Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Φτάνουν τόσοι

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018
Τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή, στο Μάτι, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. (EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
Ανάλυση
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη, από εκεί στην Κρήτη για τα πενηντάχρονα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και τελευταίος σταθμός του ήταν η Αθήνα, στην οποία παρέμεινε μιάμιση ημέρα. Εκεί τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων για τις πρωτοβουλίες του για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και ανακηρύχθηκε σε ισόβιο-επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Πατριάρχης μόλις έφτασε στην Αθήνα ήταν να μεταβεί στην περιοχή της τραγωδίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού, στο Μάτι Αττικής, όπου έχασαν τη ζωή τους με μαρτυρικό θάνατο 99 άνθρωποι εντελώς αναίτια και αδόκητα, όπου τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών τους. Στο Μάτι είχαν συγκεντρωθεί απλοί πολίτες της περιοχής, αλλά και συγγενείς χαροκαμένοι και θλιμμένοι που εν ριπή οφθαλμού έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.
Ελλειπαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, αλλά και οι Μητροπολίτες της περιοχής και συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ακόμα και ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος διότι συνέπεσε την ίδια ημέρα και καθ’ όλη την παραμονή του Πατριάρχη στην Αθήνα να συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα έπρεπε να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης τον κ. Ιερώνυμο. Κατανοητό μέχρις ενός σημείου ότι υπήρχε πρακτικής φύσεως κώλυμα εν προκειμένω. Ομως «περιφρονήθηκε» ο Πατριάρχης διότι δεν εμφανίσθηκε ουδείς στις εκδηλώσεις προς τιμήν του, τόσο της Βουλής, όσο και των Κωνσταντινουπολιτών με το ίδιο πάλι δικαιολογητικό, δηλαδή της συνεδρίας της Συνόδου, αν και έγιναν σε χρόνο που διευκόλυνε την παρουσία τους.
Συμπληρώθηκε «η περιφρόνηση» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όταν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διαμήνυσε ότι αναβάλλεται η συνάντησή τους που είχε προγραμματιστεί, «λόγω φόρτου εργασίας».
Βέβαια, η δικαιολογία αυτή ήταν μία πρόφαση και θα πρέπει να είναι κάποιος συνειδητά αφελής για να την δεχθεί. Αλλωστε η συνάντηση είχε ορισθεί νωρίς το πρωί, στις 8, προτού ξεκινήσει η Ιεραρχία τις τελικές ζυμώσεις και συμμαχίες για την εκλογή του νέου ιεράρχη, ο οποίος είχε προταχθεί από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Βέβαια, αν υπήρχε καλή θέληση θα μπορούσε να προσκληθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αρχή της συνεδρίασης, να χαιρετίσει την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να ευχηθεί τα εικότα και να φύγει για να συνεχίσει η Ιεραρχία τις εργασίες της.
Βέβαια, η πραγματική αιτία αυτής της ανοικτής ρήξης ήταν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής του Κληροδοτήματος Προμπονά στα Ανω Πατήσια υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ηταν η εξ’ ουρανού ευκαιρία να αποκτήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα Μετόχι στην Αθήνα, όπως άλλωστε έχουν τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Δυστυχώς, χρόνια τώρα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τορπιλίζει αυτή την επιθυμία και προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το δε τραγικότερο απ’ όλα είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το Κληροδότημα Προμπονά. Είναι ο μόνος Αρχιεπίσκοπος στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος που μηνύει Οικουμενικό Πατριάρχη! Και μη χειρότερα. Αναμφίβολα ήταν αδόκιμη η όλη στάση της Ιεραρχίας της Ελλάδος και του Προκαθημένου της, τον οποίον θεωρώ άνθρωπο με εκκλησιαστικότητα, νουνεχή και φιλάνθρωπο, διότι η «περιφρόνηση» αυτή και ο δικαστικός διωγμός προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο δεν περιποιεί τιμή για την Εκκλησία της Ελλάδος. Εδωσε, δυστυχώς, πολλά και θλιβερά μηνύματα προς τα έξω σε μια εποχή μάλιστα που δαίμονες πολλοί διαβάλλουν και πολεμούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να το σεβόμαστε ως θεσμό ιερό και ιστορικό, κι όχι να παίζουμε το παιχνίδι των Ρώσων και ετέρων τινών, οι οποίοι χρόνια τώρα ενεργούν ως μητραλοίες.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου