Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή κηπευτικών: Η ώρα του «κόκκινου θησαυρού»


Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, 2018Ολοκληρώνεται η συγκομιδή υπαίθριων κηπευτικών αυτές τις μέρες ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η φύτευση της θερμοκηπιακής φράουλας, του «κόκκινου θησαρού», διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα.
Ο αγρότης  επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Τσανακαλιώτης αυτή την εποχή καλλιεργεί στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών σε έκταση 40 στρεμμάτων ποικιλίες φράουλας  sabrina και Camarosa.
«Ξεκινήσαμε την φύτευση στις 10 Οκτωβρίου σε περίπου 40 στρέμματα. Τα φυτά είναι εισαγωγής και  τα έχω προμηθευτεί από εμπόρους-γεωπόνους της περιοχής των Λεχαινών. Το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα ανέρχεται περίπου στις 3.000 ευρώ. Είναι η πιο ακριβή καλλιέργεια. Η απόδοση ανά στρέμμα είναι περίπου 4 με 5 τόνους .Η τιμή πώλησης είναι περίπου 0.90 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό αλλά στο ράφι φθάνει στα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό » μας λέει ο κ. Τσανακαλιώτης ενώ μας ξεναγεί στις καλλιέργειές του.
«Δίνω στα παιδιά μου»
Στη συνέχεια ο κ. Τσανακαλιώτης αναφέρεται σε ένα μεγάλο θέμα αυτό της ποιότητας: «Η φράουλα είναι παρεξηγημένο προϊόν.  Εκείνο που θέλω υπεύθυνα να τονίσω ότι είναι απόλυτα αθώο  και ασφαλές. Τηρούμε κατά γράμμα τις προδιαγραφές όσον αφορά τους ψεκασμούς και όλες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες. Φράουλες δίνω χωρίς δεύτερη σκέψη στα παιδιά μου»
Το μυστικό των κηπευτικών
Ο κ. Τσανακαλιώτης είναι τρίτης γενιάς αγρότης. Ο παππούς του ήρθε από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας, ήταν αγρότης και ασχολιόταν με τα περιβόλια. Στην Ελλάδα, στην περιοχή που σήμερα καλλιεργεί ο εγγονός, έφερε τα μυστικά για τα κηπευτικά. «Τελειώνει η συγκομιδή των υπαίθριων κηπευτικών. Εγώ καλλιεργώ περίπου 300 στρέμματα κηπευτικά: μαρούλια, σπανάκι, σέσκουλα, ιταλικά ραδίκια, σέλερι κ.α.». Το κόστος καλλιέργειας κηπευτικών κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 500 ευρώ το στρέμμα. Τα προϊόντα προωθούνται στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό (Ρουμανία-Βουλγαρία) στην καρδιά του χειμώνα.


 «Όπλα μας τα χέρια μας»
Ο  41χρονος Δημήτρης Τσανακαλιώτης  δεν είναι ικανοποιημένος από την αγροτική πολιτική: «Ασχολούμαι ενεργά με τις καλλιέργειες εδώ και 10 χρόνια. Από τον παππού μου, τον πατέρα μου και τώρα εγώ. Τρίτης γενιάς αγρότης. Όλα αυτά τα χρόνια είμαι ευχαριστημένος από τους συνεργάτες μου, τους εμπόρους, τους γεωπόνους αλλά όχι και από την αγροτική πολιτική. Καμία κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχουν παροχές στον αγροτικό τομέα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν υπάρχει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα ,φθηνά εμπόδια. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και κάποτε θα πρέπει να αλλάξει. Εμείς οι αγρότες πάντως έχουμε όπλα μας τα χέρια μας, αγωνιζόμαστε για την γη μας, για καλύτερα προϊόντα. Αν είχαμε και στήριξη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις θα ήταν σαφώς καλύτερα.»
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου