Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Λαμπρή έναρξη για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 2018

Ξεκίνησε κι επίσημα, το βράδυ του Σαββάτου, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η τελετή έναρξης φιλοξενήθηκε –το βράδυ του Σαββάτου- στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο που γέμισε από παιδιά, εκπροσώπους φορέων και πολιτικών και φυσικά τους ανθρώπους του Φεστιβάλ αλλά και τους επισκέπτες από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Όπως ήταν φυσικό στους χαιρετισμούς που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής κυριάρχησαν τα καλά νέα για το μέλλον του θεσμού… την  υπογραφή δηλαδή της τριετούς προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και  την μελλοντική μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο…

Πέρα όμως από την ικανοποίηση για τα όσα έχουν ανακοινωθεί εκφράστηκε και ο προβληματισμός για το «τι μέλλει γενέσθαι» όσον αφορά  το μέλλον του θεσμού μετά και από την εξαγγελία του ίδιου του Πρωθυπουργού για την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ… ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας εξήγγειλε ότι θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού για να αποκτήσει «μόνιμη στέγη» το Φεστιβάλ…
Να ξεκολλήσει το κάρο
Το… «καμπανάκι» έκρουσε ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου που -απευθυνόμενος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- τόνισε χαρακτηριστικά πως «Από τον Φλεβάρη έχουν περάσει τόσοι μήνες κι εγώ ανησυχώ. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, κι εμείς σαν Φεστιβάλ και ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι πάντες για να ξεκολλήσει το κάρο από εκεί που έχει κολλήσει».

Αφιερωμένο στην Εκπαιδευτική Κοινότητα της Ηλείας…
«Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε το καλύτερο Φεστιβάλ και μιλάω για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Φέτος τιμούμε την Εκπαιδευτική Κοινότητα του νομού Ηλείας», συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου, αναφερόμενος και στις δυο παρουσιάστριες της τελετής έναρξης που ήταν οι καθηγήτριες Γκόλφυ Γαβρηλιάδη και Εύη Αναστοπούλου. «Κατά καιρούς τις τελετές έχουν παρουσιάσει δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, ακόμα και νέα παιδιά από το εξωτερικό που έχουν υπάρξει Ζιζάνια στο παρελθόν. Φέτος επιλέξαμε δύο εκπαιδευτικούς του Πύργου ώστε να αναδείξουμε τη σχέση του Φεστιβάλ με την εκπαίδευση», εξήγησε ο Δ.Σπύρου.

Η σχέση αυτή μετρά πολλά χρόνια. Το φεστιβάλ συνεργάζεται με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, πλέον όμως ανοίχτηκε και στα ΑΕΙ. Επί σκηνής μάλιστα υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας  με τον Γιώργο Πλειόπρόεδρο του Τμήματος  Επικοινωνίας και ΜΜΕ  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτώντας την σταθερή συνεργασία των δύο φορέων. Ο κ. Πλειός χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως ένα καλό «όχημα πολιτιστικής διπλωματίας».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος  υπογράμμισε πως «η στέγαση του φεστιβάλ σε έναν πιο ευρύχωρο και καλαίσθητο χώρο αποτελούσε ζητούμενο ετών. Πριν 1,5 χρόνο αποφασίσαμε πως πρέπει να γίνει το μεγάλο άλμα». Μιλώντας για το εγκαταλελειμμένο  σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ,  των 3000 τμ στο κέντρο του Πύργου το οποίο ανήκει στην  Περιφέρεια, πρόσθεσε πως «είναι ιστορικά δεμένο με την πόλη, και η Περιφέρεια θα το παραχωρήσει ώστε στο μέλλον να μετατραπεί στο σπίτι που θα στεγάσει το φεστιβάλ και άλλες συλλογικότητες της πόλης που παράγουν πολιτισμό. Θα διατηρήσουμε αναλλοίωτο τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα και θα το μετατρέψουμε σε ένα είδος Ακαδημίας. Έχουμε κάνει δουλειά, η οποία θα γίνει ορατή σύντομα» υπογράμμισε ενώ στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ.

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας,  με αφορμή την αξιοποίηση του παλιού σταφιδεργοστασίου, αναφέρθηκε στην διαχρονική σημασία της σταφίδας για τον τόπο αυτό, ενώ αναφορικά με την δρομολόγηση του έργου ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός αμέσως υιοθέτησε το αίτημα. Το  γραφείο του ασχολείται ακόμα με το θέμα αυτό, όμως η  γραφειοκρατία είναι ένα τέρας που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού». Δεν παρέλειψε ωστόσο να δηλώσει αισιόδοξος για την τελική έκβαση.

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ευχήθηκε να γίνουν πραγματικότητα όσα έχουν εξαγγελθεί για να προσθέσει πως «το άυλο περιουσιακό στοιχείο του φεστιβάλ είναι ο Δημήτρης Σπύρου, ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Θεοδοσίου. Ο Πολιτισμός ούτε περιορίζεται ούτε φυλακίζεται. Ο Πολιτισμός δεν έχει σύνορα… είμαι ενθουσιασμένος που το Φεστιβάλ έχει εξακτινωθεί σε όλη την Περιφέρεια. Εμείς κρατάμε την υπερηφάνεια ότι το Φεστιβάλ ξεκίνησε από εδώ, στο θέατρο Απόλλων» για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στον κ. Σπύρου, ότι «όσο πολυτελές και να είναι το καινούργιο κτίριο η πόρτα του Απόλλων θα είναι ανοικτή και θα την ανοίγεις πάντα όπου κι αν ξεκινάς. Γιατί ο Πολιτισμός εδώ δημιουργήθηκε κι εδώ έχεις αφήσει την καρδιά σου».

Εκτός των ομιλιών όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε τελετή έναρξης παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές καθώς και βίντεο με μικρά αποσπάσματα από τις  ταινίες που διαγωνίζονται σε Πύργο και Αμαλιάδα, ταινίες που, όπως ειπώθηκε,  «ανοίγουν σύνορα και καρδιές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στο Φεστιβάλ συνολικά θα προβληθούν  430 ταινίες σε όλα τα τμήματα, ενώ  η Camera Zizanio απέκτησε πια και …δικαίωμα ψήφου καθώς έκλεισε τα 18.  Βέβαια, «μεγαλώνουμε και μυαλό δεν βάζουμε!», όπως είπαν οι δύο παρουσιάστριες που με τη βοήθεια του φεστιβάλ μυούν με πάθος τους μαθητές τους στον κινηματογράφο.
Ντάντος live
Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τρόπο… μουσικό! Στη σκηνή του «Απόλλων» βρέθηκε ο Λεχαινίτης τραγουδοποιός Ορέστης Ντάντος που έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρδιανό και τον Λεωνίδα Πετρόπουλο, ερμήνευσε παλιά και νέα τραγούδια του (ένα fusion set με κύρια χαρακτηριστικά το ελληνικό έντεχνο, τους παραδοσιακούς ρυθμούς και όργανα καθώς και ροκ, ποπ, hip hop στοιχεία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου