Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Εμβληματικό ναό παραχωρεί η Ουκρανία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η Ουκρανία αποφάσισε σήμερα να δώσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντιουπόλεως το δικαίωμα να χρησιμοποιεί έναν εμβληματικό ναό, ο οποίος θα του χρησιμεύει πλέον ως αντιπροσωπεία στο Κίεβο, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει στη χώρα αυτή μια Εκκλησία ανεξάρτητη από την κηδεμονία της Μόσχας.
Συνολικά 237 βουλευτές (απαιτούνταν κατ' ελάχιστον 226) ψήφισαν υπέρ ενός νόμου προς την κατεύθυνση αυτή που προτάθηκε από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος θα πρέπει και να τον δημοσιεύσει για να τεθεί σε ισχύ.
Βάσει του νόμου αυτού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αποκτά δικαίωμα «δωρεάν και μόνιμης χρήσης» του ναού του Αγίου Ανδρέα του Κιέβου, ενός από τα εμβληματικά μνημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ιδιοκτήτης του οποίου θα παραμείνει ωστόσο το κράτος.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία της αναγνώρισης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας στην Ουκρανία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ουκρανός ειδικός σε θέματα θρησκείας Ντμίτρο Γκορεβόι.
«Για να έχουμε μια ομαλή συνεργασία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πρέπει αυτό να διαθέτει μια αντιπροσωπεία στο Κίεβο», υπογράμμισε.
Αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κτισμένος πάνω σ' έναν λόφο, ο ναός του Αγίου Ανδρέα με τους τιρκουάζ θόλους θεωρείται ένας από τους ωραιότερους του Κιέβου. Οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα, όταν η Ουκρανία αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, πάνω στα σχέδια του γεννημένου στο Παρίσι ιταλού αρχιτέκτονα και διακοσμητή Μπαρτολομέο Φραντσέσκο Ραστρέλι.
Τα οικοδομήματά του, που είναι πολυάριθμα στην παλιά Ρωσική Αυτοκρατορία και περιλαμβάνουν κυρίως τα Χειμερινά Ανάκτορα και τη Μονή Σμόλνυ στην Αγία Πετρούπολη, είναι αποτέλεσμα μιας προσαρμογής των στοιχείων του ευρωπαϊκού μπαρόκ στις τοπικές παραδόσεις.
Ο ναός, την οικοδόμηση του οποίου είχε παραγγείλει στον Ραστρέλι η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Ρωσίας, έλαβε το όνομά του από τον απόστολο Ανδρέα που, σύμφωνα με τον θρύλο, επισκέφθηκε την περιοχή του Κιέβου και προφήτευσε ότι θα γινόταν η κοιτίδα του χριστιανισμού στα σλαβικά εδάφη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου