η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες, ενώ οι έχοντες αμερικανικό διαβατήριο ταξιδεύουν ελεύθερα σε 185.
Τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν από την 5η θέση στον περυσινό δείκτη «Henley Passport», στην 6η θέση στον κατάλογο του τρέχοντος έτους μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Τα αμερικανικά και βρετανικά διαβατήρια κατατάχθηκαν πρώτα στον κατάλογο του 2015.
Το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται στην 7η θέση, μαζί με αυτά του Βελγίου, του Καναδά και της Ιρλανδίας. Οι Ιρλανδοί, για παράδειγμα, μπορούν να μεταβούν σε 184 προορισμούς χωρίς βίζα, αλλά χρειάζονται βίζα προτού ταξιδέψουν σε 42 προορισμούς.
Επίσης, οι συγκάτοικοι των Ελλήνων στην 7η θέση, Βέλγοι και Καναδοί, μπορούν να μεταβούν σε 184 χώρες χωρίς βίζα. Το ιαπωνικό διαβατήριο είναι το πιο ισχυρό φέτος, με τους κατόχους του να έχουν πρόσβαση σε 190 χώρες χωρίς να έχουν θεώρηση.
Η Κύπρος βρίσκεται μόνη της στην 16η θέση, παρέχοντας πρόσβαση στους κατόχους του διαβατηρίου της σε 173 χώρες. Οι ασιατικές χώρες έχουν τα ισχυρότερα διαβατήρια, σύμφωνα με τον κατάλογο του τρέχοντος έτους, ο οποίος κατέταξε τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 189 χώρες χωρίς βίζα.
Η Κίνα εκτοξεύθηκε σχεδόν 20 θέσεις σε μόλις δύο χρόνια, από 85η το 2017 στην 69η φέτος. Οι ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν επίσης ανοδική πορεία, καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μαζί με τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ) συμπληρώνουν τις θέσεις της πρώτης δεκάδας – αν και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει την πτωτική του πορεία, όπως και οι ΗΠΑ.
Αναλυτικά οι 27 χώρες που απαρτίζουν την πρώτη δεκάδα:
1) Ιαπωνία (190 χώρες), 2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (189), 3. Γαλλία, Γερμανία (188), 4. Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία (187), 5. Λουξεμβούργο, Ισπανία (186), 6. Αυστρία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (185), 7. Βέλγιο, Καναδάς, Ελλάδα, Ιρλανδία (184), 8. Τσεχία (183), 9. Μάλτα (182), 10. Αυστραλία, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία (181).
Υπάρχουν όμως και χώρες των οποίων οι κάτοχοι διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν σε λιγότερες από 40 χώρες χωρίς βίζα.
Αυτές είναι:
99. Παλαιστίνη, Σουδάν (39 χώρες), 100. Ερυθραία (38), 101. Υεμένη (37), 102. Πακιστάν (33), 103. Σομαλία, Συρία (32), 104. Αφγανιστάν, Ιράκ (30).
Ο δείκτης «Henley Passport» είναι ένας από τους διάφορους δείκτες που δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις ανά τον Κόσμο για να ταξινομούν τα διαβατήρια σύμφωνα με την πρόσβαση που προσφέρουν στους πολίτες τους παγκοσμίως.
Ο συγκεκριμένος δείκτης βασίζεται σε δεδομένα που παρέχει η «IATA» και περιλαμβάνει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και όταν γίνονται αλλαγές στην πολιτική θεωρήσεων.
Για να δείτε ολόκληρη τη λίστα, πατήστε εδώ.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου