Χάρτη με βαλλιστικό πύραυλο που φτάνει στην Αθήνα παρουσίασε η Αγκυρα | tanea.gr
Για «κατάσταση σοκ» και «πανικό» της χώρας μας, λόγω του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου Μπόρα (BORA), με βεληνεκές 280 χιλιομέτρων, κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, με την εφημερίδα AKGazete να παρουσιάζει μάλιστα και χάρτη με την απόσταση από τη Σμύρνη έως την Αθήνα, μια έμμεση αλλά σαφής απειλή κατά της Ελλάδας, με φόντο το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων της Πέμπτης, με το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Η επιτυχής δοκιμή του εθνικού πυραύλου Μπόρα, που κατασκευάζεται σε εγχώριες εγκαταστάσεις, προκάλεσε θόρυβο στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο ελληνικός Τύπος την παρουσιάζει σαν «νέα πρόκληση από τους Τούρκους"» σχολιάζει χαρακτηριστικά AKGazete, αναφέροντας και την παρουσίαση του θέματος από τον ΣΚΑΪ.
«Τα ελληνικά MME και τα πολιτικά στελέχη βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς ο ελληνικός Tύπος αναλύει τη δοκιμή. Ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι "η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την Αθήνα».

Ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κάθε ρεκόρ έσπασαν την Πέμπτη οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο από τουρκικά αεροπλάνα φτάνοντας συνολικά τις 110. Οι 10 απ» αυτές ήταν υπερπτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.
Συγκεκριμένα στις παραβιάσεις συμμετείχαν 35 τουρκικά αεροσκάφη. Οι σχηματισμοί ήταν 16 (15 x 2 F-16 & 2 F-4), ενώ σημειώθηκαν και 6 εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Επίσης οι 16 παραβιάσεις ήταν από κατασκοπευτικά CN 235.
H προκλητική δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών σημειώθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαιό.
Σημειώνεται τέλος ότι απ» αυτές τις 110 παραβιάσεις οι 10 ήταν υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Παναγιά, Οινούσσες, Ρω.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ