Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

«Bloomberg:» Ελληνες συνταξιούχοι μετοικούν στην πιο φτωχή Βουλγαρία



Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου, 2018
Ηλιωκένος στον καιρό της κρίσης στην Ελλάδα μετρά τα λιγοστά ψιλά που έχει στο χέρι του (AP Photo/Petros Giannakouris, FILE).
Ορισμένοι Ελληνες συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά μετοικούν σε μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, τη Βουλγαρία, αναφέρει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο «Bloomberg».
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο σε ανταπόκριση των Αντώνη Γαλανόπουλου και Μάρκους Μπένσασον, ο 75χρονος Γιώργος, μετά το θάνατο της γυναίκας του πριν πέντε χρόνια, νοίκιασε το διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη, μάζεψε τα πράγματά του και μετακόμισε στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Εκεί, λέει, με την σύνταξη των 800 ευρώ (905 δολάρια) επιτρέπει στον εαυτό του να ζει σαν βασιλιάς.
«Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής και φίλων», λέει ο κ. Γιώργος, που δεν ήθελε να δώσει το όνομά του για να μην διωχθεί από την ελληνική Εφορία. «Αλλά με τα χρήματά μου μπορώ να επιστρέφω στην Ελλάδα συχνά και επίσης έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω».
Η Ελλάδα, που είναι μεταξύ προορισμών Ευρωπαίων συνταξιούχων, έχει τους δικούς της πολίτες σαν τον Γιώργο να κοιτάνε να ζήσουν όσα χρόνια τους απομένουν σε φθηνότερη χώρα με την οποία γειτονεύει η Ελλάδα, αφού έχουν δει στη διάρκεια της κρίσης να μειώνονται είκοσι φορές οι συντάξεις τους.
Μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που πραγματοποίησαν αυτή την κίνηση, καθώς οι συνταξιούχοι ξαναβρίσκονται στο επίκεντρο μιας πιθανής νέας σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές, τώρα που έχει βγει από τα μνημόνια.
Κι αυτό επειδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δημιουργήσει την εντύπωση της αθέτησης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, ο οποίος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ένα σενάριο χωρίς περικοπές συνταξιοδότησης που συμφωνήθηκε και προπαρασκευάστηκε το 2017 μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει το στόχο της για πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος χωρίς τέτοιες περικοπές. Η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Εν τω μεταξύ, οι Ελληνες συνταξιούχοι κάνουν μια ορθολογική επιλογή μετακομίζοντας στη Βουλγαρία. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κόστος ζωής της Ελλάδας ήταν σχεδόν διπλάσιο της Βουλγαρίας – το οποίο ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Παρόλο που υπάρχουν λίγα στοιχεία για να δείξει κανείς πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο των συνταξιούχων που μετακινούνται προς τα βόρεια, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει.
Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ ανά λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα. Ενας καφές εσπρέσο στη Βουλγαρία κοστίζει 2,30 ευρώ, ενώ η τιμή για το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα είναι 4,70 ευρώ. Ενα εισιτήριο μετρό κοστίζει 80 σεντς έναντι 1,40 ευρώ. Τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι τα μισά από αυτά στην Ελλάδα.
«Γενικά, η ζωή είναι 30% φθηνότερη από ό,τι στην Ελλάδα, και αυτό αν επιλέξετε να μείνετε στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ», δήλωσε ο κ. Γιώργος. «Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά, η ζωή είναι ακόμα φθηνότερη».
Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και έκτοτε αναπτύσσεται κατά μέσο όρο 2,4% ετησίως. Το 2007 όμως ήταν η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα είχε σημειώσει ανάπτυξη, καθώς μετά εισήλθε στη μεγάλη κρίση χρέους.
Πηγή:  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου