«Καταιγίδα» πλειστηριασμών : 21.892 ανέβηκαν στην πλατφόρμα | tanea.grΚαι σαν να μην έφτανε μόνο αυτό σε δύο μήνες εκπνέουν και οι προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, με τις τράπεζες να αποκλείουν κάθε συζήτηση για επέκταση των διατάξεων με τα σημερινά όρια προστασίας.
Βέβαια το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο από τη στιγμή που ο SSM συνεχώς πιέζει για μείωση των «κόκκινων» δανείων, με επιλογές πιο δραστικές από τις διαγραφές, που αποτέλεσαν ως τώρα το 70- 80% των κινήσεων για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερους πλειστηριασμούς και πωλήσεις δανείων.
Τα «κόκκινα » δάνεια αποτελούν πανευρωπαϊκό πονοκέφαλο με την Ελλάδα να έχει θλιβερή πρωτιά – σχεδόν ένα στα δύο «κόκκινα» και την Ιταλία, στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να εμφανίζει ποσοστό «κόκκινων» δανείων της τάξεως του 10%.

«Φωτιά» έχει πάρει η πλατφόρμα

Στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (eauction.gr) έχουν «φορτωθεί» ήδη 21.892 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 786 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα.
Οι τράπεζες πατάνε «γκάζι» στους πλειστηριασμούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» μέχρι το τέλος του έτους.
Στο «σφυρί» δεν θα βγαίνουν μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας και στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και ακίνητα χαμηλής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και των 80.000 ευρώ.

Στο «χορό» και η εφορία

Παράλληλα, τις μηχανές της ζεσταίνει και η ΑΑΔΕ, έχοντας αναρτήσει 30 αναγγελίες πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από σήμερα, από τους οποίους οι 11 αφορούν σε γραφειακούς χώρους του σχεδιαστή Λάκη Γαβαλά, στο Κολωνάκι και στο Μοναστηράκι.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ζητούν να πραγματοποιηθούν 130.000 μέχρι το 2021.