Αυτό σημαίνει αύξηση 25% με 30% των απελάσεων από τον Καναδά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη επιστολή υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Υπηρεσίας Συνόρων του Καναδά (ASFC), η οποία περιήλθε στην κατοχή του Radio-Canada.
Σε αυτό το απόρρητο έγγραφο ο Μπραντ Γούοζνι, διευθυντής επιχειρήσεων και πληροφοριών της ASFC, εξηγεί ότι «συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες απέλασης».
Στο έγγραφο αυτό ο Γουόζνι ανακοινώνει και τους νέους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό: «Βάσει των αρχικών συζητήσεων, η Υπηρεσία κατευθύνεται προς έναν στόχο 10.000 απελάσεων ετησίως. Αυτό σημαίνει αύξηση 25% με 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Radio-Canada, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν απελαθεί από τον Καναδά μειώθηκε από τις 18.987 το 2012, όταν η χώρα είχε συντηρητική κυβέρνηση, στις 8.472 το 2017.
Χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία του Radio-Canada, ο Τριντό παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του «εξετάζει πώς μπορεί να βελτιώσει το μεταναστευτικό σύστημα ώστε οι υποθέσεις να εξετάζονται πιο γρήγορα».
«Είναι μια προτεραιότητα για εμάς να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μετανάστευσης το οποίο λειτουργεί», τόνισε.
Η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής του Καναδά σημειώνεται την ώρα που η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Τριντό δέχεται επικρίσεις από τη συντηρητική αντιπολίτευση ότι διαχειρίζεται με λάθος τρόπο την εισροή αιτούντων άσυλο από τις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που αναμένεται να έχει σημαντική θέση στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο.
Μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017 περισσότεροι από 30.000 αλλοδαποί έχουν εισέλθει παράτυπα στον Καναδά. Στην πλειονότητά τους είναι πολίτες Νιγηρίας, Αϊτής, Τουρκίας, Ερυθραίας ή Κολομβίας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Περίπου 18.000 άνθρωποι αναμένουν να απελαθούν αυτή τη στιγμή από τον Καναδά, αφού απορρίφθηκε το αίτημά τους να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα.