Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Μεσσηνία: Πέθανε ο εγγονός του Λέοντα Τολστόι – Ράγισαν καρδιές στην Καρδαμύλη οι κόρες και η σύζυγός του


Ο Αλέξανδρος Τολστόι, εγγονός του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι πέθανε στα 87 του χρόνια. Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα…

Ο Αλέξανδρος Τολστόι, εγγονός του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, αναπαύεται από χθες (09-11-2018) στο κοιμητήριο της Καρδαμύλης στη Μεσσηνία.
Ο εκλιπών είχε αγοράσει κατοικία στη μανιάτικη κωμόπολη από τη δεκαετία του 1970 και τα τελευταία χρόνια ζούσε τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο στην Καρδαμύλη. Είχε γεννηθεί στην Γαλλία πριν από 87 χρόνια και ήταν γιος ενός από τα 14 παιδιά του Λέοντα Τολστόι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από φίλους και γνωστούς του, ο Αλέξανδρος Τολστόι είχε υπηρετήσει στο διπλωματικό σώμα της Γαλλίας και ήταν γλωσσομαθής. Όπως έλεγαν κάτοικοι της Καρδαμύλης, μιλούσε όλες της βαλκανικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους (σαρακατσάνικα, βλάχικα κ.ά.).
Τον Αλεξάνδρο Τολστόι συνόδεψαν χθες στην τελευταία του κατοικία η σύζυγός του Νικόλ και οι κόρες του Νατάσα και Τατιάνα.
Ο Λέων Τολστόι θωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού, πιστεύοντας πως σκοπός της ζωής δεν είναι να εξυπηρετεί την κατώτερη ζωική φύση, αλλά τη φωτεινή δύναμη, που βρίσκεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει το αγαθό.
Εκτός όμως από αυτές τις αντιλήψεις, ο Τολστόι κατάφερε να απεικονίσει με απαράμιλλο τρόπο τη ρωσική κοινωνία της εποχής του και με την αναπαραστατική δύναμη της τέχνης του να δώσει εκπληκτικούς πίνακες από τη ζωή της τσαρικής Ρωσίας του 19ου αιώνα. Αν και καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αφοσιώθηκε με μεγάλη αγάπη στους μουζίκους, βοηθώντας τους και μελετώντας τη ζωή τους.
Γεμάτος θρησκευτική έξαρση και δεμένος με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι και προσπάθησε να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως καλλιτέχνης ο Τολστόι διακρίνεται για τη βαθιά γνώση των κρυφών πτυχών της ψυχής και την άμεση καθαρότητα του αισθήματος. Το έργο του είχε τεράστια σημασία και άσκησε γόνιμη επίδραση στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου