Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Η Κίνα «χτυπά» τις κοινωνικές αντιδράσεις συλλαμβάνοντας ακτιβιστές

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2018

Συλλήψεις ενάντια στις κοινωνικές αντιδράσεις σπουδαστών που αυτοπροσδιορίζονται μαρξιστές και μάχονται υπέρ της διατήρησης των κομμουνιστικών αρχών στη χώρα

Η Κίνα «χτυπά» τις κοινωνικές αντιδράσεις συλλαμβάνοντας ακτιβιστές | tovima.grΤο «κομμουνιστικό» καθεστώς της Κίνας συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον δώδεκα νεαρούς ακτιβιστές, αρκετοί εξ αυτών μέλη της πανεπιστημιακής ελίτ, διότι συμμετείχαν σε δημόσιες εκδηλώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συλλήψεις τούτες κατά τα φαινόμενα αποτελούν τμήμα μίας κυβερνητικής εκστρατείας ενάντια στις κοινωνικές αντιδράσεις σπουδαστών που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές και μάχονται υπέρ της διατήρησης των κομμουνιστικών αρχών στη χώρα. Πρόκειται για μια ομάδα που σήμερα εξακολουθεί να είναι ολιγομελής για τα μεγέθη της αχανούς ασιατικής χώρας, αλλά της οποίας τα στελέχη αναλογικά έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές -πέντε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και κάποιοι άλλοι στη Σαγκάη, το Σενζέν και το Γκουανγκζού- συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, όπως καταγγέλλει η Ομάδα Αλληλεγγύης στους εργαζομένους της Jasic. Άλλοι τρεις νεαροί συνελήφθησαν την Κυριακή στο Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Η εταιρεία Jasic είναι ένας μεγάλος κατασκευαστής μηχανημάτων συγκόλλησης στο Σενζέν (νοτιοανατολική Κίνα), της οποίας οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αυτοοργανωθούν με στόχο να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχοντας στο πλευρό τους και τους φοιτητές. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι, περίπου σαράντα φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και από ανώτατα ιδρύματα στα μεγαλύτερα κέντρα της χώρας, συνελήφθησαν έπειτα από τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις υπέρ των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία. Επιπλέον, 30 εργαζόμενοι συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, διάρκειας πολλών εβδομάδων, ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισαν «δουλεμπόριο».
Πιο πρόσφατα, οι φοιτητές επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια που προμηθεύουν εξαρτήματα στην Apple και έδειξαν αλληλεγγύη στους ανθρακωρύχους, που αξιώνουν αποζημιώσεις για ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με τις συνθήκες του επαγγέλματός τους.
Σύμφωνα με την Ομάδα Αλληλεγγύης, ένας από τους φοιτητές που συνελήφθησαν την Παρασκευή, ονόματι Ζανγκ Σενγκιέ, «απήχθη» από ομάδα ανδρών, οι οποίοι ήσαν ντυμένοι στα μαύρα και εισέβαλαν στον χώρο του Πανεπιστημίου, άρχισαν να κτυπούν τον νεαρό φοιτητή, τον οποίον κατόπιν έσυραν διά της βίας και τον επιβίβασαν σε ένα αυτοκίνητο. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι κι εκείνοι υπέστησαν την επίθεση των ανδρών αυτών. «Αυτό είναι άλλο ένα από τα εγκλήματα που διαπράττουν τα πανεπιστήμια κατά των προοδευτικών φοιτητών και της αριστερής κοινότητας», καταγγέλλει η ίδια ομάδα.
Ο Ζανγκ είχε πρωτοστατήσει τους τελευταίους μήνες στις διαμαρτυρίες για την αποφυλάκιση της φοιτήτριας Γιουέ Σιν, μίας προεξάρχουσας προσωπικότητας του γυναικείου κινήματος #MeToo στα κινεζικά πανεπιστήμια και η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που είχαν συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι για τις εκδηλώσεις στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της Jasic. Από την ημέρα της σύλληψής της, τον Αύγουστο, δεν έχουν υπάρξει άλλα νέα για την τύχη της. Οι άλλοι φοιτητές, που κρατούνται μετά την επιδρομή της Παρασκευής, άπαντες συνελήφθησαν στα σπίτια τους, ανακοίνωσε η ομάδα.
Η ακτιβιστική δράση των αριστερών φοιτητών υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων συνιστά ένα ακανθώδες ζήτημα για την κινεζική κυβέρνηση. Αφενός, γιατί στα χαρτιά τουλάχιστον το καθεστώς του Πεκίνου εξακολουθεί να δηλώνει κομμουνιστικό και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ισχυρισθεί ότι ο Καρλ Μαρξ υπήρξε «απόλυτα ορθός» στις ιδέες του. Μάλιστα, οι Κινέζοι φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά το μάθημα της Μαρξιστικής Θεωρίας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Αφετέρου, δε, το Πεκίνο δεν μοιάζει καθόλου πρόθυμο να επιτρέψει οποιαδήποτε μορφή ακτιβισμού, η οποία δεν θα ελέγχεται κεντρικά από το καθεστώς του.
«Η επιδρομή εναντίον των φοιτητών από τις αρχές καταδεικνύει πως η εξουσία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμη και να φιμώσει τους επικριτές της, οι οποίοι με υπερηφάνεια δηλώνουν μαρξιστές και στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων», δηλώνει ο Πάτρικ Πουν, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Χονγκ Κονγκ. «Εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί και να ανεχθεί τα αιτήματα αυτών των φοιτητών, τούτο σημαίνει πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιουδήποτε τύπου κριτική», προσθέτει ο ίδιος.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου