Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

ΠΓΔΜ: Ως «διασπορά» στην τελική τροπολογία του Συντάγματος οι «Μακεδόνες του εξωτερικού»

Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε το απόγευμα και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις συνταγματικές τροπολογίες, προχώρησε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έπειτα από τις ενστάσεις της Αθήνας και τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από την πλευρά της Αλβανίας.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση Ζάεφ  -σε μια κίνηση καλής θέλησης- αποφάσισε να αλλάξει η τροπολογία επί του Άρθρου 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος, που έκανε λόγο για «μακεδονικό λαό στο εξωτερικό», με τη χρήση του γενικότερου όρου «διασπορά».
Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε το απόγευμα και κατέθεσε στη Βουλή τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το περιεχόμενο των τροπολογιών
Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.
Στην τέταρτη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:
·      Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
·      Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
·      Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
·      Επ’ αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή επί των τελικών τροπολογιών αναμένεται να διεξαχθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2019.
Κατρούγκαλος: Θα τηρήσουμε τις Πρέσπες μόνο αν τις σεβαστεί πλήρως η ΠΓΔΜ
Η Ελλάδα θα μείνει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών μόνον εφόσον η ΠΓΔΜ σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από συνάντηση που με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.
«Με τον κ. Νίμιτς επιβεβαιώσαμε την προσήλωσή μας, την προσήλωση της Ελλάδας [στις Πρέσπες] με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η προσήλωση είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στην Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Σημείωσε ότι συζήτησε με τον ειδικό διαμεσολαβητή «ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα», χωρίς να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.
Αξιοσημείωτο είναι πως η δήλωση Κατρούγκαλου έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς – όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO – εάν δεν τηρηθεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου