«Θα κάνω ό,τι μπορώ να μείνουν οι Ελληνες εδώ» | tanea.grΤη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να παραμείνουν οι έλληνες κάτοικοι του Λονδίνου στη βρετανική πρωτεύουσα μετά το Brexit, δίνει, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. «Οι Ελληνες του Λονδίνου συμβάλλουν τα μέγιστα στην πόλη. Είναι φίλοι μας και ανήκουν εδώ» υπογραμμίζει στη συνέντευξή του – την πρώτη που παραχωρεί σε ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης. «Το Λονδίνο είναι ανοιχτό. Είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ελλήνων κατοίκων του στη μετά Brexit εποχή» προσθέτει ο Καν, ο οποίος αυτόν τον μήνα συμπληρώνει δυόμισι χρόνια στον Δήμο του Λονδίνου, έχοντας λάβει την ισχυρότερη λαϊκή εντολή που πήρε ποτέ πολιτικός στη Βρετανία.
Παράλληλα προαναγγέλλει τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας, η οποία θα βοηθά τους έλληνες και τους υπόλοιπους ευρωπαίους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν το λεγόμενο «καθεστώς εγκατεστημένου πολίτη» (settled status) που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι, το οποίο θα διασφαλίζει την παραμονή τους στη Βρετανία.
Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες χτυπημένοι από την κρίση Ελληνες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και μετανάστευσαν στο Λονδίνο, μόνοι ή με τις οικογένειές τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Το Brexit, όμως, έχει επισκιάσει την καθημερινότητά τους και πολλοί από αυτούς ανησυχούν για το αν θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ιδίως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Ρωτάω τον 48χρονο δήμαρχο του Λονδίνου τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους έλληνες κατοίκους της πόλης του. «Το Λονδίνο αποτελεί σπίτι για περίπου 30.000 ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Η συμβολή τους είναι τεράστια στον ιστό της μεγάλης μας πόλης: εργάζονται σκληρά, πληρώνουν φόρους και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτιστική μας ζωή. Το μήνυμά μου προς αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι το Λονδίνο είναι ανοιχτό. Είναι Λονδρέζοι και θα ανήκουν για πάντα εδώ». Θα διατηρήσουν όμως τα δικαιώματά τους και μετά το Brexit; «Η βρετανική κυβέρνηση κωλυσιεργεί, αποφεύγοντας να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» απαντά ο Καν, επιτιθέμενος στην Τερίζα Μέι για τους χειρισμούς της στο Brexit. Πρόσφατα, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος, καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης.
«Κατανοώ πλήρως ότι πολλοί από τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι σχετικά με τη διαδικασία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουν εδώ» τονίζει, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει τους Ελληνες ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. «Οι Ελληνες του Λονδίνου είναι φίλοι μας. Είναι γείτονές μας και συνάδελφοί μας. Το ελάχιστο που τους αξίζει είναι να υπάρξει μια σαφής και απλή διαδικασία που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν εδώ» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος στην ιστορία του Λονδίνου, αλλά και ο πρώτος μουσουλμάνος που εκλέγεται σε δημαρχιακό θώκο πρωτεύουσας της Δύσης, ο οποίος συμπεριελήφθη φέτος στη λίστα του «Τάιμ» με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος του Λονδίνου προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πληροφόρησης και καθοδήγησης των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους – κατ" ουσίαν, έναν «οδηγό επιβίωσης» στη Βρετανία του Brexit. «Θέλοντας να καταστήσω τη διαδικασία αυτή όσο το δυνατόν πιο εύκολη για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Λονδίνο, θα εγκαινιάσω σύντομα τον νέο Κόμβο για τους Λονδρέζους Πολίτες της ΕΕ. Στόχος μου είναι οι Ευρωπαίοι του Λονδίνου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit».
Παράλληλα, ο Καν εγκαινίασε μια μεγάλη εκστρατεία με τίτλο «Το Λονδίνο είναι ανοιχτό» («London Is Open») με στόχο να διαβεβαιώσει το ένα εκατ. ευρωπαίους κατοίκους του Λονδίνου, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν πέσει θύματα ξενοφοβικών επιθέσεων στους δρόμους της πόλης, ότι είναι ευπρόσδεκτοι και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Αντίστοιχες επιθέσεις έχει άλλωστε δεχθεί και ο ίδιος, όταν κάποιοι τον αποκαλούσαν «μουλά του Λονδινιστάν» – ένα χυδαίο λογοπαίγνιο που παραπέμπει στην πατρίδα των γονιών του, το Πακιστάν.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, ο Καν έδωσε εντολή να τοποθετηθούν τεράστια αυτοκόλλητα στο δάπεδο σταθμών του μετρό ανά την πόλη, τα οποία διατρανώνουν σε εννέα ευρωπαϊκές γλώσσες ότι «το Λονδίνο είναι ανοιχτό». Τα ελληνικά είναι η μοναδική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε δύο φορές. Ο δήμος τύπωσε δύο αυτοκόλλητα στη γλώσσα μας (φωτογραφία) τα οποία τοποθετήθηκαν στους σταθμούς του Κέντις Τάουν στο Βορειοδυτικό Λονδίνο και του Μπάουντς Γκριν στο Βόρειο Λονδίνο, προς τιμήν της ελληνικής και κυπριακής παροικίας της πόλης. Επιπλέον, κυκλοφόρησε βίντεο με στόχο να προβάλει «την πολυπολιτισμικότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πρωτεύουσας», στο οποίο εμφανίζονται καταστήματα που πωλούν προϊόντα από όλες τις χώρες της ΕΕ – μεταξύ αυτών το ελληνικό αρτοποιείο «Hellenic Bakery» στο Γουντ Γκριν του Βόρειου Λονδίνου – με τον ίδιο τον Καν να εμφανίζεται κάνοντας νεύμα στους θεατές να μπουν μέσα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ