Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Διεκδικήσεις Μονής Καλαβρύτων: Οριστική λύση μόνο με νομοθετική ρύθμιση


Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, 2018

Συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις εδαφικές διεκδικήσεις που αξιώνει η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων υπήρξε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής με την πραγματοποίηση νέας λαϊκής συνέλευσης στην πλατεία του Χειμαδιού.

Παρουσία των κατοίκων, όχι μόνο του Χειμαδιού αλλά και των πέριξ χωριών, βουλευτών και άλλων εκπροσώπων του Πολιτικού κόσμου της περιοχής διατρανώθηκε για μια ακόμα φορά η θέληση όλων για μια δίκαιη και προς όφελος των τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Πύργου που θίγονται, λύση…
Λύση που μπορεί να έλθει με Πολιτική θέληση είτε ακόμα-ακόμα κι από τις επιχειρούμενες Συνταγματικές αλλαγές που (θα) αφορούν και στις (μελλοντικές) σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους…
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΤΚ Χειμαδίου Θεόδωρος Μπάλλας που ευχαρίστησε για την συμπαράσταση συμπληρώνοντας συνάμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση.
Παίρνοντας το λόγο ο δικηγόρος Χαράλαμπος Μπράμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «Πήγαμε στο Μοναστήρι και η αλήθεια είναι ότι ήταν οχληρό που αντικρίσαμε Αστυνομικές δυνάμεις. Συναντηθήκαμε με την επιτροπή της Μονής και μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι “δεν πρόκειται να σας πειράξει κανένας. Ξένος δεν πρόκειται να `ρθει κανένας”. Η ηγουμένη προκηρύσσει διαγωνισμό γιατί αν δεν το κάνει κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενη για απιστία. Τελειώσαμε ομαλά για την ώρα, κερδίσαμε χρόνο, πλην όμως το πρόβλημα δεν το λύσαμε… στα δικαστήρια όλες οι αποφάσεις δικαιώνουν τις Μονές.  Θεωρώ ότι είναι μοναδική ευκαιρία, γιατί το πρόβλημα παύει να είναι δικό μας, είναι καθαρά πολιτικό, επιδέχεται μόνο πολιτική λύση. Η ευκαιρία είναι μοναδική για να περάσει μια τροπολογία είτε τις Συνταγματικές διατάξεις, είτε να θεωρήσουν ότι δημιουργείται κοινωνικό και πρόβλημα επιβίωσης για τους κατοίκους αυτών των 5 κοινοτήτων της Ηλείας και να αποποιήσουν τις διατάξεις του διατάγματος του 1933 και να επιτρέψουν ή να επιβάλλουν  νομοθετικά, να ισχύσουν οι διατάξεις του άρθρου 1045 του Αστικού Κώδικα περί 20ετούς  χρησικτησίας για όλα τα διακατεχόμενα και καλλιεργούμενα κτήματα».
Ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι «Ο κ. Μπραμος κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση που λέει το Πολιτικό δυναμικό του νομού μας να αναλάβει την Πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του θέματος. Λύνεται, όμως, με νομοθετική ρύθμιση σαν αυτές που περνάμε στη Βουλή με τροπολογίες ή σκοντάφτει στο Σύνταγμα; Εάν ναι εγώ θα καλέσω τον κο Μπράμο να συντάξει το κείμενο και όλοι οι βουλευτές του νομού να την καταθέσουμε στο πρώτο νομοσχέδιο που θα βρούμε μπροστά μας. Εάν όχι, και επειδή υπάρχει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να διεκδικήσουμε να περαστεί στο άρθρο 3 (σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας), σε ερμηνευτική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα επίλυσης με νομοθετική πράξη».
Με τη σειρά του ο βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι «Νομίζω ότι η συγκυρία είναι ευτυχής γιατί όπως όλοι είδαμε η ηγεσία του Κράτους και η ηγεσία της Εκκλησίας αποκαθιστούν ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεννόησης, έστω κι αν υπάρχουν αντιδράσεις. Έχουμε όλοι μας χρέος να διασφαλίσουμε ότι τα νέα παιδιά θα μένουν στο τόπο τους όπως συμβαίνει ως τώρα στα εδώ χωριά. Εάν το θέμα μπορεί να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία θα την πάρουμε άμεσα. Φοβάμαι όμως, χωρίς να έχω συνολική εικόνα,  ότι θα εμπλακούμε σε τροποποίηση του Συντάγματος. Είναι πάλι ευτυχής συγκυρία ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σε λίγες μόλις μέρες και μπορούμε να παρέμβουμε».
Από την πλευρά του ο πρ. γεν. γραμ. του Υπουργείου ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός είπε πως «Το ζήτημα είναι η γη να συνεχίσει να καλλιεργείται και να παραμείνει σ` αυτούς που παλεύουν καθημερινά για να παράγει αγαθά. Η Συνταγματική Αναθεώρηση και η επανεξέταση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας αποτελεί ευτυχή συγκυρία για να τεθούν τέτοιου είδους ζητήματα, όπως το δικό σας, σε όλη την Ελλάδα».
Χαιρετισμούς που κινήθηκαν στο ίδιο ύφος με τα προαναφερόμενα απεύθυναν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτ. συμβούλιο Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων Αντώνης ΚαράμπελαςΓιάννης Αργυρόπουλος, οι περιφ. Σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς και Λάμπης Αριστειδόπουλος (υποψήφιος δήμαρχος Πύργου), ο πολιτευτής της ΝΔ Θοδωρής Βλαγκούλης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος, ο δικηγόρος – και υποψήφιος δήμαρχος Πύργου- Στάθης Καννής, ο δικηγόροςΝώντας Κυριαζής κ.α.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου