Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018

Οι ευρωπαϊκοί παράδεισοι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, 2018

«Αντί να εκτελεί εργασίες κλασικής ιδιωτικής τραπεζικής, η Εσθονία προτίμησε να κάνει τραπεζικές συναλλαγές και τα κεφάλαια να εισέρχονται και να εξέρχονται από το έδαφός της σχεδόν ακαριαία», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας συμβούλων AlixPartners. Στη φωτογραφία βλέπουμε μια γενική άποψη του Ταλίν, πρωτεύουσας της Εσθονίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον τελευταίο καιρό η δανική τράπεζα Danske Bansk στην Εσθονία έχει γίνει συνώνυμη με το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο καθίσταται σαφές ότι είναι απλώς ένα μόνο κομμάτι στο πολύ μεγάλο παζλ της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με αυτό το θέμα. Την περίοδο 2008-2015, στην Εσθονία οι διακρατικές συναλλαγές ξένων, μέσω των εγχώριων τραπεζών, είχαν ανέλθει στα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στον τελικό προορισμό τους μέσω της Danske. Το νούμερο για την Danske είναι τεράστιο, διότι αντιστοιχεί με το 25% όλων των συναλλαγών των αλλοδαπών της Εσθονίας εκείνη την εποχή. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας.
Το ίδιο διάστημα διακινήθηκαν κεφάλαια 3,4 τρισ. από την Κύπρο και 2,8 τρισ. από τη Λετονία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Βέβαια, παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά τα χρήματα αποτελούν προϊόν ξεπλύματος. Ούτως ή άλλως αυτό δεν μειώνει την ενοχή της Danske Bank. «Το γεγονός ότι, ενδεχομένως, και άλλες τράπεζες λειτουργούσαν όπως και η Danske δεν την καθιστά λιγότερο ένοχη», παρατηρεί ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα οικονομικού εγκλήματος και υψηλόβαθμος ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας. H όλη κατάσταση, σύμφωνα με τον Σβεν Στουμπάουερ, γενικό διευθυντή της εταιρείας εταιρικών συμβούλων AlixPartners, αποκαλύπτει έναν συστημικό κίνδυνο για τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ήθελαν να γίνουν το κέντρο της ιδιωτικής τραπεζικής στην Ανατολική Ευρώπη. «Αντί, λοιπόν, να εκτελεί εργασίες κλασικής ιδιωτικής τραπεζικής, η Εσθονία προτίμησε να κάνει τραπεζικές συναλλαγές, και τα κεφάλαια να εισέρχονται και να εξέρχονται σχεδόν ακαριαία». Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι εσθονικές τράπεζες το διάστημα 2008-2015 διακίνησαν 900 δισ. δολάρια, ενώ το ΑΕΠ της χώρας φθάνει μόλις τα 23 δισ. δολάρια (με τα στοιχεία του 2017), τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και τα ερωτήματα πάρα πολλά. Ενα από αυτά αφορά τον ρόλο της Εσθονίας στην υπόθεση φυγής κεφαλαίων από τη Ρωσία.
Μάλτα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δέχθηκε δριμεία κριτική για τη μη αποτελεσματική πάταξη του ξεπλύματος, με αφορμή το σκάνδαλο στην Danske και στην ολλανδική ING, ετοιμάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της. Σχεδιάζει να ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος. Το αίτημα της Κομισιόν θα υποβληθεί στη Μάλτα και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας θα πρέπει να ασκήσουν αυστηρότερη εποπτεία στον τραπεζικό τομέα, ώστε να αποτραπούν οι περιπτώσεις ξεπλύματος. Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η οποία τον Ιούλιο είχε ζητήσει από τη Μάλτα να λάβει μέτρα για πάταξης του ξεπλύματος, αλλά δεν εισακούστηκε.
Παράλληλα, η Κομισιόν θέλει να αυξήσει το προσωπικό στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που θα ασχολείται με την παρακολούθηση περιπτώσεων ξεπλύματος στις τράπεζες, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται υπέρ της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος και των ρυθμίσεων για την πανευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών. Η Γερμανία, παρότι δεν φάνηκε αρνητική, δήλωσε πως η εναρμόνιση των νομοθεσιών και η καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος είναι δύσκολη και μακρόχρονη διαδικασία. Χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι εντός Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, αλλά και η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία, δεν συμφωνούν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Oπως είχε δηλώσει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, «είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό όργανο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου