Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ευτυχώς, αλλά και ανάγκη εξυγίανσης

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, 2018

 

Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση των πιστών όλων των γενεών και ηλικιών την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου έξω από τον ναό της Αγίας Τριάδος Σικάγου. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από τον π. Νικόλαο Ιωνά
Ανάλυση
Ισως μόνο η λέξη ευτυχώς μπορεί να αποδώσει την αίσια τροπή που έλαβε το ζήτημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Σικάγου. Η παλαίφατη αυτή κοινότητα των 121 ετών γλύτωσε τον πλειστηριασμό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οι άνθρωποι θα γιορτάσουν τη μεγάλη και σωστική γιορτή των Χριστουγέννων με ανακούφιση, ιδιαίτερα μάλιστα τα μικρά παιδιά τα οποία την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου κρατώντας πινακίδες με την επιγραφή «σώστε την εκκλησία μας», μάτωναν καρδιές. Ευτυχώς λοιπόν από τη μια, αλλά και ανάγκη εξυγίανσης από την άλλη.
Δεν γνωρίζω κατά πόσο ξεπεράστηκε παντελώς ο κίνδυνος, μακάρι να ξεπεράστηκε, εκείνο όμως που οφείλω να τονίσω εδώ είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχαν φτάσει τα πράγματα σ’ αυτό το έσχατο σημείο διακινδύνευσης να πάρει η τράπεζα τον ναό και το σχολικό κτίριο του «Σωκράτη». Για όνομα του Θεού του μεγάλου, τι κατάσταση είναι αυτή; Δεν φτάνει η έσχατη μορφή φθίσης της Αρχιεπισκοπής με τα χρέη που την ανάγκασαν να πάρει τραπεζικό δάνειο υποθηκεύοντας τα κτίρια των γραφείων της; Δεν φτάνει η αισχύνη που αναδύεται από το γιαπί του ναού του Αγίου Νικολάου; Δεν φτάνει το κατάντημα της Θεολογικής Σχολής που βάλθηκε να νοικιάσει ακίνητη περιουσία της για να βγάλει χρήματα να πληρώσει έξοδά της συμπεριλαμβανομένων και των μισθών, ενώ έχει εξαντλήσει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το αποθεματικό της κεφάλαιο γνωστό ως endowment fund; Αλήθεια αυτά δεν είναι αρκετά; Επρεπε να βγει «στο σφυρί» ο ναός και το σχολείο της κοινότητας της Αγίας Τριάδας του Σικάγου για να συμπληρωθεί η κατάρρευση;
Αν βέβαια υπήρχε υπαρκτή Αρχιεπισκοπική ηγεσία θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, διότι θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα και δεν θα αφήνονταν να σέρνονται και να σαπίζουν. Κι ακόμα, αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν θα έφτανε η πλέον πολυπρόσωπη και επιφανέστερη εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στο σημερινό της κατάντημα.
Τα γνωρίζει τα προβλήματα και μάλιστα πολύ καλά, κι όχι μόνο τα γενικότερα της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής, αλλά και τα επί μέρους, όπως είναι λόγου χάρη το ρημαδιό της Βοστώνης, η φθίση του Σικάγου όπου ο νέος Μητροπολίτης βρήκε μέσα στα ταμεία της μόνο 611 δολάρια.
Κι έτσι για να συνοψίσουμε. Καλά τα Αυτοκέφαλα στην Ουκρανία και τα συμπόσια για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κορέα με τον Χρυσαυγή κατά πόδας, αλλά εδώ χάνεται μια ολόκληρη Αρχιεπισκοπή. Είναι κρίμα διότι ο Βαρθολομαίος στην περίπτωση της Αμερικής χάνει κυριολεκτικά το τραίνο της Ιστορίας και λίγο ακόμα θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε διότι ίσως εκκολαφθούν Ελληνόφωνες Επισκοπές στη Νέα Αγγλία, στις Μεσοδυτικές πολιτείες και αλλού. Απλώς κτυπώ τον κώδωνα νωρίς…
Δίνεται τώρα η ευκαιρία το πάθημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Σικάγου να γίνει μάθημα και για άλλες κοινότητες αλλού. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχουν αρκετές οι οποίες βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Το ερώτημα που υποβάλλαμε στον Ναθαναήλ του Σικάγου στη συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα «γιατί να υπάρχουν δύο έμμισθοι ιερείς στη δύσμοιρη κοινότητα της Αγίας Τριάδος με μόνο 175 οικογένειες, ο π. Ιωνάς και ο π. Καλούδης;», χρήζει όχι απλώς απαντήσεως, αλλά αντιμετωπίσεως. Δεν μπορούν οι άνθρωποί μας που έχουν τον καημό τους να σώσουν τον ναό τους από τον πλειστηριασμό να επιφορτίζονται και δύο παπάδες, προς τι και γιατί; Ανάγκη πάσα για μία εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της Αρχιεπισκοπής, με πρώτο βήμα την αναστολή του συνταγματίου και κατάργηση των Μητροπόλεων, για να εκλείψει το σημερινό σύστημα των δέκα μικρών Αρχιεπισκοπών με δέκα μικρούς Αρχιεπισκόπους.
Αν μη τι άλλο το οφείλουμε στους Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες μας, οι οποίοι θα στριφογυρίζουν μέσα στους τάφους τους με την ανικανότητα των θεσμικών υπεύθυνων της Εκκλησίας μας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου