Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Η ιστοσελίδα μας, paneliakos.com, σας εύχεται

Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία - Χρόνια Πολλά
Καλά Χριστούγεννα, KALA CHRISTOUGENNA (Greek)
Merry Christmas (American English, USA)

English (UK) Happy Christmas

German: Frohe Weihnachten
French: Joyeux Noël
Spanish: ¡Feliz Navidad
Italian: Buon Natale
Portuguese: Feliz Natal
Japanese: メリークリスマス
Russian: С Рождеством
Dutch: Vrolijk kerstfeest
Swedish: God jul
Czech: Veselé vánoce
Turkish:Mutlu Noeller
Albanian: Gëzuar Krishtlindjet
Estonian: Häid Jõule
Hebrew: חג מולד שמח
Chinese: 圣诞快乐
Ukrainian: З Різдвом
Serbian: Срећан Божић
Filipino: Maligayang Pasko
Georgian: შობა
Finish: hyvää joulua

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή κηπευτικών: Η ώρα του «κόκκινου θησαυρού»


Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, 2018Ολοκληρώνεται η συγκομιδή υπαίθριων κηπευτικών αυτές τις μέρες ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η φύτευση της θερμοκηπιακής φράουλας, του «κόκκινου θησαρού», διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα.
Ο αγρότης  επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Τσανακαλιώτης αυτή την εποχή καλλιεργεί στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών σε έκταση 40 στρεμμάτων ποικιλίες φράουλας  sabrina και Camarosa.
«Ξεκινήσαμε την φύτευση στις 10 Οκτωβρίου σε περίπου 40 στρέμματα. Τα φυτά είναι εισαγωγής και  τα έχω προμηθευτεί από εμπόρους-γεωπόνους της περιοχής των Λεχαινών. Το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα ανέρχεται περίπου στις 3.000 ευρώ. Είναι η πιο ακριβή καλλιέργεια. Η απόδοση ανά στρέμμα είναι περίπου 4 με 5 τόνους .Η τιμή πώλησης είναι περίπου 0.90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό αλλά στο ράφι φθάνει στα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό » μας λέει ο κ. Τσανακαλιώτης ενώ μας ξεναγεί στις καλλιέργειές του.
«Δίνω στα παιδιά μου»
Στη συνέχεια ο κ. Τσανακαλιώτης αναφέρεται σε ένα μεγάλο θέμα αυτό της ποιότητας: «Η φράουλα είναι παρεξηγημένο προϊόν.  Εκείνο που θέλω υπεύθυνα να τονίσω ότι είναι απόλυτα αθώο  και ασφαλές. Τηρούμε κατά γράμμα τις προδιαγραφές όσον αφορά τους ψεκασμούς και όλες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες. Φράουλες δίνω χωρίς δεύτερη σκέψη στα παιδιά μου»
Το μυστικό των κηπευτικών
Ο κ. Τσανακαλιώτης είναι τρίτης γενιάς αγρότης. Ο παππούς του ήρθε από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας, ήταν αγρότης και ασχολιόταν με τα περιβόλια. Στην Ελλάδα, στην περιοχή που σήμερα καλλιεργεί ο εγγονός, έφερε τα μυστικά για τα κηπευτικά. «Τελειώνει η συγκομιδή των υπαίθριων κηπευτικών. Εγώ καλλιεργώ περίπου 300 στρέμματα κηπευτικά: μαρούλια, σπανάκι, σέσκουλα, ιταλικά ραδίκια, σέλερι κ.α.». Το κόστος καλλιέργειας κηπευτικών κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 500 ευρώ το στρέμμα. Τα προϊόντα προωθούνται στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό (Ρουμανία-Βουλγαρία) στην καρδιά του χειμώνα.


 «Όπλα μας τα χέρια μας»
Ο  41χρονος Δημήτρης Τσανακαλιώτης  δεν είναι ικανοποιημένος από την αγροτική πολιτική: «Ασχολούμαι ενεργά με τις καλλιέργειες εδώ και 10 χρόνια. Από τον παππού μου, τον πατέρα μου και τώρα εγώ. Τρίτης γενιάς αγρότης. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι ευχαριστημένος από τους συνεργάτες μου, τους εμπόρους, τους γεωπόνους αλλά όχι και από την αγροτική πολιτική. Καμία κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχουν παροχές στον αγροτικό τομέα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν υπάρχει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα ,φθηνά εμπόδια. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και κάποτε θα πρέπει να αλλάξει. Εμείς οι αγρότες πάντως έχουμε όπλα μας τα χέρια μας, αγωνιζόμαστε για την γη μας, για καλύτερα προϊόντα. Αν είχαμε και στήριξη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θα ήταν σαφώς καλύτερα.»
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου