Μυστική έκθεση που δημοσιεύουν τα Wikileaks αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπήρξε μυστικός πληροφοριοδότης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ.
Η μυστική έκθεση εμφανίζει ως προστατευόμενη πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος το 2008 ενημέρωνε τη CIA για τις προθέσεις κυβερνητικών παραγόντων των Σκοπίων γύρω από τις διαπραγματεύσεις τους με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Εκείνη την περίοδο, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ – ο οποίος υπέγραψε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές και συντάκτες της – υπηρετούσε ως πρεσβευτής, συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό.

Από πρώτο χέρι…

Γνώριζε λοιπόν από πρώτο χέρι τις προθέσεις του τότε πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και του πρώην προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τις οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, μετέφερε μέσω της CIA στην αμερικανική πλευρά.
Εκείνη την εποχή είχε αναπτυχθεί η διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με την Ελλάδα και ο Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με τα Wikileaks, φέρονταν ως προστατευόμενη πηγή της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια.
Το θέμα μάλιστα, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr, παρουσιάζουν εκτενώς αρκετά αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση στις αποκαλύψεις τόσο από την αμερικανική πλευρά όσο και από την πλευρά του σημερινού υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ