Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2018

Η αμεριμνησία της Federal Reserve

ΕΤΙΚΕ
ΤΕΣ:
Κυριακή, 7 Οκτωβρίου, 2018
JONATHAN SPICER, HOWARD SCHNEIDER
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρουσίασε μια πολύ θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία στην τελευταία της συνεδρίαση, θεωρώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι ελεγχόμενες στο εγγύς μέλλον, παρά το πιο χαμηλό ποσοστό της ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια. Οι προβλέψεις της Fed χαρακτηρίστηκαν «εξωπραγματικές» από έναν οικονομολόγο στο ετήσιο συνέδριο της National Association of Business Economics (ΝΑΒΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη αυτήν την εβδομάδα, δέκα χρόνια μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε από την εξάπλωση του πανικού σε μια «υποτιμημένη» αγορά του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οπότε, είναι αναμενόμενο η Fed να συστήνει την αποφυγή της έκθεσης σε υπερβολικό δανεισμό και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανισορροπίες των χρηματοοικονομικών αγορών. Αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποτιμηθεί ο κίνδυνος από μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε σήμερα να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Fed εστιάζει στα επίπεδα μόχλευσης και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών για να μην επαναληφθεί μια χρηματοπιστωτική κρίση», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Γκόρντον, οικονομολόγος και κοινωνικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. Ο Γκόρντον επισήμανε στο συνέδριο της ΝΑΒΕ ότι οι προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό ήταν «εκτός πραγματικότητας», διότι είναι αναπόφευκτο η ενίσχυση της απασχόλησης να οδηγήσει σε τόνωση των τιμών. Οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ή η κρίση χρέους σε αρκετές αναδυόμενες αγορές δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη στην αμερικανική ή οικονομία, παρά μόνον αν οι επιπτώσεις τους είναι μεγάλες. Προς το παρόν, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα κινηθεί με ρυθμό 3%.
Είναι πιθανόν να αποσταθεροποιηθούν οι αγορές αν προκληθεί αιφνίδια αύξηση του πληθωρισμού λόγω μείωσης της φορολογίας που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ, επισήμαναν πρόσφατα οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Περισσότεροι κίνδυνοι υπάρχουν από την απρόσμενη άνοδο των τιμών σε μια οικονομία που η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 3,9% και οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά ενισχυμένες λόγω των αυστηρότερων κανόνων.
«Πιστεύω ότι τα προβλήματα στο μέλλον θα προέλθουν από τις υψηλότερες τιμές», παρατηρεί ο Τζέιμς Στοκ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων επί προεδρίας Ομπάμα.
Η Fed έχει ξεκινήσει τη σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου από τα τέλη του 2015, ύστερα από παρατεταμένη περίοδο με σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Είναι άγνωστο πώς η επαναφορά του βασικού επιτοκίου θα επηρεάσει το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, όπου τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλα επενδυτικά οχήματα παρέχουν πίστωση σε εταιρείες που λειτουργούν με μεγαλύτερο ρίσκο από το συνηθισμένο. Τον Ιούλιο, η Fed προειδοποίησε για την παροχή πιστώσεων σε εταιρείες με χαμηλή επενδυτική βαθμολογία.
Σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, ο τέως επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε πως ένα μάθημα που πήραμε από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση είναι ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ οικονομίας και αγορών πίστωσης στις προβλέψεις. Οι απόψεις στους κύκλους της Fed διίστανται. Ο επικεφαλής της Fed στη Βοστώνη ήταν περισσότερο καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως «δεν νομίζω πως υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας». Ομως, η Λάελ Μπρέιναρντ, αξιωματούχος της Fed, πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην άνοδο των τιμών στις αγορές και στην επίδραση της μείωσης των φόρων στην κυβέρνηση Τραμπ.
Πηγή: REUTERS, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου