Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι είναι οι ομογενείς υποψήφιοι των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου


Oι εκλογές είναι σήμερα.  Εσύ θα ψηφίσεις;



(AP Photo/Julio Cortez, FILE).
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κλεψύδρα του χρόνου για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου αδειάζει και τα επιτελεία των υποψηφίων εντείνουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό της εκλογικής αποδοχής, στο δρόμο πριν από την κάλπη.
Στη φετινή εκλογική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έντονη πολιτική φόρτιση, συμμετέχουν και διεκδικούν θεσμικές θέσεις – «κλειδιά» και ομογενείς, οι οποίοι – άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο – «επενδύουν» προεκλογικά στην ελληνική καταγωγή τους, ερχόμενοι σε επαφή με τον Ελληνισμό της Πολιτείας που αντιπροσωπεύουν, αποτελώντας έναν «σύμμαχο» της Ομογένειας σε κομβικά αιρετά όργανα.
Συνολικά, στις 6 Νοεμβρίου θα «κατέβουν» στις εκλογές, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ τουλάχιστον 25 Ελληνοαμερικανοί ή ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι, είτε πρόκειται για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είτε για πολιτειακά αξιώματα, στην τοπική Γερουσία, την τοπική Βουλή και υψηλά ιστάμενες θέσεις, όπως ενδεικτικά υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στο 10ο Διαμέρισμα, είναι η δικαστικός Ελένη Βουτσινά (Helen Voutsinas).

Η δικαστής Ελένη Βουτσινά. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Ασφαλώς δεν έχουν άπαντες την ίδια ισχύ: Κάποιοι είναι ήδη εκλεγμένοι και γνωστοί στους ψηφοφόρους, έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά τους και διεκδικώντας επανεκλογή, ενώ άλλοι κατεβαίνουν σε αυτό το κομμάτι του πολιτικού στίβου για πρώτη φορά.
Επίσης, ορισμένοι βρίσκονται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση δημοσκοπικά ή «τρέχουν» μόνοι τους, κάποιοι δίνουν οριακή μάχη και άλλοι ελπίζουν σε ανατροπή προγνωστικών για να συγκεντρώσουν ποσοστό νίκης.
Ο «Ε.Κ.» προχωρά στην καταγραφή και την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων αυτών, με τις ελληνοαμερικανικές οργανώσεις να καλούν τους ομογενείς, εφόσον υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στις Πολιτείες όπου διαμένουν, να σκεφτούν «ελληνικά» και όχι με το κομματικό κριτήριο, σε μια διαδικασία βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, όπου η πολιτική ένταση είναι σημαντική.
Ομοσπονδιακές εκλογές
Κογκρέσο
Για την Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) τυπικά υπάρχουν οκτώ «ομογενειακές» υποψηφιότητες σε ολόκληρη την Αμερική, εκ των οποίων οι έξι έχουν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν ή να επανεκλεγούν, αναλόγως την περίπτωση.

Ο Γκας Μπιλιράκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης της υποψηφιότητάς του, που πραγματοποιήθηκε στον «Διόνυσο». Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Στη Φλόριδα, εντοπίζονται οι τρεις από τις οκτώ:
Στην 12η Περιφέρεια, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), εν ενεργεία βουλευτής, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Διατηρώντας καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και παρεμβαίνοντας αποφασιστικά για τα εθνικά θέματα, ο Μπιλιράκης θεωρείται από τις σημαντικές υποψηφιότητες, αν και αυτή τη φορά η διαδικασία ίσως είναι δυσκολότερη: Από την μια πλευρά η παραδοσιακή «φθορά» που υπόκειται στις ενδιάμεσες εκλογές το κόμμα του εκάστοτε Προέδρου και, από την άλλη, η ισχυρή υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κρις Χάντερ.

Από αριστερά, οι: Σεβαστή Βαρυτιμίδου, Πίτερ Θεοφάνους, Τσάρλι Κριστ, Μάικ Αλεξάνδρου και Δημήτρης Λεβέντης. (Φωτογραφία αρχείου)

Στην 13η Περιφέρεια, ο 3ης γενιάς ομογενής δικηγόρος Τσάρλι Κριστ (Charlie Christ) , από το Δημοκρατικό Κόμμα, διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του, κάτι που πιθανότατα θα καταφέρει.
Kαλοί είναι οι οιωνοί και για το άλλοτε δεξί χέρι του Τζορτζ Μπους, Μάικλ Ουόλτζ (Michael Waltz), που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.O κ. Τζον Σαρμπάνης.
Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ είναι εκ νέου υποψήφιος ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes), όπως και η Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, αμφότεροι από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κ. Ντίνα Τάιτους.

Πολλά υποσχόμενη νέα υποψηφιότητα είναι αυτή του Κρις Πάππας (Chris Pappas) στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ, που ενδέχεται να ανεβάσει των αριθμό των ομογενών Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο.

Ο κ. Κρις Πάππας υποψήφιος για τη Βουλή συνομιλεί με γυναίκες που τον υποστηρίζουν.

Εκτός από τους παραπάνω, τυπικά υπάρχουν δυο ακόμη υποψηφιότητες ομογενών.
Ο τυπικός χαρακτήρας αφορά κυρίως αυτήν του Αντονι Πάππας (Anthony Pappas), στην 14η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, που είχε καταχωρηθεί ως ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος της Αλεσάντρα Οκάζιο – Κορτέζ.
Τελικώς, οι Ρεπουμπλικανοί απέσυραν την υποστήριξή τους, με το όνομα του κ. Πάππα για τεχνικούς λόγους και μόνο να παραμένει στην κάλπη.

Ο καθηγητής Αντώνης Πάππας του John’s University (Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ελένη Σακέλλη)

Στην δε 3η Περιφέρεια του Αρκανσο, ο ομογενής δάσκαλος Μάικλ Καλαγιάς (Michael Kalagias) θα είναι υποψήφιος για το Κογκρέσο, με τη στήριξη του Ελευθεριακού Κόμματος (Libertarian Party).
Γερουσία
Στη Γερουσία, τα βλέμματα στρέφονται στην υποψηφιότητα της Ρεπουμπλικανής Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir), κόρη Ελλήνων μεταναστών και δραστήρια Ελληνορθόδοξη, που διεκδικεί τη θέση στο Ουισκόνσιν απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό της, Τάμι Μπάλντουιν.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ομογενή υποψήφια, Λέα Παπαχρήστου – Βούκμιρ (AP Photo/Mike Roemer).

Εκλεγμένη επί χρόνια Πολιτειακή Γερουσιαστής δίχως ποτέ να είναι φαβορί, η Παπαχρήστου – Βούκμιρ επιθυμεί να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν την Μπάλντουιν να προηγείται.
Πάντως, υποστηρίζει σθεναρά τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε κατά την πρόσφατη προεκλογική εκδήλωσή του στην Πολιτεία.
Η δεύτερη υποψηφιότητα είναι λιγότερο γνωστή και προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. Είναι αυτή του Δημητρίου Θεοδωρόπουλου (Demetri Theodoropoulos) από το Ντελαγουέαρ, ο οποίος ασφαλώς «τρέχει» δίχως να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.
Οι υποψήφιοι για τα Πολιτειακά Οργανα
Οι εκλογές της 6ης Νοεμβρίου όμως δεν αφορούν μόνο στους Ομοσπονδιακούς Αντιπροσώπους, αλλά και τους Πολιτειακούς.

H κ. Ελένη Κουναλάκη. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Κορυφαία υποψηφιότητα για την Ομογένεια είναι αυτή της Ελένης Τσακοπούλου – Κουναλάκη (Eleni Tsakopoulos – Kounalakis) στην Καλιφόρνια, με την πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία να διεκδικεί την θέση της Αντικυβερνήτου.
Για το ίδιο αξίωμα, αλλά στο Κονέκτικατ, είναι υποψήφια η Σούζαν Μπιζίγουις (Susan Bysiewicz), η οποία έχει καταγωγή από την Ελλάδα και την Πολωνία.

Ο υποψήφιος κυβερνήτης, Ned Lamont (πίσω αριστερά), με την υποψήφια αντικυβερνήτη, Susan Bysiewicz (στην μέση). (AP Photo/Susan Haigh)

Για το αξίωμα του Ελεγκτή (Auditor) κατεβαίνει ο πρώην Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Ζακ Σπέις (Zack Space) – (Οχάιο) και η Κάθυ Κραμέδα ΜακΓκίνες (Kathy Kramedas McGuinness) (Ντελαγουέαρ).
Στο Ιλινόις, η Ερίκα Χάρολντ (Errica Harold), που έχει καταγωγή ελληνική, γερμανική και αγγλική, κατεβαίνει για Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας.
Στην Καλιφόρνια, ο Κωνσταντίνος Ροδίτης (Konstantinos Roditis) έχει στόχο να εκλεγεί Πολιτειακός Διοικητής Οικονομικών (State Controller).

Ο πολιτειακός γερουσιαστής της Αστόριας Μιχάλης Γιάνναρης.

Στην Πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ο νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Giannaris), ενώ για πρώτη φορά διεκδικεί το αξίωμα ο Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes).

Ο κ. Ανδρέας Γουνάρδης.

Στην Πολιτειακή Βουλή, υπάρχουν οι υποψηφιότητες των Δημοκρατικών Αραβέλλας Σιμωτά (Aravella SImotas) και Τζέιμς Σκουφή (James Skoufis).

Η κ. Αραβέλλα Σιμωτά. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Ελένη Σακέλλη.

Aλλά και της Ρεπουμπλικανής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis).

H υποψήφια δήμαρχος Νικόλ Μαλλιωτάκη με τους γονείς της Γιώργο και Βεραλία Μαλλιωτάκη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Στις υπόλοιπες Πολιτείες, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής, Λεωνίδας Ραπτάκης (Leonidas Raptakis), θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο Ρόουντ Αϊλαντ, ενώ στο Οχάιο ο Πολιτειακός Βουλευτής, Τζιμ Τράκας (Jim Trakas), διεκδικεί αυτή την φορά την εκλογή του στην Πολιτειακή Γερουσία.

Ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ Προκόπη Παυλόπουλο (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στο Κονέκτικατ, η Ελένη Κάβρος ντε Γκρο (Eleni Kavros DeGraw) είναι στο ψηφοδέλτιο για την Πολιτειακή Βουλή.
Τέλος, στο Κουκ Σίτi του Ιλινόις, η Μαρία Πάππα (Maria Pappas) είναι η μοναδική υποψήφια για Ταμίας (Treasurer), ανανεώνοντας τη θητεία της.
 Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου