Η παντοδύναμη CSU, ο πιο πιστός κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, χάνει την αυτοδυναμία της στη Βαυαρία, δεύτερη δύναμη οι Πράσινοι, στη Βουλή η ακροδεξιά AfD, καταποντίζονται οι σοσιαλδημοκράτες, επισημαίνει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με τα έξιτ πολ οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ παραμένουν πρώτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 35%, αλλά χάνουν την αυτοδυναμία και αναγκάζονται, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να αναζητήσουν εταίρους για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση στο Μόναχο. Το 35% της CSU θεωρείται τεράστια ήττα για ένα κόμμα που επί δεκαετίες κυβερνούσε με άνετη αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας ποσοστά γύρω στο 50-60%, ενώ ακόμη και στις δύσκολες εκλογές του 2013 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το 47% των ψήφων. Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως η CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».
Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης, σημειώνει η DW, είναι το κόμμα των Πρασίνων, που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία με 18%, σύμφωνα πάντα με τα έξιτ πολς. Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι», ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό που ξεπερνά το 10%. Πρωτοφανής αποτυχία για τους βαυαρούς σοσιαλδημοκράτες (SPD) που φαίνεται να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους, παρατηρεί το ίδιιο δημοσίευμα.
Αγωνία στο Βερολίνο
Η εκλογική καθίζηση της CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο, εκτιμά η DW. «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως έχει δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».
Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας της CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά «όχι απόψε».
Τα επόμενα σενάρια στο Μόναχο
Όλα δείχνουν ότι η CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μία συμμαχία με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους», η οποίοι έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και η CSU. Δεν αποκλείεται ωστόσο μία μετεκλογική συνεργασία των χριστιανοκοινωνιστών με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που φαίνεται να επιστρέφει στην τοπική Βουλή του Μονάχου μετά από απουσία πέντε ετών. Πάντως αυτό δεν ήταν βέβαιο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, καθώς τα έξιτ πολς έδιναν το FDP ελάχιστα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%. Θεωρητικά δεν αποκλείεται πάντως και μία συμμαχία της CSU με τους σοσιαλδημοκράτες.
TA NEA