Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018

Να δοθεί τέλος στο δράμα του Αρχιεπισκόπου

Aπό τον "ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΞ"

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο το 2017. Φωτογραφία αρχείου: Δημήτριος Πανάγος.
Εάν πιστέψει κανείς τις πληροφορίες που διαρρέουν, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνέρχεται από την Τρίτη έως και την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, θα αποφασίσει την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.
Ωστόσο, ανάλογες πληροφορίες κυκλοφόρησαν και σε δύο προηγούμενες Συνόδους.
Και παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκαν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να παραιτηθεί, εκείνος, σε μια πρωτάκουστη μέχρι τότε κίνηση, όχι μόνο αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά επέβαλε την απόφασή του να παραμείνει.
Στην περίπτωση όμως που και αυτή, την τρίτη φορά, συμβεί κάτι τέτοιο, για οποιοδήποτε λόγο, τότε ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η εξουσία του Πατριαρχείου στην Επαρχία της Αμερικής θα έχει υποστεί ένα βαρύτατο και πιθανόν μη αναστρέψιμο πλήγμα.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» περίπου πριν από έναν χρόνο, προς τα τέλη Οκτωβρίου 2017, δημοσίευσε πρωτοσέλιδα ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Εκκληση στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την ανάγκη νέας ηγεσίας».
Γράφαμε τότε:
«Σεβασμιώτατε,
Δεν υπάρχει πια άλλη λύση από την παραίτησή σας.
Η τυχόν παραμονή σας θα φουντώσει, θα επιμηκύνει την κρίση.
Και στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα αποχωρίσετε. Γιατί λοιπόν να υποβάλετε τον εαυτό σας και την Ομογένεια σε αυτή την περιπέτεια;»…
Η θέση μας αυτή, μία ομολογουμένως δύσκολη σε προσωπικό επίπεδο θέση, δυστυχώς δεν εισακούστηκε.
Και έτσι τώρα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Στον χρόνο που πέρασε η κρίση στην Αρχιεπισκοπή βάθυνε, η παύση των εργασιών λόγω έλλειψης χρημάτων στην ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν αποτελεί πια ένα μαύρο σύννεφο που αιωρείται πάνω από τον Αρχιεπίσκοπο, και αποτελεί ντροπή για την Ομογένεια των ΗΠΑ.
Στον χρόνο που πέρασε από την χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής, η Ομογένεια κρατείται όμηρος στις φαντασιώσεις του Αρχιεπισκόπου, ότι μπορεί -αν του δοθεί καιρός- να διορθώσει την κατάσταση, να ολοκληρώσει τον ναό του Αγ. Νικολάου, να κάνει τα θυρανοίξια και μετά να αποχωρήσει.
Μακάρι να ήταν δυνατόν. Δυστυχώς, δεν είναι.
Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της Αρχιεπισκοπής και η επανέναρξη των εργασιών για την αποπεράτωση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου απαιτεί αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από μία νέα αρχή, υπό μία νέα ηγεσία.
Ο χρόνος που πέρασε από τότε που ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκάλυψε την χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής αναμφισβήτητα ενήργησε σε βάρος της Ομογένειας.
Η ωμή αλήθεια είναι ότι τόσο ο Πατριάρχης, όσο και η Ομογένεια, έβαλαν την υστεροφημία του Αρχιεπισκόπου υπεράνω των συμφερόντων του Πατριαρχείου και της Ομογένειας.
Και ακόμα, η ωμή αλήθεια είναι ότι υπήρξαν πολλοί, υπέρ το δέον γενναιόδωροι προς τον Αρχιεπίσκοπο, με αποτέλεσμα να διακυβεύουν το μέλλον τους.
Μέχρι πότε όμως;
Ερωτώ: Τι νόημα θα είχε μία ακόμα παράταση;
H απάντηση είναι, απολύτως καμία.
Πρέπει λοιπόν να τεθεί τέλος σ’ αυτό το δράμα, όσο δύσκολο κι αν είναι από ανθρώπινης απόψεως, για να αρχίσει η περίοδος της ανασυγκρότησης της Αρχιεπισκοπής.
Προσοχή όμως: Αυτό καθ’ εαυτό, δηλαδή η απλή αντικατάσταση Αρχιεπισκόπου από κάποιον άλλον, δεν είναι καθόλου αρκετό. Πρέπει να γίνει και η σωστή επιλογή.
Προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ομογενή προς την Αρχιεπισκοπή είναι ένας λεπτομερής οικονομικός απολογισμός τού τι έγιναν τα χρήματα και ποιοι, αν κανείς, ευθύνεται γι’ αυτή την απαράδεκτη και πρωτοφανή κατάσταση και πώς θα αποζημιωθεί η Εκκλησία.
Αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κουκουλωθεί ό,τι και να γίνει.
Δεν θα πρέπει η ευφορία της επιλογής νέου Αρχιεπισκόπου να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα σε καμία περίπτωση για να αποσιωπηθεί.
Απαιτείται μία από μηδενική βάση επανατοποθέτηση της Εκκλησίας μας στην Αμερική.
Τόσο στον πνευματικό τομέα, όσο και στον οργανωτικό.
Δεν πρέπει ποτέ πια να μπορεί Αρχιεπίσκοπος να ισχυρισθεί το φοβερό «δεν γνώριζα».
Το status quo δεν μπορεί πια να διατηρηθεί. Ο λαός απαιτεί έναν ηγέτη με όραμα, με διοικητικές γνώσεις, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.
Να έχει πλήρη γνώση της ευθύνης του έναντι της Ιστορίας.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις που θα δυσαρεστήσουν πολλούς από την παρούσα εκκλησιαστική και λαϊκή εξουσία.
Ομως, αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν, αν δεν μπει οργανωτικά η Εκκλησία στον 21ο αιώνα, αν συνεχίσει να αντιμετωπίζει την διαφάνεια ως… αμάρτημα, αν συνεχίσει να κουκουλώνει τα προβλήματα στους κόλπους των κληρικών της, τότε είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα είναι και δικαιολογημένες και ανεξέλεγκτες και ραγδαίες.
Αυτό δηλαδή που απαιτείται σήμερα από την νέα ηγεσία, είναι σχεδόν η πραγματοποίηση του αδύνατου.
Θα γίνει όμως το βάρος του φορτίου του πιο υποφερτό αν ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος δεν σηκώνει τα δικά του βαρίδια, αν του δοθεί η ξεκάθαρη εντολή και δυνατότητα να προβεί στις τομές που απαιτούνται, αν ο ίδιος είναι αποφασισμένος να θέσει το οικοδόμημα της Εκκλησίας σε νέες δυνατές βάσεις με ξεκάθαρη οργανωτική δομή, με πλήρη διαφάνεια, σε μια πνευματική βάση.
Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, μετά από σειρά λανθασμένων επιλογών, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Από την επιλογή αυτή θα κριθεί, εν πολλοίς, και η υστεροφημία του Πατριάρχη, αλλά και η σχέση Ομογένειας-Πατριαρχείου.
Ο επόμενος, λοιπόν Αρχιεπίσκοπος δεν θα έχει την πολυτέλεια να αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου