Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος προήδρευσε την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», απάντησε με τον τρόπο αυτό στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «ακατανόητη» την απόφασή του να παραιτηθεί.
«Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Μέσα σε εννιά σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Εξαπολύοντας επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζίας σημείωσε δηκτικά ότι ο υπουργός Άμυνας δεν έχει κανέναν ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όπως είπε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος ρόλος σε αυτά τα θέματα ανήκει στον πρωθυπουργό και ο δεύτερος «στον υπουργό Εξωτερικών».
Παρόλα αυτά, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να προχωρήσει διότι διαφορετικά, «δυστυχώς θα καταλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις ακόμη και αυτοί που σήμερα την πολεμούν».
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Νίκος Κοτζιάς είπε σε δημοσιογράφους ότι «κάναμε μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ και εγώ έγινα πρώην υπουργός». Μάλιστα, ερωτηθείς για τις επόμενες κινήσεις του, απάντησε: «Αυτό θα το συζητήσουμε τώρα συλλογικά».
Για το μέλλον του ΠΡΑΤΤΩ
Μήνυμα πως η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ και οι τρεις βουλευτές της θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση έστειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για την συμπεριφορά του Πάνου Καμμένου και για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείο Άμυνας.
«Είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά», είπε ο κ. Κοτζιάς μετά την συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του φορέα.
Βάλλοντας εναντίον του κ. Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το υπουργείο Άμυνας δεν διαδραματίζει ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους, αλλά οφείλει να υπερασπίζεται τις επιλογές της διπλωματίας. Τόνισε πως η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το ΥΕΘΑ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «ΥΠΕΞ νούμερο δύο».
Για τα μυστικά κονδύλια
Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε πως προτίθεται να συνεχίσει την μάχη με τον κ. Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων, που απετέλεσαν αφορμή για την έντονη λογομαχία των δύο ανδρών στο υπουργικό συμβούλιο και λειτούργησαν ως αφορμή για την παραίτησή του.
Ανέφερε ότι σε συνεργασία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την επέκταση του νόμου που υπαγορεύει τον έλεγχο των κονδυλίων του ΥΠΕΞ από την Βουλή – μολονότι «εκνευρίστηκαν μερικοί» – ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να ελεγχθεί και ο τρόπος με τον οποίο έχουν δαπανηθεί κάποιοι πόροι.
Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε, δίχως να αναφέρεται ευθέως στον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως στην σημερινή συγκυρία απαιτείται σοβαρότητα κι όχι «τυχοδιωκτισμός». Κατήγγειλε μάλιστα πως υπάρχουν πρόσωπα και συμφέροντα που λασπολογούν σε βάρος του διότι δεν μοιράζονται τις δημοκρατικές του αντιλήψεις.