O Τσίπρας ομολογεί ομηρία στον Καμμένο: Θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις | tanea.grΩς ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε την συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις υποσχέσεις του για 10.000 προσλήψεις, μετά την εφαρμογή της και την πρόβλεψη ότι 10.000 κληρικοί παύουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.  Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας ομολόγησε επί της ουσίας ότι είναι όμηρος στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα», ενώ ευχήθηκε να μην ταυτιστεί με τα σχέδια Μητσοτάκη.

10.000 προσλήψεις το 2019 και βλέπουμε

«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας και επιλύουμε «εκκρεμότητες δεκαετιών», από το "20, είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Με τη συμφωνία, είπε ο Αλ. Τσίπρας η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. «Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. «Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω».
Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»). Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. "Αρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.
Είπε αναλυτικότερα επ" αυτού ότι ήδη το 2019 και παρά την καταστροφολογία ότι θα φέρουμε αντίμετρα χωρίς μέτρα, τελικά φέραμε αντίμετρα, χωρίς μέτρα. Τόνισε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ωφέλεια για την Πολιτεία από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σήμερα λιμνάζει, είναι αμφισβητούμενη, είναι μη αξιοποιήσιμη, αλλά και μεγάλο μέρος της μη αμφισβητούμενης που εθελοντικά θα βάλουν στο Ταμείο οι μητροπόλεις προς αξιοποίηση 50:50. Σε μια δεκαετία θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά από την αξιοποίηση για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. "Αρα θα έχει πολύ μεγάλη και οικονομική ωφέλεια το κράτος και η Εκκλησία, η οποία θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά.
Ανέφερε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά και από αυτή την αξιοποίηση η οποία όπως δήλωσε θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.
«Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα», «δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.
Υποστήριξε ότι όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα» και ανέφερε ότι προhγήθηκαν τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας είπε ότι στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Ανέφερε ωστόσο ότι βασική σκέψη είναι «να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο», και να μην πέφτουν κυβερνήσεις λόγω της εκλογής του ΠτΔ.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.
«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά». «Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».

Δόγμα Πολάκη

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή για να κερδίσει η κυβέρνηση τις εκλογές, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.
«Αν το "δόγμα Πολάκη" είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό» ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι" αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και «θα μείνουν για πολύ ακόμα».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τόσο τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 όσο και τις βουλευτικές εκλογές.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε τη βεβαιότητα του ότι θα περάσει από την ελληνική Βουλή, λέγοντας: «Η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».
Ερωτηθείς για τον Π. Καμμένο είπε : «Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα».
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας..
Σε άλλη αποστροφή του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο συγκυβερνήτης: «Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση».

Δεν τον θυσίασα τον Κοτζιά παραιτήθηκε

«Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν προτίμησε να «θυσιάσει» τον κ. Κοτζιά μετά τη σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εθνικής "Αμυνας Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και «εξαιρετική» τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.

Οι αμερικανικές βάσεις

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση απέναντι στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δίνει νέες βάσεις για να προσθέσει ότι δεν ζητήθηκαν, αναφέρθηκε ωστόσο σε μία καλή συνεργασία με τις ηΠΑ γιατί είναι κρίσιμος εταίρος. Και η Ελλάδα είναι κρίσιμη χώρα. Το δόγμα που ακολουθούμε είναι πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής. Αξιοποιούμε στο έπακρο όσα μπορούμε να πάρουμε από σχέσεις με ΗΠΑ, έχουμε ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους με Ρωσία και αραβικές χώρες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τουρκικές απειλές

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές ο κ. Τσίπρας είπε «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», προσθέτοντας ότι: «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας» και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.

Για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ως μέρα πένθους, λέγοντας ότι για την οικογένεια είναι δικαιολογημένη η οργή και ο θυ.μός, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη μέρα έπραξε τα δέοντα ωστόσο επισήμανε ότι το δυσάρεστο αυτό συμβάν δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής με τη γείτονα χώρα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ