Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Eντονες αντιπαραθέσεις στην Κύπρο για τη συμμετοχή ελληνικών F16 στην παρέλαση


Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, 2018



Αντιπαραθέσεις προκάλεσε στην Κύπρο η συμβολική πτήση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών, στη διάρκεια της παρέλασης για την 58η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Φωτογραφία: Πέτρος Καρατζιάς/AP
ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Eντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις προκάλεσε στην Κύπρο η συμμετοχή δύο μαχητικών αεροσκαφών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 58 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απόψεις για το όλο ζήτημα διατύπωσαν το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, Πρόδρομου Προδρόμου, αλλά και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, με αναρτήσεις τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις που έγιναν επικροτεί την εμφάνιση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών. Τη θέση αυτή εξέφρασαν στελέχη που ανήκουν στο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, και το ΕΛΑΜ. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν στελέχη που ανήκουν στο ΑΚΕΛ, συμμορφούμενα με την επίσημη θέση του κόμματός τους.
Η επίσημη θέση του ΑΚΕΛ εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, βουλευτή Στέφανου Στεφάνου. Ανέφερε, μεταξύ άλλων: Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μόνο η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους θα απαλλάξει εμάς και τους Τουρκοκύπριους από όσα τραγικά βιώνουμε. Διερωτόμαστε, όμως, ποια μηνύματα θέλαμε να εκπέμψουμε με τις υπερπτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα στην πολύ κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε σε σχέση με την προοπτική των διαπραγματεύσεων και της λύσης του κυπριακού; Θεωρεί ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση ότι τα μηνύματα που εκπέμπουμε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι τα ορθά;»
Απάντηση στον κ. Στεφάνου και το ΑΚΕΛ έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Τόνισε, με γραπτή δήλωσή του, ότι «η πτήση δυο αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, στοχεύοντας να υπογραμμίσει τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας την ακεραιότητα και την ίδια την ύπαρξη επιβουλεύονται δεκάδες χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού”. Και πρόσθεσε ότι: «Πρόκειται για ενεργό συμπαράσταση ενός κράτους σε ένα άλλο κράτος του οποίου την ανεξαρτησία προσπαθεί να πλήξει ή και να καταργήσει η Τουρκία».
«Θα ήταν καλά, ακολουθώντας τον κυπριακό λαό, που στο σύνολό του σωστά αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα στο πλαίσιο των ιδιαίτερων διακρατικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, να τη δεχτεί και το ΑΚΕΛ και να σταματήσει να προσπαθεί ακόμα και σε τέτοια ζητήματα να αποκομίσει στενά κομματικά οφέλη», συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ.
Στη δήλωση του κ. Προδρόμου γίνεται αναφορά σε παρόμοια συζήτηση που είχε γίνει και πέρυσι. Αναφέρει και τα εξής: Το ΑΚΕΛ δεν διστάζει να βρεθεί και πάλι, όπως πέρσι, σε απόλυτη αντίθεση ακόμα και με τον υποψήφιο πρόεδρο που το ίδιο είχε προτείνει στον κυπριακό λαό και να κατακρίνει τη συμβολική παρουσία των δυο ελληνικών αεροσκαφών, αντίθετα από τον κ. Σταύρο Μαλά που την είχε χαιρετίσει.
Συμβολικές πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο, καταγράφηκαν, για πρώτη φορά το 1964, μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία. Ήταν τότε που βρισκόταν σε εξέλιξη η τουρκανταρσία. Δύο αεροπλάνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν στην Κύπρο με χίλιες δυο δυσκολίες και κατάφεραν να δώσουν ένα γύρο πάνω από την Κύπρο και έφυγαν, γρήγορα – γρήγορα για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κρήτη λόγω της απόστασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου της τότε εποχής. «Η μητέρα Ελλάδα μας αγκαλιάζει με τα γαλάζια φτερά της…» έγραψαν μερικές εφημερίδες. Ο κυπριακός λαός χαιρέτισε τις πτήσεις εκλαμβάνοντάς τις ως στήριξη της Ελλάδας προς τη δοκιμαζόμενη Κύπρο.
Συμβολικές πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών έγιναν και πέρυσι, στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υποστηριχτές της συμβολικής πτήσης των ελληνικών F16 με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επικρίνουν τους αντιδρώντες και υποβάλλουν το ερώτημα γιατί το ΑΚΕΛ και όσοι συμφωνούν μαζί του δεν διαμαρτύρονται όταν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό προκαλεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Οι επικριτές της συμβολικής πτήσης των ελληνικών αεροσκαφών πρόβαλαν, βασικά, το επιχείρημα ότι με τις πτήσεις αυτές η Κύπρος και η Ελλάδα στέλνουν το μήνυμα τόσο στους Τουρκοκύπριους όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν είναι επικεντρωμένες στις προσπάθειες για ειρηνική λύση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων. Υποστήριξαν, επίσης, ότι «οι πτήσεις έγιναν για το θεαθήναι» και ότι «σε καιρό ανάγκης (π.χ. πόλεμο) τα ελληνικά πολεμικά δεν θα αποτολμήσουν κάτι τέτοιο, όπως συνέβη και το 1974».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου