Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Καταβάλεται η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου 


Από την επίσκεψη του ΙΣΝ στο σχολείο. Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φωτογραφικό αρχείο στην βιβλιοθήκη του «Αγίου Δημητρίου». Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, ξεναγεί, ενώ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Βαν Χρηστάκος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και, στο βάθος, ο Γενικός Διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του ΙΣΝ, Στέλιος Βασιλάκης, παρακολουθούν. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια πρωτοβουλία που δρομολογεί μια ιστορική αλλαγή κεφαλαίου («game changer») τόσο για το σχολείο της κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Αστόριας όσο και για την ομογενειακή εκπαίδευση γενικότερα, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο υλοποίησής της.
Πρόκειται για τη δωρεά 25 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, η οποία όχι μόνο θα διασφαλίσει τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, αλλά παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη και τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο σχολείο – πρότυπο, όχι μόνο για τα ομογενειακά δεδομένα, αλλά και τα αμερικανικά, με τη σφραγίδα της ελληνικής και θρησκευτικής του ταυτότητας.
Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Ανδρέα Δρακόπουλο, και τον γενικό διευθυντή Προγραμμάτων & Στρατηγικής, Στέλιο Βασιλάκη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του σχολείου και ξεναγήθηκε στους χώρους από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, Νίκο Ανδριώτη, τον Διευθυντή, Αναστάσιο Κουλαρμάνη, τον πρόεδρο της κοινότητας, Βαν Χρηστάκο και τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο.
Οι δυο άνδρες ξεναγήθηκαν στους χώρους, ενημερώθηκαν για τις αναβαθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έδειξαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από την αναβάθμιση των προδιαγραφών, που πληροί πλέον το σχολείο. Στη συνέχεια, άπαντες κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν για την πορεία της διαδικασίας, αλλά και τα βήματα που απονέμουν για να ολοκληρωθεί η παροχή της μεγαλύτερης δωρεάς στην Ιστορία της ομογενειακής παιδείας.
Ο κ. Στέλιος Βασιλάκης και ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος παρακολουθούν απόσπασμα από το βίντεο ενός μαθητικού θεατρικού για την 28η Οκτωβρίου. Το σχολείο του «Αγίου Δημητρίου» είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)
«Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Ολοι εδώ έχουμε έναν κοινό σκοπό: Να αναβαθμίσουμε το σχολείο του Αγίου Δημητρίου», είπε ο κ. Δρακόπουλος, ενώ ο Διευθυντής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης επεσήμανε πως «δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία».
Η συζήτηση κράτησε για αρκετή ώρα και περιστράφηκε, πέρα από τα διαδικαστικά θέματα, στη νέα εποχή που ανοίγει για τα εκπαιδευτήρια του Αγίου Δημητρίου αλλά και τη συνολική αναβάθμιση, που θα προσφέρεται στους μαθητές, βασισμένη στις σημαντικές δυνατότητες του τρίπτυχου υποδομή – λειτουργία – εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι δωρεά, είναι μια επένδυση», τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, παρατηρεί την εντυπωσιακή τοιχογραφία με τον Παρθενώνα, ενώ ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, του δίνει τις σχετικές πληροφορίες. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)

Θέμα χρόνου η απελευθέρωση των κεφαλαίων
Το σχολείο του Αγίου Δημητρίου έχει προεισπράξει ένα σχετικά μικρό – αλλά αριθμητικά σημαντικό – ποσό της δωρεάς, που ανέρχεται στις 500.000 δολάρια, με τα οποία προχώρησε στη βελτίωση συγκεκριμένων υποδομών του, αλλά και σε υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας τύπου Mac, βελτιωμένοι χώροι αλλά και απλές πλην απαραίτητες επισκευές έχουν περάσει ήδη στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου σε διαφορετικό επίπεδο, γεγονός που λήφθηκε σοβαρά υπ’ όψιν για την επικείμενη «απελευθέρωση» της δωρεάς.
«Η χρηματοδότηση θα είναι άμεση εις το εγγύς μέλλον και βέβαια περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία ενός Ταμείου. Πιστεύουμε ότι στους επόμενους μήνες θα είναι πλήρης η προσφορά των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αίσια αυτή εξέλιξη οφείλεται στις προσπάθειες του Ιδρύματος, της Κοινότητας, της εκκλησίας, του Νίκου Ανδριώτη, του Αναστάσιου Κουλαρμάνη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο Ανδρέας Δρακόπουλος.
Από αριστερά Στέλιος Βασιλάκης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Βαν Χρηστάκος και μπροστά ο Νίκος Ανδριώτης με τον Ανδρέα Δρακόπουλο (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Προγραμμάτων & Στρατηγικής του ΙΣΝ, Στέλιος Βασιλάκης, χαρακτήρισε «εντυπωσιακά» τα βήματα προόδου που διέκρινε στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου.
«Εχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου και αγώνας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Αυτή η προσπάθεια έχει συσταθεί σε πολύ σωστές βάσεις, έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας και το σχολείο ακολούθησε με πολύ σωστό τρόπο τους όρους που έθεσε αυτή η μελέτη. Εφάρμοσε πολύ προσεκτικά αυτά που ζητήθηκαν, για να μπορέσει εν συνεχεία να προχωρήσει η δωρεά του Ιδρύματος και να σιγουρευτούν ότι εξασφαλίζεται το μέλλον του σχολείου», είπε ο κ. Βασιλάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το σχολείο περνάει μεν σε άλλο στάτους, αλλά δεν χάνει την ελληνικότητα και τον χαρακτήρα του.
Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του «Αγίου Δημητρίου», Νίκος Ανδριώτης, με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ο κ. Δρακόπουλος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο οποίος ανέφερε ότι το σχολείο «παραμένει ελληνικό και δεν χάνει τον Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα του» αλλά συμπλήρωσε ότι πλέον «θα αντιληφθούν όλοι τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει. Δεν ήταν μόνο ο Ανδρέας Δρακόπουλος με τον Στέλιο Βασιλάκη που πίστεψαν στις δυνατότητες του σχολείου.
»Πριν από αυτούς, έκαναν αυτοψία στελέχη μιας εταιρείας που είχε προσληφθεί για να κρίνει εάν είναι κατάλληλο για αυτήν την δωρεά. Ηταν εξωτερική εταιρεία, δεν μας ήξερε. Ακόμη όμως και αυτοί οι άνθρωποι, αναγνώρισαν την αξία του Αγίου Δημητρίου. Η δωρεά του Νιάρχος μας εγγυάται ότι αυτό το σχολείο θα μείνει ανοικτό για πολλές γενιές ακόμα».
Νίκος Ανδριώτης: Είναι μεγάλη δικαίωση
Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συνάντησης με τους επικεφαλής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νίκος Ανδριώτης.
Ο κ. Ανδριώτης χαρακτήρισε τη δρομολόγηση των διαδικασιών ως «το καλύτερο δώρο για την 40ή χρονιά αποφοίτων Λυκείου», που θα είναι αυτή του 2019, ενώ εξήρε τον ρόλο και τη στάση του προέδρου του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλου, για τη νέα εποχή στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου.
«Ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται από τα πρώτα στάδια στα πράγματα, μπορώ να πω ότι ο κ. Δρακόπουλος έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο. Με έκπληξή μου επισκέφθηκε το σχολεία μας για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια. Εκτοτε έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του και η σημερινή συνάντηση είχε το αποτέλεσμα εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να κατατεθούν τα χρήματα αυτά στον αρμόδιο οργανισμό που θα διαχειρίζεται το αποθεματικό κεφάλαιο».
«Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Όλοι εδώ έχουμε έναν κοινό σκοπό: Να αναβαθμίσουμε το σχολείο του Αγίου Δημητρίου», είπε ο κ. Δρακόπουλος, ενώ ο Διευθυντής, Αναστάσιος Κουλαρμάνης επεσήμανε πως «δεν πρέπει να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία». (Φωτογραφία: Ε.Κ./Κώστας Μπέη)
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδριώτης, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε πως η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτής, η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος του Αγίου Δημητρίου, αποτελεί μια δικαίωση και για τον ίδιο, που έχει διαχρονικά τον πλέον σημαίνοντα ρόλο στην λειτουργία του.
«Η εξέλιξη αυτή -είπε- είναι ένα επισφράγισμα των δικών μου πόθων, γιατί ξέρω ότι ένα τέτοιο έργο και αυτή η πολλή δουλειά για πάνω από 40 χρόνια, δεν πάει χαμένη. Αλλωστε, τα σωστά έργα και οι σωστές πράξεις, ανταμείβονται. Και ανταμείβονται γιατί δημιουργήθηκαν από αγάπη και πόθο για να ανεβαίνει ο Ελληνισμός όλο και πιο ψηλά».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου