Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018

Πεθαίνουν περισσότεροι και γεννιούνται λιγότεροι: Χίλια άτομα τον χρόνο χάνει η Ηλεία


Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018, Columbus Day

Ανησυχητικά για το πληθυσμιακό παρόν και μέλλον της Ηλείας είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με τα δημογραφικά δεδομένα του νομού μας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα για το 2017.
Σύμφωνα με τους πίνακες, πέρυσι γεννήθηκαν στην Ηλεία 1049 μωρά (έναντι 1071 το 2016) και έφυγαν από τη ζωή 1.950 συμπολίτες μας (1.865 το 2016), γεγονός που μαρτυρά διαρκή συρρίκνωση του ηλειακού πληθυσμού με αναλογία που «αγγίζει» μία γέννηση ανά δύο θανάτους.
Τα πιο δραματικά δεδομένα στις γεννήσεις καταγράφονται στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως, αφού εκεί πια είναι διψήφιος ο αριθμός. Στον πρώτο δήμο γεννήθηκαν μόλις 47 βρέφη (59 το 2016) ενώ στον δεύτερο δήμο γεννήθηκαν 53 μωρά (65 το 2016), δείγμα της ερημοποίησης της νότιας Ηλείας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ορεινοί όγκοι, αφού σε δημοτικές ενότητες όπως η Ανδρίτσαινα, η Αλιφείρα, η Δίβρη, καθώς έχουν μονοψήφιο αριθμό γεννήσεων, ενώ και σε άλλες περιοχές όπως η Πηνεία, η Λασιώνα, η Φιγαλεία και η Φολόη καταγράφονται λιγότερες από 15 γεννήσεις ανά περιοχή.
«Οι πυρκαγιές συρρίκνωσαν τη νότια Ηλεία»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δημογραφική αιμορραγία της Ηλείας, τονίζοντας ότι ο νομός –πέρα από την οικονομική κρίση- δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από τις πυρκαγιές του 2007.
«Η πληθυσμιακή μείωση της Ηλείας εντείνεται χρόνο με τον χρόνο και πιθανότατα έχει την αφετηρία της στις πυρκαγιές του 2007 και με ό,τι συνέβη στο σύνολο του νομού αλλά ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα. Σε περιοχές όπως η Φιγαλεία διαπιστώσαμε αρνητικό ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων στο 42% από το 2007-08 ως το 2011-12. Προφανώς προέρχεται από την καταστροφή του περιβάλλοντος και του παραγωγικού ιστού και επηρεάζει τους νέους ανθρώπους, στέλνοντάς τους στα αστικά κέντρα, όπου και εκεί βιώνουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της οικονομικής κρίσης», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη υποδομών αλλά και στη μειωμένη συμμετοχή νέων σε προγράμματα επιχειρηματικότηας.
«Η Ηλεία δεν έχει υποδομές για να στηρίξει την ανάπτυξή της και έτσι διαμορφώνεται περιβάλλον υποβάθμισης με ψυχολογική επίδραση στους νεότερους. Για να ανακοπεί η δημογραφική κατάρρευση, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους εδώ και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η Περιφέρεια τρέχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο μπορεί να στηρίξει, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Δεν γίνεται να βγάζουμε πρόγραμμα σχολικής στέγηες και να μην εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους δήμους. Στην επιχειρηματικότητα οι προτάσεις και οι μελέτες υπολείπονται σε ποιότητα και μοιραία μένουν πίσω μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρέπει να κινήσουμε τις μηχανές με τον κόσμο συμμέτοχο», δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και το κράτος να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εθνική πολιτική.

Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, πρόεδρος Πολυτέκνων Πύργου
«Η πολιτεία δεν δίνει κίνητρα για να τεκνοποιούν οι νέες οικογένειες. Πριν από 25 χρόνια είχαμε 3.500 μέλη πολύτεκνους και σήμερα είμαστε 1.200. Ο πολύτεκνος δεν έχει βοήθεια από πουθενά, επομένως θα εκλείψουν οι οικογένειες με 4 και 5 παιδιά. Τα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, το κράτος δεν ενδιαφέρεται καθόλου. Τα έχω πει σε όλους τους βουλευτές αλλά βλέπω αδιαφορία. Όλοι οι πρωθυπουργοί θα έπρεπε να κοιτάξουν πρώτα από όλους τους  πολύτεκνους»

Λεωνίδας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Ηλείας
«Οι τρίτεκνες οικογένειες δεν απολαμβάνουν κανένα προνόμιο. Παλαιότερα υπήρχαν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για να γεννιούνται περισσότερα από δύο παιδιά, τα οποία όμως “κόπηκαν”. Δεν παίρνουμε επιδόματα πια, δεν έχουμε φοροαπαλλαγές, ούτε μειωμένα τέλη. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως από τις κυβερνήσεις να μας δώσουν τα ίδια προνόμια με τους τρίτεκνους, αλλά δεν κανένας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Τα έχω πει στην Πάτρα κατ’ ιδίαν και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη. Αν η πολιτεία δεν μας στηρίξει έμπρακτα, δεν θα υπάρχουν τρίτεκνοι πια».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου