Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Γραμμή άμυνας αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου

Του Σταυρου Παπαντωνίου
Μέγαρο Μαξίμου και Αλ. Τσίπρας προσανατολίζονται πλέον στην «αλλαγή ατζέντας», καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μετά τριάμισι χρόνια, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παράγει «θετικές ειδήσεις» λόγω της οικονομίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά μετά την κόντρα του με τον Π. Καμμένο, που παγίωσε την αίσθηση πως ο υπουργός Αμυνας δεν είναι απλά ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κυβέρνησης που σε κάθε κρίση καταφέρνει να επιβιώνει, ανεξαρτήτως με το ποιον ανοίγει κάθε φορά μέτωπο.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, αποτυπώθηκε η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης που εκφράστηκε διμέτωπα, σε επίπεδο Μαξίμου και κόμματος, καθώς υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια να επικοινωνηθεί πως η παραίτηση Κοτζιά δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου διλήμματος του πρωθυπουργού, αλλά αποκλειστικά προσωπική επιλογή του τέως υπουργού. Επιπλέον, στην προσπάθεια του Μαξίμου να άρει τις χαμένες εντυπώσεις, προστέθηκε ένα ακόμα επιχείρημα: πως η παραίτηση ήταν και ακατανόητη.
Για του λόγου το ασφαλές, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος όσο και ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν χθες (ΕΡΤ και ΑΝΤ1 αντιστοίχως), εξέφρασαν ευθέως την έκπληξή τους για την απόφαση Κοτζιά, για την οποία δήλωσαν μάλιστα πως δεν μπορούν να την ερμηνεύσουν. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως η παραίτηση είναι «πολιτικά πλήρως ακατανόητη» και «μη ερμηνεύσιμη», ενώ κάλεσε τον κ. Κοτζιά «να εξηγήσει τους λόγους που παραιτήθηκε με δεδομένη την προσήλωση της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών». Στο ίδιο μήκος κύματος –ενδεικτικό της «γραμμής» που θα ακολουθήσει στο ζήτημα η κυβέρνηση– ήταν και ο Π. Σκουρλέτης. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επίσης αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, σημειώνοντας πως «θα κατανοούσα τους λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά εάν υπήρχαν κάποια σημάδια αλλαγής στάσης από την κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», καθώς «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει μετά την παραίτηση ότι “θα αναλάβω εγώ ο ίδιος το ΥΠΕΞ, με πρώτο στόχο να φέρω εις πέρας τη συμφωνία”, δείχνει ότι δεν υπάρχει μια τέτοιου είδους προσέγγιση» και ως εκ τούτου η παραίτηση Κοτζιά παραμένει χωρίς ερμηνεία.
Σε δεύτερο αλλά όχι υποδεέστερο πλάνο βρίσκονται τα συνεχή πλέον μηνύματα προς τον Π. Καμμένο. Η αίσθηση που περιγράφηκε παραπάνω, πως ο κ. Καμμένος δεν είναι απλώς υπουργός της κυβέρνησης και εταίρος, αλλά ένας πανίσχυρος κρίκος από τον οποίο το Μαξίμου είναι πλήρως συνδεδεμένο, κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και αυτό το έχουν αντιληφθεί στο Μαξίμου. Οχι μόνο γιατί αποδυναμώνει το προφίλ του πρωθυπουργού, αλλά και γιατί αποδυναμώνει τα πολιτικά μηνύματα ενόψει εκλογών περί έκφρασης «του όλου» της Kεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ρητώς τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί μη ανοχής στη διγλωσσία, ενώ υπενθύμισε πως υπάρχει πλειοψηφία για να περάσουν οι Πρέσπες. Πιο «αυστηρός» εμφανίστηκε ο κ. Σκουρλέτης, τονίζοντας πως η παλαιότερη δήλωση του ΥΕΘΑ, πως δεν θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ισχύει μετά το υπουργικό συμβούλιο και το μήνυμα Τσίπρα προς όλους τους υπουργούς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν επελέγη η εγκατάλειψη της πολιτικής στο μακεδονικό λόγω του κ. Καμμένου», αλλά αντιθέτως η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό ενισχύει την κυβερνητική στρατηγική. Η παραπάνω πιο «αυστηρή» θέση του κ. Σκουρλέτη έχει ακόμη μία ερμηνεία. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε σαφώς δυσαρέσκεια μετά την παραίτηση Κοτζιά και του μηνύματος που εξέπεμψε, με στελέχη, όπως ο Ν. Φίλης, να χαρακτηρίζουν σε συνομιλητές τους την εξέλιξη αυτή «κακή». Πλέον στο Μαξίμου προσανατολίζονται στη λεγόμενη «αλλαγή ατζέντας», καθώς κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως μετά 3,5 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση παράγει «θετικές ειδήσεις» λόγω της οικονομίας και αυτό πρέπει «να κεφαλαιοποιηθεί».
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου