Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Απλήρωτοι εργολάβοι έχουν καταφύγει στην Δικαιοσύνη για το Ιονικό Χωριό

Συνέντευξη του Σάββα Τσίβικου σε «Εθνικό Κήρυκα»

 

Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Σάββας Τσίβικος και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
Ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έστειλε πρόσφατα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, γνωστό ως Ιονικό Χωριό, στο Βαρθολομιό της Ηλείας, τον κ. Σάββα Τσίβικο, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, για να εξετάσει το θέμα που έχει προκύψει με τους απλήρωτους εργολάβους οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Το θέμα απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 2 Αυγούστου 2018. Οι εργολάβοι είχαν κάνει εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο του Σεπτεμβρίου του 2016.
Ο δικηγόρος τους, ο κ. Σάκης Κότσιφας, είχε δηλώσει στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 2 Αυγούστου 2018, πως «οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών ανετέθησαν τον Νοέμβριο 2016 με έγγραφα ιδιωτικά συμφωνητικά σε εργολάβους της περιοχής, οι οποίοι εντός των συμφωνηθεισών ημερομηνιών εκτέλεσαν τις εργασίες και παρέδωσαν ολοκληρωμένο το έργο τον Μάιο 2017, οπότε και έπρεπε να πληρωθούν άμεσα».
Τόνισε ότι «στα συμφωνητικά ανάθεσης των έργων συμβάλλεται ως εντολέας η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ομως, παρόλο που οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, οι εργολάβοι δεν έλαβαν τα χρήματά τους σε εξόφληση αλλά έχουν λάβει ποσά έναντι της οφειλής. Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατά τα συμφωνητικά και τις σχετικές αποδείξεις εξακολουθεί να οφείλει σημαντικά ποσά π.χ. στον εργολάβο Α.Α. 70.600 ευρώ, στον εργολάβο Γ.Τ. 68.500 ευρώ και επίσης σημαντικότατα ποσά σε άλλους τρεις εργολάβους πλέον τόκων, ΦΠΑ εξόδων κ.λπ.».
Διευθυντής του Ιονικού Χωριού είναι ο ιερέας Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος τυγχάνει βαφτισιμιός του Επισκόπου κ. Αντωνίου.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε με τον κ. Σάββα Τσίβικο την ακόλουθη συνέντευξη:
«Ε.Κ.»: Τι μπορείτε να μας πείτε για το θέμα του Ιονικού Χωριού που είχατε πάει πριν μερικές μέρες;
Τσίβικος: Ολα είναι εντάξει, υπάρχουν κάποια θέματα που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή, όλα είναι διαχειρίσιμα.
«Ε.Κ.»: Ποια είναι εντάξει; Εχουν καταφύγει οι εργολάβοι στα δικαστήρια.
Τσίβικος: Εντάξει, ξέρετε όταν κάνεις ένα έργο υπάρχουν διαφορές δεν μπορείς να σταματήσεις κάποιον να κάνει αυτό που θέλει. Σκοπός μας είναι να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και να έλθουμε σ’ έναν διακανονισμό.
«Ε.Κ.»: Εσείς με ποια ιδιότητα πήγατε; Σας έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος;
Τσίβικος: Πήγα σαν μέλος της Αρχιεπισκοπής σε συνεννόηση με τον Επίσκοπο Αντώνιο.
«Ε.Κ.»: Εννοείτε ότι πήγατε σαν μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου;
Τσίβικος: Ναι.
«Ε.Κ.»: Δηλαδή επίσημη αποστολή θα λέγαμε;
Τσίβικος: Αυτή είναι η δουλειά μου, σαν γνώστης των πραγμάτων πήγα να δω και να βοηθήσω ούτως ώστε να βρω τι είναι η πραγματικότητα, γιατί μπορεί να λέγει ο ένας ότι έκανε τόσα και εάν πράγματι τα έκανε είναι μία άλλη ιστορία.
«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε τι διαπιστώσατε;
Τσίβικος: Δεν θέλω να επεκταθώ τώρα. Το ξέρω ότι εσείς τα κυνηγάτε αυτά, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι της δημοσιότητας. Τι να κάνουμε θέμα τώρα ότι υπάρχει μία διαμάχη (dispute) μεταξύ δύο μελών; Τι θα εξυπηρετήσει;
«Ε.Κ.»: Ο αντίλογος σ’ αυτό που λέτε είναι ότι η Ομογένεια και η πλήθουσα Εκκλησία έχει δικαίωμα να γνωρίζει όλα τα θέματα όσα έχουν να κάνουν με χρήματα, τα πάντα.
Τσίβικος: Εχετε δίκιο. Δεν είναι όμως θέμα για πρωτοσέλιδο.
«Ε.Κ.»: Αυτό να το αφήσετε να το κρίνουμε εμείς, εσείς θα κάνετε τη δική σας τη δουλειά. Εμείς δεν σας είπαμε ποτέ πώς να κάνετε τη δική σας τη δουλεία, εσείς πώς τολμάτε;
Τσίβικος: Οπως έχετε εσείς δικαίωμα να ρωτάτε ερωτήσεις, έχω κι εγώ δικαίωμα να εκφέρω τη γνώμη του.
«Ε.Κ.»: Σαφέστατα, δεν μπορείτε όμως να μας υποδείξετε τι να κάνουμε και σας παρακαλώ να μην το κάνετε ποτέ αυτό.
Τσίβικος: Μα δεν σας υπέδειξα, απλά είπα ότι αυτό το θέμα είναι μία διαφορά και τίποτε περισσότερο. Δηλαδή όποιος ζητά λεφτά από την Αρχιεπισκοπή πρέπει να του δίνονται;
«Ε.Κ.»: Εκαναν δουλειά οι άνθρωποι βάσει συμβολαίων.
Τσίβικος: Αυτό πρέπει να περιμένουμε να φανεί. Ετσι λένε. Δηλαδή όποιος ζητάει λεφτά πρέπει να του δίνονται χωρίς ερωτήσεις;
«Ε.Κ.»: Είπατε ότι πήγατε απεσταλμένος από τον Επίσκοπο Αντώνιο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος το γνώριζε;
Τσίβικος: Οπωσδήποτε, ναι γιατί να μην το γνωρίζει;
«Ε.Κ.»: Πότε θα αποφασίσετε να πληρωθούν οι άνθρωποι.
Τσίβικος: Πρώτα πρέπει να δούμε τι έργο έχουν επιτελέσει. Τι λεφτά έχουν δοθεί. Αν έχει επιτελεστεί το έργο και αν υπάρχουν λεφτά που δικαιούνται να λαμβάνουν φυσικά θα πληρωθούν. Αλλά δεν νομίζω ότι εσείς και οποιοσδήποτε άλλος να είσθε της γνώμης ότι όποιος λέγει ότι έκανα κάτι ότι πρέπει να του δίνονται τα λεφτά χωρίς να εξετάζουμε.
«Ε.Κ.»: Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο.
Τσίβικος: Είπατε προηγουμένως ότι δούλεψαν, δηλαδή επειδή κάποιος έκανε δουλειά που αξίζει ένα δολάριο πρέπει να απαιτεί είκοσι και η Εκκλησία πρέπει να τα πληρώνει;
«Ε.Κ.»: Φυσικά όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο.
Τσίβικος: Αυτή την αλήθεια προσπαθούμε να βρούμε, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου