Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Εντονη ανησυχία Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης για τον Αγ. Νικόλαο-Απάντηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου

 


Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ανησυχία της εκφράζει η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης -Port Authority- στην επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή της κ. Ρίτσαρντ Κότον (Richard Cotton), με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2018, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο υπό κατασκευή ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν και τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Επίσης, στην επιστολή του -αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του ο «Ε.Κ.» -δες πιο κάτω- υπογραμμίζει ότι «το ημιτελές κτίριο τώρα είναι αταίριαστο στο όλο κτιριακό συγκρότημα» και χαλάει ολόκληρη την εικόνα του κτιριακού συγκροτήματος που έχει ανεγερθεί εκ βάθρων στην περιοχή του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο κ. Κότον προσφέρεται να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του Ναού, ενώ προσθέτει πως «θα επιθυμούσα να συναντηθώ και με τους δυο σας κατά τη δική σας ευχέρεια για να δούμε πώς μπορούμε να κλείσουμε αυτό το θέμα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απάντησε με επιστολή στις 14 Νοεμβρίου 2018, στην οποία γράφει, πως «κανείς άλλος δεν ανησυχεί περισσότερο από εμένα για τη διακοπή της ανοικοδόμησης».
Τόνισε δε πως «από την καταστροφή αυτού του Οίκου Λατρείας την 11η Σεπτεμβρίου 2001, είναι προτεραιότητα της Αρχιεπισκοπής και εμού προσωπικώς, να δούμε αυτό τον Ναό ανοικοδομημένο όχι μόνο για τις ανάγκες των πιστών μας οι οποίοι εκκλησιάζονταν εκεί επί πολλές δεκαετίες, αλλά επίσης ως ένα σύμβολο δυναμικής ‘αναγέννησης’ έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση».
Ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτει την πληροφορία, που πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Κ.», στον κ. Κότον πως «ανακαλύψαμε το 2017 την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής η οποία όχι μόνο επηρέασε τη λειτουργία της εθνικής Εκκλησίας αλλά επίσης και την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου. Προς μεγάλη μας λύπη και έκπληξη ανακαλύφθηκε πως μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, περίπου $8,5 εκατομμύρια οφείλονταν στους εργολάβους και σε άλλους για εργασία που είχαν επιτελέσει στο έργο του Αγίου Νικολάου».
Τον πληροφορεί συνάμα πως «ελήφθησαν αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που είχε συμβεί και δόξα τω Θεώ η Αρχιεπισκοπή έχει σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της του παρελθόντος».
Παράλληλα, αναφέρεται στον πρόσφατο διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για τον Αγιο Νικόλαο για την επίβλεψη του έργου και στη σύσταση του ανεξάρτητου οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρηματικών ποσών.
Στη συνέχεια, παραθέτουμε τις επιστολές της Λιμενικής Αρχής και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην ολότητά τους σε μετάφραση του «Εθνικού Κήρυκα».
Η επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής κ. Ρίτσαρντ Κότον έχει ως εξής:
«Νοεμβρίου 6, 2018
Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής Δημήτριο,
Νέα Υόρκη,
Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα,
Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Κωνσταντινούπολη-Τουρκία
Σεβασμιότατοι,
Υπάρχει ένα θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος το οποίο θα επιθυμούσα να συζητήσω και ελπίζω να επιλύσω. Καθώς γνωρίζετε, η ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου έχει σταματήσει, πράγμα το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία στην Ελληνική Κοινότητα, στη γύρω περιοχή, και στερεί από εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή της 11ης Σεπτεμβρίου την απόλαυση και τον συμβολισμό ενός αποπερατωμένου ναού του Αγίου Νικολάου και διαχριστιανικού Κέντρου.
Καθώς θυμάστε ο αρχικός Αγιος Νικόλαος ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας στην αρχική περιοχή ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατά την παρέλευση των πλέον δώδεκα ετών, υπήρξαν πολλές συζητήσεις ανάμεσα στη Λιμενική Αρχή και στην Ελληνική Κοινότητα για την επανοικοδόμηση του Ναού.
Η προηγούμενη ηγεσία της Λιμενικής Αρχής προέβαλε ικανό αριθμό εμποδίων στην ολοκλήρωση του Ναού. Από την ημέρα που ανέλαβε ο κυβερνήτης Κουόμο έθεσε τον Αγιο Νικόλαο ως κορυφαία του προτεραιότητα.
Η Λιμενική Αρχή και η Αρχιεπισκοπή συμφώνησαν για μία καινούργια, μεγαλύτερη και περισσότερο προσβάσιμη τοποθεσία κεντρική στο καινούργιο κτιριακό συγκρότημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Αφού ξεπεράστηκαν πολλές προκλήσεις ξεκίνησε η ανοικοδόμηση και όλοι ελπίζαμε πως θα γινόταν μία σπουδαία προσθήκη όχι μόνο στη φυσική τοποθεσία αλλά και από απόψεως συμβολισμού και ιερότητας της περιοχής.
Δυστυχώς, η Εκκλησία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα τα οποία σταμάτησαν την ανοικοδόμηση η οποία σύντομα θα συμπληρώσει έναν χρόνο και μας άφησαν με ένα ημιτελές κτίριο. Ενώ όλοι αναμέναμε πως ο καινούργιος ναός θα ήταν ένα κεφάλαιο στο όλο κτιριακό συγκρότημα και ένα σύμβολο έμπνευσης, τώρα είναι αταίριαστο στο όλο κτιριακό συγκρότημα, καθώς παραμένει αδρανές κι έχει αποτύχει να εκπληρώσει την αρχική του φιλοδοξία.
Ο σκοπός και η ελπίδα μου είναι να επισπευσθεί η αποπεράτωση του Ναού καθότι επηρεάζει ολόκληρη την γειτονιά και θα ήθελα να βοηθήσω να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της σύγχυσης και δυσαρμονίας για την Ελληνική Κοινότητα.
Είμαι διαθέσιμος για έναν αριθμό επιλογών για να βοηθήσω την Ελληνική Κοινότητα να ολοκληρώσει το έργο. Η Λιμενική Αρχή θα μπορούσε να διευκολύνει την ανοικοδόμηση βασισμένη σε κατάλληλες δεσμεύσεις ή θα μπορούσε να συγκεντρώσει μία ομάδα να αναλάβει την ανοικοδόμηση.
Εάν η αποπεράτωση δεν είναι δυνατή, θα επιθυμούσαμε να βοηθήσουμε καθ’ οιονδήποτε δυνατό τρόπο να βρούμε ένα εναλλακτικό σχήμα για να ολοκληρωθεί το έργο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί καθότι είναι αρνητική για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Μίλησα με τον κυβερνήτη Κουόμο, ο οποίος είναι ένθερμος για το έργο. Αμφότεροι ελπίζαμε πως η Ελληνική Εκκλησία θα εύρισκε μία λύση κατά την παρέλευση όλων αυτών των μηνών, αλλά λόγω έλλειψης προόδου, κάνουμε αυτή την προσφορά για βοήθεια.
Θα επιθυμούσα να συναντηθώ και με τους δυο σας κατά τη δική σας ευχέρεια για να δούμε πώς μπορούμε να κλείσουμε αυτό το θέμα.
Ειλικρινώς
Rick Cotton
Κοινοποίηση: Κυβερνήτη Αντριου Κουόμο πολιτείας Νέας Υόρκης»
Απάντηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στον εκτελεστικό διευθυντή της Λιμενικής Αρχής κ. Ρίτσαρντ Κότον
«Νοεμβρίου 14, 2018,
Αγαπητέ κ. Cotton,
Ελαβα την επιστολή σας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου και σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τις ανησυχίες σας για την τωρινή κατάσταση του Ελληνορθόδοξου Ναού και εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Να είσθε βέβαιος πως κανείς άλλος δεν ανησυχεί περισσότερο από εμένα για την διακοπή της ανοικοδόμησης.
Από την καταστροφή αυτού του Οίκου λατρείας την 11η Σεπτεμβρίου 2001, είναι προτεραιότητα της Αρχιεπισκοπής και εμού προσωπικώς, να δούμε αυτό τον ναό ανοικοδομημένο όχι μόνο για τις ανάγκες των πιστών μας οι οποίοι εκκλησιάζονταν εκεί επί πολλές δεκαετίες, αλλά επίσης ως ένα σύμβολο δυναμικής ‘αναγέννησης’ έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση.
Επί πλέον σε όλες μας τις συνομιλίες αρχίζοντας με τον κυβερνήτη Πατάκι και όλους τους κυβερνήτες μέχρι τον κυβερνήτη Κουόμο ο οποίος έχει αποφασιστικά υποστηρίξει το έργο, έχομε δηλώσει την επιθυμία μας να ανοίξουμε το κτίριο στους επισκέπτες από όλον τον Κόσμο που πιθανώς να ανέπεμπαν μία σιωπηλή προσευχή και να συλλογιστούν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας.
Θα συμπεριλαμβάνει επίσης ‘ένα κέντρο περισυλλογής’ στο οποίο δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές Κοινότητες Πίστεως μπορούν να ενδυναμωθούν και να διευρυνθεί η καταλλαγή. Θεωρούμε τον Αγιο Νικόλαο ως την προσφορά μας στην ευρύτερη κοινότητα και έναν επάξιο φόρο τιμής σε όλους που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου.
Οπως σας εξηγήσαμε, ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο Επίσκοπος Αντώνιος Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής κι εγώ, στη διάρκεια της συνεδρίασης λίγο έπειτα από τον διορισμό σας, ανακαλύψαμε το 2017 την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, η οποία όχι μόνο επηρέασε τη λειτουργία της εθνικής Εκκλησίας αλλά επίσης και την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου.
Προς μεγάλη μας λύπη και έκπληξη ανακαλύφθηκε πως μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, περίπου $8,5 εκατομμύρια οφείλονταν στους εργολάβους και σε άλλους για εργασία που είχαν επιτελέσει στο έργο του Αγίου Νικολάου.
Υπό το φως αυτή της πρόκλησης, ελήφθησαν αμέσως μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που είχε συμβεί και δόξα τω Θεώ η Αρχιεπισκοπή έχει σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της του παρελθόντος. Για να φτάσουμε σε τωρινό σημείο απαιτήθηκαν δραστικές περικοπές, προσεκτικοί έλεγχοι στα έξοδα και ένα τραπεζικό δάνειο για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις.
Ενώ φαίνεται σε σας και σε άλλους εκτός Αρχιεπισκοπής πως δεν γίνεται τίποτε σχετικά με τον Αγιο Νικόλαο, παρακαλώ σημειώστε πως αυτό απέχει μακράν της αληθείας. Η Αρχιεπισκοπή επέστρεψε τα δανεισθέντα χρήματα στον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου και μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα έχουμε μηδενικό υπόλοιπο σε εκείνους οι οποίοι έχουν εργαστεί στο ναό μέχρι σήμερα.
Καθώς σας γράφω την παρούσα επιστολή, η Αρχιεπισκοπή διορίζει ένα ικανό Διοικητικό Συμβούλιο (παρακαλώ δείτε επισυναπτόμενο) το οποίο θα είναι υπεύθυνο να επιβλέπει όχι μόνο τη μελλοντική λειτουργία του Ναού και προσκυνήματος, αλλά επίσης θα διευθύνει την ολοκλήρωση του έργου.
Επιπρόσθετα με τα μέλη από την αρχική ενορία, ex-officio αντιπρόσωποι από διαφόρους εθνικούς οργανισμούς από την Κοινότητά μας και άλλα κορυφαία μέλη της Εκκλησίας μας, μετά χαράς μοιράζομαι μαζί σας πως ανάμεσα σ’ εκείνους που διορίσθηκαν είναι και ο κ. Richard Browne (Sterling Enterprises) ο οποίος είναι γνωστός σας.
Μαζί με τον συνέταιρό του, τον κ. Jeff Wilpon ο οποίος έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της εταιρείας του να επιβλέψει την ανοικοδόμηση, ο κ. Browne κομίζει την ανεπίληπτη υπόληψή του και την εκτενή γνώση τους στις οικοδομές η οποία τόσο πολύ χρειάζεται για την ολοκλήρωση του έργου.
Η συμμετοχή ανθρώπων αυτού του βεληνεκούς οφείλει να κατευνάσει οποιεσδήποτε υπάρχουσες ανησυχίες που θα είχε οιοσδήποτε αναφορικά με την μελλοντική συμμετοχή υποστήριξης της ανοικοδόμησης.
Επίσης, έχουμε συστήσει μία ανεξάρτητη οντότητα συγκέντρωσης χρημάτων, τους «Φίλους του Αγίου Νικολάου», της οποίας ο μοναδικός σκοπός θα είναι να συγκεντρώσει τα αναγκαία χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωση της οικοδομής και της εσωτερικής διακόσμησης του κτιρίου. Αυτή η οντότητα θα είναι υπό την επίβλεψη του Διοικητικού Συμβουλίου και θα συμπεριλαμβάνει επιφανή μέλη της Αρχιεπισκοπής μας από ολόκληρο το έθνος.
Είναι πεποίθησή μας πως αυτή η καινούργια και αυτόνομη σύνθεση θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη εντός της Κοινότητας και πώς θα επιτύχουν στο έπακρο στις προσπάθειές τους.
Δια μέσου όλων των δυσκολιών αυτού του περασμένου ενάμιση χρόνου το μόνο επαναλαμβανόμενο σχόλιο που ακούσθηκε από τη λαϊκή και κληρική ηγεσία της Εκκλησίας πάλιν και πολλάκις ήταν πως ο Αγιος Νικόλαος πρέπει να τελειώσει. Πιστεύω ολόκαρδα πως το έργο είναι σε σωστό δρόμο και πως η ανοικοδόμηση θα ξαναρχίσει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.
Ειλικρινά λυπούμαστε για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του Ναού αλλά ως Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής γνωρίζετε πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Λιμενική Αρχή από το 2001 μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.
Καθυστέρησε η ολοκλήρωση πολλών έργων για τον έναν ή τον άλλον λόγο και όπως η Λιμενική Αρχή ξεπέρασε εκείνες τις δυσκολίες, είμαστε πεπεισμένοι πως και η Αρχιεπισκοπή θα κάνει το ίδιο ώστε ο Ελληνορθόδοξος Ναός και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα είναι το κόσμημα το οποίο θα στολίζει το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο.
Τέλος, είμαι στη διάθεσή σας εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε πως μία συνάντηση θα ήταν ευεργετική.
Με την θερμότερη εκτίμηση
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Κοινοποίηση: Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Κυβερνήτη Αντριου Κουόμο Πολιτείας Νέας Υόρκης».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου